10 københavnske herligheter

>>> Tilbake til innledningen

Elefantnuss i Zoo.
 Foto: Inga Holst
Elefantnuss i Zoo.
Foto: Inga Holst Vis mer


Zoo

Løver, giraffer, lamaer og iguanaer. Papegøyer, flamingoer, sjimpanser og præriehunder. Københavns zoologiske hage er blant de største i Europa. Den danske staten har bidratt med midler til nyanskaffelser og til drift mot at hagen yter fagekspertise. Den zoologiske hagen har fine lek- og lærskilter og i tillegg til å vise frem dyrene, så gis det kjappe innføringer om arten og dens opprinnelige miljø. Mange synes det er trist å se dyr innesperret, men flere av dyrepasserne viser overfor publikum hvordan det jobbes i hagen.

Adresse: Roskildevei 32, Fredriksberg
Tlf: + 45 - 72 200 200
Åpningstid: Alle dager fra 9 -16 i vinterhalvåret, 9 - 17 på hverdager i sommermånedene og 9 - 18 i helgene.
Pris: 100 danske kroner, tilsvarende 113 norske kroner i dagens kurs. for voksne, 50 danske kroner (56 kroner).
Nett: Zoo
SE BILDENE: Dyrene i Københavns zoologiske hage

Dyrehavsbakken

Bakken har laget miniversjoner av et par av de store karusellene. Her er miniiatyren av TårnGyset.

Foto: José Arturo Leguén Lores

 Foto:  José Arturo Leguén Lores
Bakken har laget miniversjoner av et par av de store karusellene. Her er miniiatyren av TårnGyset.

Foto: José Arturo Leguén Lores

Foto: José Arturo Leguén Lores
Vis mer


- Jeg vil prøve den. Nei, den først. Og den!

Ungene stormer inn på Bakken i utkanten av København. Bakken skal være verdens eldste forlystelsespark og den ble ifølge Bakken selv, etablert i 1583 av Kirsten Piil.

Dyrehavsbakken er mindre elegant, men mer barnevennlig enn Tivoli. Parken har mange karuseller og berg- og dalbaner, og her finnes karuseller som får det til å kile i magen til de aller minste og noen riktig tøffe for de fryktløse tenåringene. Her er også mange restauranter, snacksboder, tombolaer, kino og stor scene. En velsignelser er at her ikke er overveldende mange spilleautomater.

Adresse: Dyrehavevej 62, Klampenborg
Tlf: + 45 - 3963 3544
Åpningstid: Bakkensesongen startet 30. mars og den avrundes den 11. september.
Pris: 199 kroner (NOK 213) for turbånd som gir fri adgang til alle karusellene i en dag. Det er mulig å kjøpe rabattkort som gir 10 prosent rabatt eller personlig sesongkort for 899 kroner (NOK 964). Her ytes grupperabatt.
Nett: Bakken
SE BILDENE: Dyrehavsbakken

Tivoli

Vidunderlige Tivoli. Vi blir aldri lei.

Foto: Wonderful Copenhagen/Morten Bjarnhof Foto: Wonderful Copenhagen/Morten Bjarnhof
Vidunderlige Tivoli. Vi blir aldri lei.

Foto: Wonderful Copenhagen/Morten Bjarnhof Foto: Wonderful Copenhagen/Morten Bjarnhof
Vis mer


Nydelig og storslått fornøyelsespark med 24 karuseller. Her finnes verdens høyeste karusell, Himmelskibet, som er 80 meter høy, berg- og dalbaner, radiobiler og trygge karuseller for de aller minste. I tillegg er det i hele sesongen flotte konserter og show, tombola, butikker og et vell av restauranter. Tivoli er en uforglemmelig opplevelse.

Adresse: Vesterbrogate 3
Tlf: + 45 - 33 15 10 01
Åpningstid: Fra klokken 11 - 23, åpent til klokken 00.30 i helgene fra 30. juni til 20. august.
Pris: DKK 75 (NOK 80) for voksne, DKK 35 (NOK 38) for barn opp til 11 år. Turbillett koster DKK 15 (NOK 16) eller man kjøpe turpass à DKK 200 (NOK 214) for voksne og DKK 150 (NOK 161).
Nett: Tivoli

Experimentarium

Vitenskapssenteret Experimentarium i København har blitt et populært tilskudd på attraksjonslista i Købehavn. Experimentarium åpnet i 1991, og har hatt mer enn 2,8 millioner gjester innom siden da. Her er 4.000 kvadratmeter med rundt 300 aktiviteter som skal pirre barnas nysgjerrighet rundt natur, teknikk, miljø og helse. I tillegg er det et 850 kvadratmeter stort område som fylles med særutstillinger; to forskjellige i løpet av året. Akkurat nå kjøres Dialog i mørket, et opplegg som skal gi forståelse for blinde.

Adresse: Tuborg Havnevej 7, Hellerup (Tuborgs gamle tappehal i Hellerup nær Tuborg Havn, 5 kilometer nord for København)
Tlf: + 45 - 39 27 33 33
Åpningstid: 9.30 til 17 mandag, onsdag, torsdag, fredag. 9.30 til 21 tirsdag og 11 til 17 lørdag, søndag og helligdager.
Pris: DKK 120 (NOK 129 kroner) for voksne, DKK75 (NOK 80) for barn. Det ytes grupperabatter og rabatt for personer som assisterer personer med spesielle behov.
Nett: Experimentarium

Build-a-Bear Workshop

Emil (12) har fått en tigerbamse som er døpt Kenny. Bamsen er utstyrt med en kode, som forteller hvem eieren er og hvor han bor. Dermed kan bamsen sendes hjem dersom den skulle bli borte.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Emil (12) har fått en tigerbamse som er døpt Kenny. Bamsen er utstyrt med en kode, som forteller hvem eieren er og hvor han bor. Dermed kan bamsen sendes hjem dersom den skulle bli borte.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Barnas drømmefabrikk i København heter Build-a-Bear Workshop. Her selges bamser bygget etter eget hjerte. Barna velger selv mellom et dusin varianter et bamseskinn; her finnes tøffe tigere, godteddyer, pusebamser eller godmodige boksere. Så skal man fylle den med kjærlighet, vennskap, hjerte, fyllmateriale (man velger selv mykhetsgrad) og kanskje en lydmaskin. Deretter kler man kosedyret opp. Her finnes prinsessekjoler, saggebukser, mobiltelefoner, solbriller, badetøy og alt en et fem år gammelt hjerte kan finne på å ønske seg.

Adresse: Vesterbrogade 3, rett ved hovedgangen til Tivoli
Tlf: + 45 - 33 13 80 30
Åpningstid: Fra klokken 10 - 23 hver dag.
Pris: Relativt moderate priser. En nøkternt utstyrt bamse kommer på cirka 300 norske kroner.
Nett: Build-a-Bear Workshop

DGI-byen

Trampoline- og klatrevegg hopp i DGI-byen, Københavns nye vannkulturhus.

Foto: José Arturo Leguén Lores
Trampoline- og klatrevegg hopp i DGI-byen, Københavns nye vannkulturhus.

Foto: José Arturo Leguén Lores
Vis mer


DGI-byen ligger rett ved Hovebanegården i sentrum av København og er et allaktivitetshus hvor en kan bo, spise, bade, bowle, trene og leke over et område på 22.000 kvadratmeter. På dager med dårlig vær kan en søke tilflukt i for eksempel bassengene hvor en kan leke eller klatre for så stupe ned i bassenget. Imens kan en trett ferieforelder ta for seg av aktivitetene i kurbadet, for eksempel tyrkisk bad, alt etter hva som står på menyen for akkurat den dagen.

Hotellet er enkelt ustyrt.

Adresse: Tietgensgade 65
Tlf: + 45 - 33 29 8060
Åpningstid: De ulike aktivitetshusene har forskjellige åpningstider, men bassenget åpner klokken 6.30 og stenger klokken 24.00 på hverdager i sommersesongen.
Pris:
Nett: DGI-byen

Bo i fred

Værelse på Hotel Guldsmeden i Vesterbrogade.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Værelse på Hotel Guldsmeden i Vesterbrogade.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Mottakelsen du får på Hotel Guldsmeden i København er så vennlig og imøtekommende at du tror du har kommet på besøk til en gammel tante.

- Her har vi lekerom for barna, sier resepsjonisten. Og vi har også bysykler til utlån, de står i bakgården.

Det er ikke bare personalet som sjarmerer på Hotel Guldsmeden. Alle værelsene har himmelsenger og en ekletisk miks av funky detaljer. Enkelte av rommene har også deilige balkonger hvor en kan sole seg eller kanskje hilse på naboene i gården overfor. Hotellcafeen er berømt for sine gode mat og hyggelige stemning. Romantikk til tross: det finnes naturligvis moderne fasiliteter som Internett-tilgang på værelsene.

Hotel Guldsmeden finnes både i København og i Århus.

- Vi forsøker å lage en god atmosfære, for både voksne og barn, og det tror jeg at vi får til. For eksempel så springer direktørens tre barn rundt omkring.

De har defintivt lyktes.

Adresse: Vesterbrogade 66
Tlf.: + 45 - 3322 1500
Pris: Enkeltrom koster 1.025 kroner, dobbeltrom standardrom 1.325 kroner. Et såkalt superiorrom koster henholdvis 1.225 og 1.525 danske kroner for enkelt og dobbelt.
Nett: Guldsmeden

Spis i fred

- Buena sera, signore, ønsker den, eh, portugisiske kelneren på Rocco til den 12 år gamle gutten.

I de romslige caffe latte-fargede spisestuene i den italienske restauranten La Rocca i Venders gate i sentrum av København er det takhøyde nok for småfolk. Her finnes gunstige hovedretter til cirka hundrelappen og en skikkelig barnemeny. De blide kelnerne flørter med mor og herjer med ungene. Og kanskje best av alt, her finnes et lekerom, så mor og far kan få et par minutter matro. Menyen byr på fisk, kjøtt, pasta og dolci.

Adresse: Venders gate 22-25
Tlf: + 45 - 33 14 66 55
Pris: 100 - 150 kroner for en hovedrett.


Ingen bryr seg om grimaser på La Rocca i Køben.

Foto: José Arturo Leguén Lores
 Foto: José Arturo Leguén Lores
Ingen bryr seg om grimaser på La Rocca i Køben.

Foto: José Arturo Leguén Lores
Foto: José Arturo Leguén Lores Vis mer

Louis Tussaud`s Wax Museum

Blod og gørr, dronninger og diktatorer – du finner alt på det berømte voksmuseet. I den øverste etasjen smiler dronning Sonja side om side med Yasir Arafat, Whitney Houston synger innsmigrende ikke langt fra Cafe Americain fra filmen Casablanca. I kjelleren ligger det skrekkelige Horror Chamber hvor Quasimodo, Dracula, øksemordere og annet skremsel holder til. Voksmuseet er et uforglemmelig must.

Adresse: H.C. Andersens Boulevard 22
Tlf: + 45 - 33 11 89 00
Åpningstid: Daglig fra klokken 10 - 23.
Pris: DKK 80 for voksne (NOK 86), DKK 35 (NOK 38) for barn i alderen 5 - 9 år og DKK 59 (NOK 63) for barn i alderen 10-15 år.
Nett: Louis Tussaud`s Wax Museum

Snurr film på Cinemateket

Lær å lage film på Cinematektet. Her tilbys det fire studioer hvor en kan jobbe iscenesetting, dialoger, kulisser og bilder. Det gis faste aldersbestemte oppgaver.

Adresse: Gothersgade 55
Tlf: + 45 - 33 74 34 12
Åpningstid: På hverdager er Cinemateket kun åpent for skoleklasser, men i weekenden er her åpent fra 12 - 22. Filmproduksjon er lagarbeid og det anbefales at man er minst tre i følge.
Pris: DKK 30 (NOK 32) per deltaker.
Nett: Det Danske Filminstitut

>> Tilbake til innledningen
>>> KØBENHAVN: Se byens fineste barneattraksjoner
>>> BILDESPESIAL: ZOO
>>> BILDESPESIAL: Best i bakken