10 vingårder å besøke før du dør

Her er Wine Magazines topp 10-liste over verdens beste vingårder:

I disse dager er kanskje ikke en vingårdsferie det som står øverst på listen for mange. Noen kalde bokser mjød eller et plastkrus pappvin akkompagnert med reker og en fiskebolle under parasollen, rekker langt i varmen. Det har jo så absolutt sin sjarm.

Skulle du imidlertid få ånden over deg for å planlegge resten av ditt livs vinutflukter, så har det anerkjente magasinet Wine Magazine laget listen for deg.

Skal du følge denne ruteplanleggeren, så burde du ifølge grunnleggeren av Wine Magazine, Robert Joseph, kritte skoene og polstre kredittkortet.

Her er listen fra Wine Magazine over verdens ti beste vingårder som kan besøkes av almenheten:

Vinnytere i aksjon. Foto: Tourism New South Wales
Vinnytere i aksjon. Foto: Tourism New South Wales Vis mer


1. Chateau Mouton Rothschild, Bordeaux, Frankrike

Dette er den eneste vingården i toppklasse som tar imot besøkende uten forhåndsreservasjon, selv om det anbefales om sommeren. Her finner du ikke bare en av verdens beste rødviner, men stedet er også et museum dedikeret til vin og kunstnerisk utformning av vinetiketter.

2. Robert Mondavi, Napa Valley, California, USA

Dette er en av de første vingårdene i verden som tok vinturismen seriøst. Antallet besøkende kan gjøre det til en trang opplevelse, men det er verdt å melde seg på en av turene på vingården likevel. På den tre timer lange Essence Tour kan du lære alt om duft og smak av vin.

3. Weingut Juliuspital, Frankonia, Würzburg, Tyskland

Her kan du nyte tysk vinturisme på sitt beste. Vinrankene daterer seg tilbake til 1500-tallet med over 200 store, gamle tretønner, alle gjemt under et imponerende barokk-palass.

4. Musee du Vin, Beaune, Bourgogne, Frankrike

Gjemt bak katedralen ligger Musee du Vin kun en kort gåtur fra Hotel Dieu - et vinmuseum etableret på 1400-tallet, et "must"- landemerke i Beaune. Her får du virkelig innsikt i hvordan vinen har blitt produsert i den kvalitetsbevisste regionen de siste 600 årene.

5. Penfolds Magill Estate, Adelaide, Australia
Her finner du hjemstedet for Grange, Australias kanskje mest berømte rødvin. Vingården ligger like utenfor Adelaide. I dag kan du få en titt inn i huset hvor Dr. Penfold åpnet forretningen i 1845. Du kan også besøke vinkjellerne og spise i restauranten som selvfølgelig byr på fantastisk vin og utsikt over byen.

6. Stonyridge, Waiheke Island, Auckland, New Zealand

Stonyridge er en anerkjent vingård verden over. Liggende på Waiheke Island, tett ved Auckland, er denne vingården en av de lekreste i landet. Restauranten er ideell for avslapning på en varm sommerdag.

7. Marques de Riscal, Rioja, Spania

Denne vingården er på vei til å bli et like berømt arkitektonisk ikon som Guggenheim-museet i Bilbao. Begge er designet av Frank Gehry. Ved siden av å være en vingård, er det også et førsteklasses hotell og restaurant.

8. Mumm, Champagne, Frankrike

Vinkjellerene i dette området inneholder omtrent 25 millioner flasker. Det er derfor et selvsagt sted å lære hvordan champagne lages. Hvis du booker på forhånd, kan du også sikre deg en rundtur på vingårdene.

9. Taylor's, Oporto/Gaia, Portugal

Portvin produseres på vingården i Dourodalen. Mens man i dag bruker veiene til å frakte vinen, brukte man tidligere elvene. Vinen pleide å modne i store hytter i landsbyen Gaia, og det gør den fremdeles. Turene her er veldig informative og kan følges opp med en god frokost på vingårdens restaurant - med utsikt over elven.

10. Castello Banfi, Montalcino, Toscana, Italia

Her ligger eiendommen som bidro til å skrive historien om Brunello di Montalcino. Vingården er amerikanskeid, har to restauranter, et glassmuseum og en kjeller hvor du kan lære å fremstille balsamico-edikk.

Så er det bare å si skååål...