17. mai - verdens barnsligste nasjonaldag

Tusenvis av glade unger, festkledte voksne, konserter, fyrverkeri og masser av god mat. Den festligste begivenheten denne ukens må vel være feiringen av 17.mai.

Jada - vi har hørt det før. Norges nasjonaldag er helt spesiell. Og det er ikke bare propaganda. Det finnes ingen feiringer lik denne i verden. Mens andre land paraderer militære styrker forbi presidenter og andre notabiliteter, så er det veldig annerledes i her hjemme. Gatene domineres av skokker av hoiende unger, og enda mer hoiende russ med henholdsvis iskremfjes og fylletryner. Vi lager leker for barna og festmiddager for voksne… Den norske nasjonaldagen er annerledes og det er en spesiell opplevelse - også for dem som ikke har opplevd den tidligere.

Denne 'ukens hotspot', stedet å være, må derfor bli Norge og den norske nasjonaldagen.

I Norge

Med hjemlandet som 'hotspot' er det også naturlig å velge Oslo som det aller hotteste. Med det mest berømte av alle barnetog, med kongefamilien på plass på balkongen og med horder av russ som flørter med kronprins og prinsesse. Hovedstaden er stedet for den mest sentrale 17. mai feiringen. Vil du ha en vri på feiringen i Oslo kan du dra til Grünerløkka. Her står SOS Rasisme og Oslo Røde Kors for arrangementet "17. mai for alle". Det blir underholdning og musikk fra flere scener fra klokken 15 til 21.

Vil man oppleve noe annet enn det velkjente og TV-overførte hovedstadsarrangementet er det et meget godt alternativ å sette kursen vestover. I Bergen har man sine egne tradisjoner og her er "Nystemten" nesten like hellig (helligere vil mange si) som "Ja vi elsker". Flere tog er verdt å få med seg i Hansastaden. Fra tidlige morgentog til sene festligheter med paradevogner og ablegøyer. Alltid med en passende dose buekorps som dundrer gjennom gatene med leketøysgevær og skarptrommer. Og alltid med en verdig avslutning med kjempefyrverkeri fra sentrum av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers i landet er det tusener på store og små arrangementer å se og delta i. Aller mest spesiell for den som har litt kondis, er 17. mai feiringen på Hardangerjøkulen. Her kan du gå i tog - på ski - 1800 meter over havet. Utgangspunktet er Finse, hvor 3-4.000 mennesker samles hvert år for å gå tog til toppen av Hardangerjøkulen.

Utenfor grensene

Men 17. mai feiringen har også satt sine spor utenfor kongeriket, og er naturlig nok en av de store samlingsdager for nordmenn i utlandet. Overalt hvor det er store og små norske "samfunn" er det også en 17. mai feiring. Ofte feires det i tilknytning til sjømannskirkene, der disse finnes.

I Brussel er det nå tid for oppkjøringen til EM. Men før dette skal det feires 17. mai der i byen. I sjømannskirken som ligger i historiske Waterloo, er det 17. mai frokost og festgudstjeneste. I London er det også mange Nordmenn. Også her vil sjømannskirken være basen for mange. De arrangerer festgudstjeneste og nasjonalfest.

I København er det større ting på gang. Den norske ambassadøren holder tale, det er 17. mai tog, leker for barna, festbuffet og diverse samlinger og festmiddager. Alt med utgangspunkt i Vor Frelsers Kirke. ANSA (Organisasjonen for norske studenter i utlandet) har studentarrangementer ved Kong Haakonskirken. I Stockholm er det også en solid markering av dagen blant byens nordmenn. Det går 17. maitog fra Engelbrektsplan til Skansen (og de som går i toget får fri inngang her), det er leker for barna, taler, festprogram, underholdning og festmiddag i Det Norske Samfund på Hasselbacken.

USA

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Over dammen er det også aktiv feiring av den norske nasjonaldagen. Feiringene her er nok mange steder vel så mye preget av generasjoner med utvandrede nordmenns behov for litt sentimentale tilbakeblikk som selve feiringen av nasjonaldagen. Her florerer det i lapskaus og lutefisk, kaffe og øl, troll og vikingskip. I Washington loddes det ut to tur-returbilletter til Oslo for de som har ekstra lyst til å ta et sentimentalt besøk i gamlelandet. Av de mest kjente markeringene i USA er utendørsfeiringen i Brooklyn, New York. Men også i tradisjonelt viktige områder for utvandrede nordmenn, Midtvesten, er det mengder av arrangementer og markeringer.

Tungt involvert mange steder er foreningen "Sons of Norway". Mange steder deltar også norske studenter aktivt i feiringen gjennom sine studentforeninger.