Ikke akkurat luksus ombord, men for noen er det helt greit. Hva mener du? Foto: Wikimedia Commons
Ikke akkurat luksus ombord, men for noen er det helt greit. Hva mener du? Foto: Wikimedia Commons Vis mer

20 grunner til ikke å fly Ryanair

Er du enig?

Publisert
Sist oppdatert

Elsker eller hater du Ryanair? Uansett er det stor sannsynlighet for at du har sterke meninger om lavprisselskapet.

Du er ikke alene om det. Det er få selskaper som engasjerer folk så mye som det irske flyselskapet gjør.

I den ene leiren har vi dem som elsker Ryanair, fordi de alltid finner billige billetter, og synes det er det aller viktigste. I den andre leiren har vi dem som hater Ryanair - hater ekstrakostnadene, de grisgrendte flyplassene, de strenge bagasjekravene...

En av dem som virkelig hater Ryanair, er Laura Whateley. Hun skrev likegodt en liste med 20 grunner til ikke å fly med Ryanair, som Timesonline.co.uk publiserte.

Hva mener du om Ryanair? Stem nederst i saken.

Her er de 20 grunnene hun presenterte:

Merk at listen er oversatt med endringer for å tilpasse norske forhold. Dvs. norske avgiftpriser osv.

 1. Du finner aldri turene til én krone. Selv om du finner en tur til én krone, koster det alltid mer, fordi Ryanair krever en avgift når du betaler med bankkortet ditt. Du må betale fem euro, cirka 45 kroner per passasjer per vei.
 2. Du må betale innsjekkingsavgift. Hvis du har med deg bagasje som skal sjekkes inn, må du betale 50 kroner for det, selv om du sjekker inn på nettet på forhånd. Denne avgiften legges til automatisk når du krysser av for at du skal ha med bagasje. Det ser ut som at det koster 150 kroner tur/retur, men på oversikten over avgiftene, står det at et kolli innsjekket bagasje bare koster ti euro, rundt 90 kroner. Må du sjekke inn på flyplassen, koster det plutselig 200 kroner hver vei å sjekke inn et kolli. Her har innsjekkingsavgiften økt til 100 kroner. Og er det bare én i reisefølget som må sjekke inn på flyplassen, hjelper ikke det - da må alle gjøre det samme, og alle betale ekstraavgiften. Merk dog at Ryanair ønsker å fjerne alle innsjekkingsskranker i nærmeste fremtid.
 3. Så er det bagasjeavgiften. Som nevnt koster det ifølge Ryanairs nettsider 10 euro, cirka 90 kroner, å sjekke inn et kolli. Men ytterligere 60 kroner legges til når du booker billettene. Disse 60 kronene utgjør altså innsjekkingsavgiften nevnt over. Og bagasjen kan ikke veie over 15 kilo. Det er mellom fem og åtte kilo mindre enn vektgrensen andre flyselskaper opererer med.
 4. Den snikete bagasjevektgrensen. Man skulle tro at det går an å å bare omfordele vekten til reisefølge dersom en av koffertene veier 17 kilo, mens den andre bare har 12 kilo. Men nei, det går ikke. Da må man fysisk pakke om. Og hver ekstrakilo bagasje koster 15 euro, cirka 134 kroner.
 5. Kø og atter kø. Ryanair flesker sjelden til med to innsjekkingsskranker, selv om det er 300 mennesker som skal sjekke inn. Resultatet er kø, kø, kø. Glemt å betale noen av ekstrakostnadene? Da er det bare å stille seg i den endeløse køen for betalinger. Godt du troppet opp på Stansted fire timer før avgang!
 6. Ekstraavgift for kolli nr. 2.Har du to bager å sjekke inn? Takk, det blir 20 euro, cirka 180 kroner, for bag nummer to. Og nei, det hjelper ikke at vekten tilsammen ikke overskrider 15 kilo. Betale skal du.
 7. Den håpløse nettsiden. Det kan virke som om Ryanair gjør bookingen på nettet så vrien som mulig med vilje. Og det er så å si umulig å finne frem til informasjonen du trenger om alle reglene og ekstrakostnadene. At du ikke enklere kan finne frem til datoer med billigere billetter er mildt sagt irriterende, og enda verre er det at dersom du har noen spørsmål, kan du ikke sende e-post. Du må ringe.

 8. Den dyre servicetelefonen. Å ringe til Ryanair er ingen billig fornøyelse. Det koster deg 4,03 kroner i minuttet. Og huske at dersom du må fikse noen ekstrakostnader over telefon, er satsene høyere enn via nettsiden.
 9. Du finner bare reiser på ugunstige tidspunkt. Det er ytterst sjelden at de billige billettene har utreise torsdag eller fredag, og hjemreise søndag eller mandag. Du finner dem på tirsdager og onsdager.
 10. Obskøne reisetider. De billige billettene har enten avreise grytidlig, så du må stå opp i otta, og ta taxi til flyplassen, eller så sent at den første hotellnatta nesten er bortkastet, fordi du ikke kommer frem før klokken tre om morgenen.
 11. Flyplasser ute i gokk. Og hvorfor kommer du ikke frem til hotellet før klokken tre om natten? Det er fordi flyplassen Ryanair lander på ligger to timer unna destinasjonen. Frankfurt Hahn ligger for eksempel 120 kilometer unna Frankfurt.
 12. En flaske vann ombord koster flesk. Tre euro, cirka 27 kroner. Til sammenligning koster en flaske vann 20 kroner hos SAS.
 13. Svette plastikkseter. Uansett hva du gjør, ikke fly i skjorts. Du kan risikere å sitte fast i setet og tvunget til å lytte til...
 14. Musikken ombord. Be til gudene om at avgangen din ikke er forsinket, for ellers blir du tvunget til å lytte til den pipete dataspillinspirerte musikken som spilles på repetisjon.

 15. Fanfaren.. Trenger vi virkelig å høre en fanfare når flyet har landet etter tidsskjemaet?
 16. Du får ikke setereservasjon. Dermed blir det alltid et race for å komme først ombord på flyet, og sikre seg plasser ved siden av reisefølget.

 17. Ingen refunderinger av penger - noensinne. Hvis du ikke har et par dager å bruke til å få til dette, behøver du ikke engang prøve.
 18. Lusen kompensasjon. En rapport fra Storbritannias Air Transport Users Council fant at flyselskapene mistet en million kolli, og rotet med transporten av 42 millioner kolli. Gjett hvilket selskap de trakk frem som en av verstingene når bagasjen din ble borte eller ødelagt?
 19. Du blir alltid påprakket ekstrating. Nei, vi vil ikke ha den overprisede reiseforsikringen, billeie eller Ryanairs kjøkkenhåndklær.
 20. Sjefen sjøl. Michael O'Leary. Vær så snill å ikke si at du orker tanken på et enda bredere smil fra den mannen.

Se en oversikt over alle Ryanairs avgifter her.

Hva synes du om Ryanair?

Er du enig med Laura Whateley i at Ryanair er et elendig flyselskap, eller synes du lavprisselskapet er helt strålende? (Avsluttet)
Ja, Ryanair er elendige. Jeg flyr aldri med dem.(49%)
Elsker ikke Ryanair, men flyr med dem, fordi de ofte er billigst.(21%)
Listen er vel lang, men det er mange ting ved Ryanair som irriterer meg. Velger heller et annet selskap.(17%)
Ryanair er genialt. Du får hva du betaler for, og så lenge det er billig, er jeg fornøyd.(13%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer