De minst og mest stressende yrkene

Yrkene vi stresser mest og minst i

Stresser du mye – styr unna journalist-og politiyrket. Vil du slappe av, sjekk hvilke yrker du bør velge.

STRESS: Journalist er ett av yrkene som ansees som svært stressende. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
STRESS: Journalist er ett av yrkene som ansees som svært stressende. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få er spesielt glad i å stresse på jobb, det kan gå hardt utover livskvaliteten dersom det blir for mye av det.

Det er mye du kan gjøre for å unngå stress og press på jobb, og kanskje du til og med skulle vurdere å bytte jobb?

I så fall er det greit å vite hvilke yrker som ansees som de minst stressende å jobbe i, og de yrkene du mest sannsynlig vil stresse mest i.

Nettsiden CareerCast.com har presentert to lister som viser nettopp dette. Sjekk hvilke yrker det handler om lenger ned i saken!

Handler om kontroll

Det er gjort mye forskning på hva som fremkaller stress på jobb, men én grunn som går igjen handler om mangel på kontroll over arbeidssituasjonen din.

KONTROLL: Har du kontroll på jobb, stresser du mindre, mener William Brochs-Haukedal, professor ved NHH. Foto: NHH.
KONTROLL: Har du kontroll på jobb, stresser du mindre, mener William Brochs-Haukedal, professor ved NHH. Foto: NHH. Vis mer

Det forteller William Brochs-Haukedal, professor ved Avdeling for strategi og ledelse på Norges Handelhøyskole.

– Føler du at du har kontroll på jobb, så slipper du unna stressproblemet. Overtid trenger for eksempel ikke være noe som fremkaller stress så lenge du føler at du har en stemme, og at det ikke bare blir dyttet på en utenfra, sier Haukedal.

Å miste egenkontroll på jobb skjer i mange yrker, men det skjer typisk i serviceyrker eller i helsearbeid hvor du har direkte kontakt med forbruker og skal yte service og en tjeneste, ifølge professoren. Her er det typisk at man blir fort utbrent.

– Årsaken til at det er lett å miste kontroll, er at hvor god en tjeneste blir ofte er avhengig av kunden eller forbruker selv, og det har du aldri helt kontroll på. Du kan levere god tjeneste, men det er ikke sikkert at den som tar i mot tjenesten er enig i akkurat det, forklarer Haukedal.

Teknologi kan slå begge veier

Professoren trekker også frem stadig bedre teknologi i de ulike yrkene. Man skulle tro at god teknologiutvikling ville hjelpe ansatte, men det er ikke nødvendigvis tilfellet, mener han.

– Mye av teknologien som brukes i dag gjør en mer stresset fordi den overvåker produksjonen og arbeidsdagen din. Og med god teknologi forventer også arbeidsgiver at du skal produsere mer, og dette øker faktisk byrdene på arbeidstaker. Nyutviklet teknologi er selvsagt veldig bra, men av og til kan det virke mot sin hensikt med tanke på stress og trivsel, sier Haukedal.

Et yrke som har blitt vesentlig mer stressende å jobbe i i dag enn tidligere, er bussjåfør, mener professoren.

– I dag er det bestemt hvor mange minutter de skal bruke på hver holdeplass, men før kunne de styre dagen selv gjennom å for eksempel dele stoppested med hverandre. De lagde sine egne systemer uten at vi som forbrukere nødvendigvis merket noen forskjell. Da hadde sjåførene opplevelsen av å kontrollere situasjonen selv, og stresset mindre i motsetning til i dag, sier han.

De minst stressende yrkene

Nettsiden CareerCast.com har listet opp de ti minst stressende yrkene i verden. Kriteriene er valgt ut fra en amerikansk målestokk:

 1. Universitetsprofessor: De høye karrieremulighetene, den lave helserisikoen og god lønn gjør dette til en yrkesgruppe som minst sannsynlig vil oppleve stress i arbeidshverdagen.
 2. Skredder: får mulighet til å jobbe kreativt hver dag, og jobber ofte i en rolig atmosfære med få forstyrrelser.
 3. Medisinsk tekniker: kontorjobb i en stabil helsesektor.
 4. Gullsmed: har som oftest privat, skjermet arbeidsplass, og mange har gode muligheter for god inntekt.
 5. Medisinsk laboratorietekniker: jobber i et miljø utenfor offentligheten, og hovedsakelig fri for forstyrrelser. Kan ofte jobbe i eget tempo.
 6. Audiograf: helsearbeider med særlig kunnskap om høreapparater og annet audiologisk utstyr. Et område med store utsikter for vekst. Rolig arbeidsmiljø, hovedsakelig rolige, eldre kunder.
 7. Kostholdsekspert: får en stadig viktigere rolle i kampen mot overvekt. Jobber med en variert klientgruppe.
 8. Frisør: selv om de jobber i et hektisk miljø, med mange kunder i løpet av en dag, oppleves ofte det sosiale samværet med kundene som svært positivt. Kreativt miljø.
 9. Bibliotekar: jobber i en fredelig atmosfære. Har mange karrieremuligheter.
 10. Borpress-operatør: selv om man jobber med tunge maskiner i et industrielt miljø, skal yrket innebære liten risiko, og de kan ofte jobbe i eget tempo.

De mest stressende yrkene

Det samme nettstedet har også listet opp de ti mest stressende yrkene i verden. Også her er kriteriene valgt ut fra en amerikansk målestokk:

 1. Yrkessoldat: høyrisiko i konfliktsituasjoner, men også i fredssituasjoner, nødhjelp inkludert.
 2. General: legger den taktiske strategien i kamper, og har dermed ansvaret både for om militære operasjoner blir vellykket og sikkerhetens til sine underordnede.
 3. Brannmann: i USA omkom 77 brannmenn på jobb i 2012, og det gjør dette til en av de farligste karriereveiene. Har opptil 48-timers skift.
 4. Pilot: sikkerheten ombord på fly avhenger av denne yrkesgruppen. De tilbringer lange perioder borte fra hjemmet i jobb.
 5. PR-sjef: skal mestre skadekontroll, og tenke og handle raskt under stress. Veldig synlig i offentlig søkelys.
 6. Næringslivsleder: bedriftenes ansikt utad i tøffe økonomiske tider.
 7. Fotojournalist: de som dekker dramatiske situasjoner som naturkatastrofer og krig. Kan være lavt lønnsnivå til tross for risiko.
 8. Journalist: en bransje som opplever mye kutt, og der det forventes at reporterne jobber lenger til lavere lønn, samtidig som man skal beherske stadig ny teknologi.
 9. Drosjesjåfør: i amerikansk målestokk lav lønn, ukurante tider og til tider farlige situasjoner.
 10. Politi: kan være en av verdens farligste jobber.

Passer ikke alle

Stig Berge Matthiesen, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI, mener at det varierer fra person til person hva som oppleves som stressende og mindre stressende i jobbsammenheng.

VARIERER: Hva som oppleves som stress på jobb og ikke, vil være ulikt fra person til person, mener Stig Berge Matthiesen, professor ved BI. Foto: BI.
VARIERER: Hva som oppleves som stress på jobb og ikke, vil være ulikt fra person til person, mener Stig Berge Matthiesen, professor ved BI. Foto: BI. Vis mer

– Mange lærere opplever at det er veldig stressende å være i en undervisningssituasjon, men andre elsker å undervise og stresser ikke i det hele tatt. Da er det fordi de har god mestringskontroll og trives med jobben, forklarer Matthiesen.

Professoren tror at temaet om mer og mindre stressende yrker er sammensatt.

– Såkalte rolige yrker med lite stress, kan jo også oppleves som stressende fordi man kjeder seg, særlig dersom man er prestasjonsorientert, sier Matthiesen, og understreker:

– Rolige yrker passer ikke for alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!