Yrkene med jobbgaranti

Fortsatt behov for helse- og undervisningspersonell i hele landet.

Publisert
Sist oppdatert

Fristen for å søke høyere utdanning via Samordna opptak nærmer seg. 15. april er nemlig siste frist for å søke, eller legge til flere studieønsker i søknaden.

Før du investerer flere år i et utdanningsløp, er det derfor lurt å tenke på hvordan arbeidsmarkedet vil se ut de neste årene.

Noen studier gir tilnærmet jobbgaranti, mens andre yrker opplever tøffere tider.

Her får du jobb - over hele landet

- Sykepleiere og spesialsykepleiere er nærmest garantert jobb, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV til Dinside.

Lærere og forskolelærere er andre eksempler på jobber med lav ledighet nå. Tar du utdanning som er relevant innen helse, omsorg og oppvekstsektoren kan du være trygg på at din kompetanse vil være etterspurt også i årene som kommer.

Les også: Her tjener nyutdannede best

Nye tider for ingeniører

Ifølge NAV har ledigheten for ingeniører økt mest det siste året, særlig som følge av omstilling i oljesektoren. Men NAV påpeker at det fortsatt er behov for ingeniører i årene som kommer. Ingeniører vil være sentrale i omstillingen til grønn økonomi, og det har lenge vært mangel på ingeniører i norske kommuner.

- Før kunne mange ingeniører velge og vrake i jobber allerede før de var ferdige med studiene. Nå er situasjonen mer normalisert også for dem. Det er helt vanlig at det tar noen måneder før nyutdannede får en relevant jobb, sier Sørbø.

Les også: Dette må DU spørre om på intervju

De mest populære studiene

Samordna opptak forklarer at man kan definere mest populære studiene på ulike måter:

Blant studiene som krever høyest poengsum for å komme inn, er lege, tannlege og psykolog blant topp ti. Flest søkere er det imidlertid til juss- og økonomistudier.

Hvor populære studiene er, sier riktignok lite om hvor gode jobbmuligheter man har.

Journalist er et godt (dårlig) eksempel på en populær studieretning hvor studentene må være forberedt på et tøft arbeidsmarked når de er ferdige.

Les også: Her blir jobbene borte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer