10 spørsmål om solkrem

Det skader ikke å bli litt rød, vel?

Oi. Husk å smøre godt under og rundt bikini-overdelen! Foto: Colourbox
Oi. Husk å smøre godt under og rundt bikini-overdelen! Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke så altfor mange år siden høyfjellssol og "steking" uten beskyttelse var vanlig. Solkrem og solvett var lenge et fremmedord blant folk flest.

Men selv om vi befinner oss halvveis i 2011, og vi har fått mer kunnskap om temaet, hersker det fortsatt en god del misforståelser om både solkrem og soling.

For de fleste av oss har nok rukket å bli solbrent i løpet av livet, selv om vi vet at det er skadelig ... Og nå som sola endelig er på plass på himmelen er det kanskje greit å oppdatere kunnskapen litt, før du griller din likbleike hud i solsteiken.

Slik unngå å lukte svidd: Nyttig app viser hvilken solfaktor du trenger

1. Det skader ikke å bli litt rød, vel?

Feil! UV-stråler kan mutere cellene og gi kreft. Barn eller ungdom som blir solbrente, har økt risiko for å få hudkreft som voksne, fordi melanomet får tid til å utvikle seg gjennom årene. Andre vemmelige effekter er rynkete og læraktig hud, brune solflekker og øyesykdom.

2. Blir man brun når man bruker solkrem?

Klart du blir brun. Men dersom du bruker solkrem bruker huden lenger tid på å bygge opp den brune fargen.

– Du må tilvenne huden din sol litt gradvis og ikke svi deg for hardt den første tiden, men ta deg pause etter en stund og dekke huden til slik at du ikke blir solbrent, har Roar Pedersen, røntgenlege og svarlege ved Lommelegen.no, svart en leser ved en tidligere anledning.

Pristest: Her er den billigste solkremen

3. Er solfaktor 30 dobbelt så bra som solfaktor 15?

Nei, ikke helt. Faktoren forteller deg hvor lenge du kan være i solen før du blir brent. Bruker du solfaktor 2, kan du være dobbelt så lenge i solen som hvis du ikke bruker faktor. Solfaktor 30 gjør at du kan ligge 30 ganger så lenge i solen og beskytter mot 97 prosent av de brennende solstrålene, mens solfaktor 15 beskytter mot 93 prosent av strålene.

DinSide har tidligere skrevet at solkremer med faktor 30 kan faktisk gi bedre beskyttelse enn en krem med faktor 40. Det viser en svensk test av solkremer for barn.

4. Er det best å bruke vannfast solkrem?

Ifølge danske Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne blir det anbefalt å bruke vannfast solkrem med faktor 15, som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. Hvis du bader er det i hvert fall lurt med vannfast solkrem, men husk at du også svetter en del i solen.

5. Må man bruke høy solfaktor for å være ordentlig beskyttet?

– Som et generelt råd anbefaler Kreftforeningen solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse. Det gir tilstrekkelig beskyttelse for norske forhold hvis du bruker riktig mengde krem. Vurder ut i fra egen hudtype og hvor du befinner deg, skriver Kreftforeningen på sin hjemmeside.

Dyr solkrem beskytter bedre? Se hva eksperten svarer

6. Hvis det er overskyet behøver jeg ikke solbeskyttelse?

Delvis riktig, ifølge Kreftforeningen. Det er likevel litt skummel å ta sjansen, for er det lette skyer, kan så mye som 90 prosent av UV-strålene gå gjennom skylaget. Da er det likevel lurt å tenke på solbeskyttelse,

7. Er solkrem den beste formen for solbeskyttelse?

Nei, faktisk ikke. Det beste er å være i skyggen eller å ha på seg klær, hodeplagg og solbrillerpå når strålingen er sterkest, altså midt på dagen. Jo høyere sola står på himmelen, jo sterkere er strålingen. En tommelfinger-regel er at når din egen skygge er kortere enn deg selv, er solstrålingen sterk, og det kan være lurt å trekke inn i skyggen, råder Kreftforeningen.

8. Beskytter solspray like effektivt som solkrem?

Nei, ikke alltid. Sprayen gir ofte et for tynt lag solkrem, som ikke gir den rette beskyttelsen, ifølge politiken.dk

Er du sol-sunn? Ta testen her!

9. Duger solkremen fra i fjor?

Ifølge tester utført av det danske Forbrugerrådet vil solkremen fra i fjor duge denne sommeren også. Men riktig oppbevaring er også viktig for at solkremen skal beholde sin effekt.

Slik sikrer du at du smører deg inn med en krem som beskytter riktig:

  • Oppbevar solkremen på en mørk og kjølig plass (under 25 grader)
  • Skru alltid korken godt på etter bruk
  • Sjekk datostemplingen på flasken
  • Kjenn på lukt og konsistens. Hvis dette har endret seg, er kremen trolig for gammel.

10. Hva bør du gjøre hvis du har blitt solbrent?

Kreftforeningen har følgende råd:

  • Unngå å få mer sol der du er blitt brent.
  • Smertene kan lindres ved å ha på omslag med en blanding av kaldt vann og melk.
  • Gå på apoteket og forhøre deg om reseptfrie kremer, enten hydrokortison eller lokalbedøvende kremer, men vær obs; disse kan bare brukes i noen få dager.
  • Blir du så solbrent at du får blemmer, må du la blemmene være i fred til de forsvinner av seg selv.
  • Husk at UV-strålingen går et stykke ned i vannet, slik at du får sol på deg også når du bader.
  • Kilder: Politiken.dk, Den Norske Kreftforeningen, Lommelegen.no