- 12-åringer er modne nok til å reise alene

Derfor må du betale mye for barn.

<b>VOKSEN?</b> Internasjonalt vurderes barn som voksne nok til å reise alene fra de fyller tolv år. Det betyr mye for prisen på billettene. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
VOKSEN? Internasjonalt vurderes barn som voksne nok til å reise alene fra de fyller tolv år. Det betyr mye for prisen på billettene. Foto: OSLO LUFTHAVN ASVis mer

Når flyreisen skal bestilles er det viktig å holde tunga rett i munnen om du har barn som nærmer seg puberteten.

For når minstemann fyller tolv år, spiller det ingen rolle at det fortsatt er fire år til mopedlappen er i boks, eller at det er seks år til han eller hun kan sette seg bak rattet på bilen eller kjøpe øl i butikken.

Ved fylte tolv år regnes barn som voksne når dere skal ut og fly, og billettprisen blir deretter.

Det er heller ikke rart om du eventuelt går litt i surr: Reiser du kollektivt med buss, trikk eller tog, gjelder barnebillett fram til du fyller 16 år. Det samme gjelder med flytoget på vei til Oslo lufthavn.

Sjekk hvilke aldersgrenser som gjelder på fly, tog, buss og med charter.

Internasjonalt bestemt

- Det ligger en IATA-avtale i bunn, og bakgrunnen er at du fra du er tolv år regnes som moden nok til å reise alene, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

IATA, International Air Transport Association, eller den internasjonale luftfartsorganisasjonen på godt norsk, representerer 250 flyselskaper og 84 prosent av verdens totale flytrafikk.

DYRE BARN: - Det ligger en IATA-avtale i bunn, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen som en forklaring på høye priser for barn fra 12 år. Foto: SILJE ULVESETH
DYRE BARN: - Det ligger en IATA-avtale i bunn, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen som en forklaring på høye priser for barn fra 12 år. Foto: SILJE ULVESETH Vis mer


- Det handler om at flyselskaper verden over sender passasjerer seg i mellom, og derfor har like regler å forholde seg til, forklarer informasjonssjefen.

Når er det ferie? Her er oversikt over skoleferien for hele landet

Vil ikke endre

Muligheten å registrere barn over tolv år som voksne, men likevel gi barne- og ungdomsrabatter er ikke aktuelt for SAS:

- Her er det en felles struktur i bunn, og det er vanskelig for et selskap å lage egne regler, sier Johansen.

Heller ikke Norwegian har tenkt å endre dagens rutiner:

- Når det gjelder barnebillett så har Norwegian valgt å følge industristandard hvor barn til og med 11 år kan få barnerabatt. Du finner samme praksis hos andre flyselskap. Vi har ikke vurdert å justere alderen på barnerabatten, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion i Norwegian i en e-post til Dagbladet.

KOMMENTAR: - Helt ok med foreldre som drikker i ferien, men ...

Reisetidspunktet gjelder

Å sammenlikne med aldersgrenser på reiser som forgår på bakken er ikke hensiktsmessig, for det har ingenting med det som foregår i lufta å gjøre, mener Johansen.

- Hva om du skal ut på reise, også blir barnet tolv år i løpet av reisen?

- Da er det utreisen som er tellende. Men husk å ha gå margin på utløpsdatoer når det gjelder reisedokumenter. Ta høyde for at alle papirer er gyldige under hele reisen, også god tid etter hjemkomsten sier han.

Ikke minst gjelder det passopplysninger. Det er også reisetidspunktet og ikke tidspunktet for bestillingen av reisen som gjelder, påpeker Johansen.

- Vi har eksempler på at noen har vær kreative på datoer, også har de fått reisen ødelagt når de kommer på flyplassen.

Tur med de minste? Slik blir barna stille på flyet

SJEKK HVILKE ALDERSGRENSER SOM GJELDER PÅ REISE