10 ting som irriterer oss på ferie

Er det virkelig så vanskelig å ta litt hensyn til de rundt deg?

<strong><b> KOMMER MED:</strong> </b> Du er garantert å komme med flyet selv om du ikke står klar en halvtime før. Foto: Colourbox
KOMMER MED: Du er garantert å komme med flyet selv om du ikke står klar en halvtime før. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter mange år på reisetoppen i Europa, skulle man kanskje tro at de fleste nordmenn har blitt såpass vant til å reise at de har opparbeidet seg en eller annen form for reisevett.

Men som mange sikkert kan skrive under på, kan opplevelsen vi får når vi entrer dørene til en av landets flyplasser være ganske annerledes.

Er du fortsatt litt i tvil om hva som er irriterende for andre reisende, kan det være lurt å ta en titt på denne reisevett-guiden.

Du har sikkert hatt noen av de samme opplevelsene som oss i Dinside-redaksjonen?

LES OGSÅ: Seks kjekke dingser å ha med seg på ferie

1. Det er flere enn deg som reiser

Du har brukt tid og krefter på å komme deg gjennom sikkerhetskontrollen, funnet gaten til flyet og leter etter en plass du kan sette deg ned. På rekke og rad sitter Ola og Kari Nordmann med ett sete til seg selv, ett sete til kofferten og ett til taxfree-posen.

Her gjelder samme reglene som på buss - vis medmenneskelighet og la også andre få sitte.

<strong><b> VANSKELIG:</strong> </b> Det er ikke alle som synes boarding-prosessen er like lett. Foto: Per Ervland
VANSKELIG: Det er ikke alle som synes boarding-prosessen er like lett. Foto: Per Ervland Vis mer


2. Du har faktisk fått et sete

De står der, gjerne litt ville i blikket, og venter på å få sette i gang med boarding, og det helt uten grunn. Hadde flyene hatt unummererte seter, kunne dette kanskje til en viss grad vært forståelig, men sånn er det nå en gang ikke.

Du trenger ikke være redd for ikke å komme med flyet selv om du ikke står oppstilt og klar en halvtime før boarding starter. Det er heller ikke nødvendig å bruke tid på å forsere andre passasjerer på vei inn i flyet.

3. Se an situasjonen

Når du går ombord i et fly og har blitt tildelt et sete ved midtgangen, er det folk som mest sannsynlig skal sitte på setene innenfor der du sitter.

Det er derfor ikke fordelaktig å sette seg tilrette med setebelte, teppe, pc, middag og musikkanlegg før resten av passasjerene har kommet ombord i flyet. Ha litt is i magen.

4. Når passasjeren har en dårlig dag

Spesielt når alt kanskje ikke har gått helt etter reiseplanen, virker det som det ofte er lov til å la frustrasjonen gå utover servicepersonalet som jobber på flyplassene. De fleste som har jobbet i et serviceyrke vet at det alltid lønner seg å gå inn i en vanskelig situasjon med en positiv holdning.

Sjansen for at situasjonen løser seg blir større hvis du ikke åpner med å skjelle ut en person som ikke har noen som helst skyld i i at situasjonen har oppstått.

LES OGSÅ: Se flypassasjerenes teiteste spørsmål

5. Så god musikksmak har du faktisk ikke...

Å høre på musikk mens man reiser kan være både avslappende og underholdende. Det som ikke er like avslappende er når sidemannen på flyet har skrudd opp volumet så mye at alle rundt også er nødt til å høre på heavy metal eller danseband-slagere fra 90-tallet.

Har du dårlig hørsel selv, og trenger full styrke i høretelefonene, kan det være smart å investere i hodetelefoner med lydisolasjon.

6. Ikke slå andre med bagasjen

Når du skal løfte opp en koffert i et relativt trangt fly, er det noen ting må tenke på. Det sitter andre folk rundt deg, og disse har mest sannsynlig ikke lyst til å bli dulta borti med en koffert i hode.

Og skulle uhellet være ute, er det normal folkeskikk å beklage hendelsen.

<strong><b> HÅNDBAGASJE:</strong> </b> Vær forsiktig når du legger på plass bagasje i hattehyllen. Foto: Colourbox
HÅNDBAGASJE: Vær forsiktig når du legger på plass bagasje i hattehyllen. Foto: Colourbox Vis mer


7. Ta vare på hverandre

Det er unektelig deilig å legge ned stolsetet under en lang flytur. Vi er likevel alle mennesker og det hadde vært hyggelig hvis vi kunne tatt litt vare på hverandre. Et enkelt spørsmål til personen som sitter bak kan gjøre flyturen mye mer behagelig for alle.

Det er utrolig hva man kan få til med litt samarbeid. Så slipper han stakkaren på to meter bak deg å miste følelsen i beina, og du slipper stygge blikk når du forlater flyet.

LES OGSÅ: - Ikke kjøp flybilletten på en mandag

8. Kø-kultur

Kø er noe nordmenn i utgangspunktet er rimelig flinke på når vi er hjemme, men noe endrer seg så fort vi er i feriemodus. Lite er mer irriterende enn folk som tar seg til rette og går foran i køen. Hold deg rolig, hold plassen din og vær oppmerksom, så går køen av seg selv.

Flyreiser

Irriterer du deg over andre når du er ute og reiser? (Avsluttet)
Bare over de mest håpløse tilfellene.(54%) 1144
Ja, jeg irriterer meg jevnlig over andre reisende.(35%) 748
Nei, jeg er jo på tur. Ingen grunn til å la andre ødelegge.(11%) 225
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


9. Barn som er ute av kontroll

Det er deilig med ferie, spesielt for foreldre med hektiske jobber og små barn. Det som ikke er like behagelig er barn som sparker deg i ryggen hele veien fra take-off til landing.

Grining og klaging er også høyt oppe på lista over ting som irriterer. Her kan de lydisolerte høretelefonene fra punkt fem komme godt med.

10. Uhyggelig mat

At flymat som regel ikke er til å skryte av er oppe og vedtatt. Det betyr likevel ikke at du ukritisk bør ta med deg mat ombord på flyet eller bussen. Det kan være greit å legge litt energi i å tenke gjennom om maten du har lyst på vil lukte vondt for menneskene rundt deg.

Har du noe du irriterer deg over når du er ute på tur? Benytt muligheten og gi beskjed i kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer