10 solsikre tips

Solfaktor er ikke det samme som full solbeskyttelse. Sikre hudhelsen din, sjekk våre ti tips.

Beskyttelse er tingen, om du vil berge hud og øyne gjennom år med soling. <i>Foto: Stine Okkelmo</i>
Beskyttelse er tingen, om du vil berge hud og øyne gjennom år med soling. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soling er den viktigste enkeltfaktoren som forårsaker hudaldring og hudkreft. Beskytt deg selv og skinnet ditt - her er ti solbud.

1: Solfaktor

Solfaktoren indikerer hvor mye lenger du kan sole deg uten å bli brent, det er ikke det samme som å si at høy faktor gir sterkere beskyttelse.

2: SPF

Solfaktortallet indikerer nivået av UVB-beskyttelse. UVB er strålene som forårsaker solbrenthet, men også solens UVA-stråler er medvirkende til hudkreft og aldring av huden. Sjekk derfor også om kremen beskytter mot UVA.

 • Flere solkremer får stryk i test
 • 3: UV uansett

  Her i nord er ikke UV-strålingen så sterk som nær ekvator, og det er spesielt anbefalt med beskyttelse mellom mai og september. Ta i betraktning at UV-stråling ikke er forbeholdt pent vær. Strålingen når bakken også når det er skyet. Du utsettes også for mer stråling om du oppholder deg på vannet eller i snøen på grunn av at strålene reflekteres tilbake fra omgivelsene. Beskytt deg derfor ekstra godt i slike omgivelser, og uansett vær.

  4: Høyt oppe

  UV-strålingen er sterkere i høyden. UVB-strålingen tiltar med 4-5 prosent for hver 300 meter over havet. Beskytt deg ekstra om du oppholder deg i høyden.

  5: Øyebeskyttelse

  Solbriller er øynenes beste venn.
  Solbriller er øynenes beste venn. Vis mer


  Øynene er ekstra utsatt for UV-strålenes skadelige effekter. Beskytt øynene med solbriller som har UV-filter, og glem ikke barna. Brillene trenger dessuten ikke være dyre for å beskytte bra.

 • Billigbriller best
 • 6: Holdbarhet

  Solkremer kan holde i to til tre år, men taper kvalitet når de er utsatt for varme. Dessuten bør strengt tatt ikke solkremflaska di holde så lenge - det er nemlig slik at kremen beskytter bedre om du smører rikelig - en håndfull krem bør du beregne om du er voksen og skal beskytte hele kroppen. Smører du for tynt, er beskyttelseseffekten lavere enn oppgitt på flaska.

  7: Fysisk vs. kjemiske filtre

  Solkrem har vanligvis kjemiske solfiltre som trenger ned i huden og virker ved å absorbere UV-strålene. Men det finnes også fysiske solfiltre som for eksempel sinkoksid og titaniumdioksid, som legger seg utenpå huden. Disse er vanligvis regnet for mindre allergifremkallende enn kjemiske solfiltre, og anbefales spesielt for barn. Barn under seks måneder bør ikke smøres inn med solfiltre, de bør i stedet beskyttes mot sterk direkte sol.

  8: Medisinbruk

  Enkelte medisiner gjør huden mer lysfølsom, noe som medfører at du kan få ekstra hudproblemer ved soling. Sjekk med legen og les på pakken om du benytter medisiner. Benytter du slike medisiner, bør du ha spesielt god UVA-beskyttelse. Det får du best av kremer som inneholder drometrizol trisiloxan (Mexoryl SX/XL), benzoylmetaner (avobenzone eller Parsol 1789) eller sinkoksid/titaniumdioksid (fysiske blokkere).

  9: Kle ut solstrålene

  Klær beskytter, men det er ikke alt tøy som gir like god beskyttelse. Tett veving beskytter bedre enn løs, mørke farger beskytter bedre enn lyse. Ifølge Kreftforeningen har en hvit t-skjorte en beskyttelse som tilsvarer en UV-indeks på mellom 5 og 8. En rosa, tynn bomullsskjorte har en beskyttelsesfaktor på 25, gul bomull på 30 og rød på over 50. Det finnes også klær med oppgitt solfaktor. American Cancer Society sier at som hovedregel beskytter en lett t-skjorte mindre enn en solkrem med faktor 15.

 • Klær med solfilter
 • 10: Solkrem over alt

  Husk å smøre hele kroppen med solfaktor; glem ikke fotsålene om du går uten sko. Husk ørene og nakken, hodebunnen og leppene. Og hvem har vel ikke fått ildrøde striper i kanten av bikinien eller badeshortsen? Smør deg før du tar på tøyet for å lettere dekke hele kroppen. Smør deg ofte, og alltid etter bading og håndkletørking, eller etter at du har svettet mye. Kremer som inneholder liposomer holder lengre uten reapplisering.

  Kilder: Forbes.com og Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet

  Relaterte artikler:

  Barnas solvettregler
  Sommersunn i stedet for griserosa: Solvett
  Årets solbrillemote: Dyrt og deilig
  Årets solbrillemote: Billig solbrillelykke