10 tips til bra feriebilder

Hvordan fange ferieøyeblikkene uten å miste viktige elementer i motivet? Se tipsene fra eksperten.

Når undertegnede kommer hjem fra ferie må en tredjedel av bildene slettes på grunn av altfor dårlig kvalitet. De resterende bildene er ofte heller ikke bra, fordi min metode for å ta bra bilder er å knipse i ett kjør i håp om at noen av bildene blir bra. Denne metoden er ikke idiotsikker, men den har hittil fungert til en viss grad.

Er du derimot en som har lyst til å knipse mange bra bilder, har reisefotograf og forfatter Richard Izanson satt opp ti tips til hvordan du kan forevige minnene på en fornuftig og bra måte.


1)

Gjør research på reisemålet ditt før du drar.
Forberedelse er viktig. Vet du litt om stedet på forhånd kan det skille mellom gode og dårlige bilder, og valg av gode eller dårlige motiver. Dessuten er det kjedelig å dukke opp et sted dagen etter et ukentlig marked eller en festival, og alle forteller deg om hvor fantastisk det var.

Japanere er flittige brukere av kamereaer på ferie. Foto: Aron Kremer
Japanere er flittige brukere av kamereaer på ferie. Foto: Aron Kremer Vis mer


2)

Kjenn ditt utstyr.
Tren deg litt på forhånd med kameraet ditt. Les bruksanvisningen og får klarhet i hvordan de forskjellige funksjonene fungerer. Ofte kan det hende du må ta raske bilder, og da er det dumt å stå og fikle med kameraet når fotomuligheten raser forbi.

>>Ta DinSides fotokurs her

3)

Fang objektet
Det er viktig å komme seg nært objektet du tar bildet av, slik at det ikke er noen tvil om hva du har tatt bilde av. Det er ofte dumt å måtte forklare at den grå flekken på bildet er en elefant. Da har bildet blitt mislykket.

4)

Tenk på komposisjon
I følge I´Anson finnes det ikke èn perfekt måte å komponere et bilde på. Men er du i tvil kan du tenke på at hovedelementet i bildet bør være plassert minst en tredjedel vekk fra kanten av bildet i forhold til midten.

5)

Horisontalt eller lanskap?
Titt grundig på motivet ditt og vurder om det passer best å ta et horisontalt bilde eller et vertikalt bilde. Dette er et svært enkelt grep for å gjøre et bilde bra.

>>Ta DinSides fotokurs her

6)

Vurder perspektivet
Tenk på at det ikke alltid er posisjonen der du først så motivet fra som er det beste stedet å ta bildet. Ofte kan det være lurt å ta noen skritt tilbake, eller frem, eller kanskje rett og slett noen skritt til høyre eller venstre. Kanskje bør du stå på et kne eller komme deg høyere opp. Dette kan gjøre underverker med bildet ditt.


7)

Sjekk bakgrunnen
Sjekk omgivelsene til motivet du har tenkt til å ta bildet av, og kontroller at det ikke er noe rundt som dominerer motivet ditt i forhold til farge, form eller størrelse.

8)

Hold øynene i fokus
Sørg for å fokusere på øynene når du fotograferer folk og dyreliv. I følge I´Anson gjør det ingenting om alt annet er uskarpt så lenge øyenene er i fokus.

9)

Sjekk horisonten
Hold horisonten vannrett. Pass på at vannet ikke renner ut av bildet eller at skyskraperne ikke ser ut som det skjeve tårnet i Pisa.

10)

Lys teller
Fargen, kvaliteten og retningen på lyset forandrer seg gjennom hele dagen. Legg merke til hvordan lyset treffer objektet, og velg vinkelen som gir best lyskvalitet i forhold til bildet du skal ta. Dette kan også i noen tilfeller bety at det er bedre å komme tilbake en annen dag.

Tipsene ble utarbeidet for The Guardian.

>>Ta DinSides fotokurs her