<b>FARGERIKE:</b> Det er vanskelig å ikke legge merke til Buddy Bears. Foto: Privat
FARGERIKE: Det er vanskelig å ikke legge merke til Buddy Bears. Foto: PrivatVis mer

140 bjørner på reisefot

Turistattraksjonen «United Buddy Bears» står ikke stille.

Helt siden 2002 har cirka 140 bjørner hatt utstillinger rundt omkring i verden. «United Buddy Bears» heter bjørneskulpturene i glassfiber, som alle er designet med ulike mønster og farger.

Bjørnene er to meter høye og hver eneste bjørn representerer et land, og er designet av kunstnere på vegne av sitt moderland. De stilles også opp i alfabetisk rekkefølge, slik at de er enkle å finne.

Over 25 millioner besøkende har sett bjørnene siden deres første turné i Berlin i 2002. Akkurat nå er bjørnene plassert i Kuala Lumpur i Malaysia, hvor de blir værende til februar.

HØYE: Norsk turist sammen med norsk Buddy Bear. Foto: Privat
FARGERIKE: Det er vanskelig å ikke legge merke til Buddy Bears. Foto: Privat
140 BJØRNER: Oversiktbilde over Buddy Bears-utstillingen i Kuala Lumpur. Foto: Dorisrieck/Wikimedia

Se bilder av Buddy Bears her:

Oversikt over besøkende land

Buddy bears har en imponerende reise-CV.

De har blant annet vært i Kitzbühel i Østerrike, Hong Kong, Istanbul i Tyrkia, Seoul i Sør Korea, Tokyo i Japan, Sydney i Australia, Wien i Østerrike, Cairo i Egypt, Jerusalem i Israel, Warszawa i Polen, Montevideo i Uruguay, Buenos Aires i Argentina, Astana i Kazakhstan, Stuttgart og Berlin i Tyskland, Pyongyang i Nord-Korea, Helsinki i Finland og Sofia i Bulgaria.

Klikk her (ekstern lenke) for å se bilder fra alle utstillingene i de forskjellige landene. Hvor de reiser videre etter Kuala Lumpur, er foreløpig ukjent.

Trodde du tallet 13 var skummelt? Her finnes ikke 4. etasje

Artikkelen fortsetter under annonsen

... Og poenget er?

Men hva er egentlig greia med «United Buddy Bears», lurer du vel kanskje på? Vel, bjørnene symboliserer altså fredsbjørner, og reiser derfor under mottoet:

«Vi må bli bedre kjent med hverandre ... Det får oss til å forstå hverandre bedre, stole mer på hverandre og leve fredelig sammen.»

Budskapet er altså at bjørnene står sammen hånd i hånd, noe som symboliserer fremtiden i en fredfull verden. Bjørnene står for folket og representerer kulturen til hvert enkelt land, men ikke politikken, ifølge Buddy-baer.com

Den første utgaven av Buddy Bear ble laget av tyske Klaus og Eva Herlitz, i et samarbeid med skulptøren Roman Strobl i 2001, ifølge Wikipedia.