Yrkene du bør satse på

Selgere og sjåfører er jobbene det er vanskeligst å finne folk til

ETTERTRAKTET: Selgere er den yrkesgruppen som norske arbeidgivere opplyser at det er vanskeligst å finnen arbeidskraft til.
ETTERTRAKTET: Selgere er den yrkesgruppen som norske arbeidgivere opplyser at det er vanskeligst å finnen arbeidskraft til. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har over lang tid blitt fortalt at det er størst mangel på ingeniører her til lands. Likevel er det altså ikke ingeniørene som topper listen over hvilke yrker det er vanskeligst å finne arbeidskraft til.

Det er nemlig selgere norske arbeidsgivere har størst utfordringer med å få tak i. På andreplass kommer sjåfører, og først på tredjeplass finner vi ingeniørene.

Alt dette i følge Manpowers kompetansemangel-rapport.

Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. Foto: Manpower
Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. Foto: Manpower Vis mer


Bedriften må utvikle sine ansatte

Ifølge konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, bør arbeidstakere tenke mer bevisst på i hvilke yrker det er mangel på kompetente arbeidstakere, og det gjelder både når det kommer til ungdom som skal velge utdanning og veletablerte yrkesfolk.

– Det er viktig at man ser hva det er etterspørsel etter på arbeidsmarkedet, når man tenker på hvilken utdannelse man tar og hvis man skal skal omskolere seg. Man må tenke litt gjennom hva det er behov for i næringlivet. Det er viktig for arbeidstakeren å vite hvor det er mangel på arbeidskraft, og at man da også tenker litt mer bevisst i forhold til hvilken retning man går, sier Brath til DinSide.

Ifølge Brath blir flere oppmerksomme på muligheten for omskolering, og på viktigheten av videreutvikling innenfor faget sitt.

– Jeg tror kanskje at man blir mer og mer oppmerksom på dette også gjennom et yrkesliv, til å tenke på at man kan omskolere seg. Det, og så må man sørge for å få erfaring på ulike nivåer så man er i stand til å ta nye utfordringer, sier Brath

– Bør folk være flinkere til å ta en ny utdannelse, til å omskolere seg i løpet av et yrkesliv?

– Man bør i alle fall sørge for å holde seg faglig oppdaterte, og henge med i det som skjer, det tror jeg er ganske viktig, og der må også bedriftene være opptatt av å forsøke å utvikle sine ansatte, sier Brath til DinSide.

Positivt arbeidsmarked

Ifølge det ferskeste arbeidsmarkedsbarometeret til Manpower som ble presentert 12. juni, ser det generelt bra ut for norske arbeidstakere fremover. 13 prosent av arbeidsgiverne sier at de har tenkt å ansette flere, altså øke antall ansatte, 76 prosent sier de ikke ser for seg noen forandring, mens 5 prosent sier at de ser for seg en nedgang i løpet av kommende kvartal.

To av ti arbeidsgivere sier de har problemer med å skaffe rett kompetanse, mot en av ti for ett år siden. Svenske arbeidsgivere sliter enda mer enn norske, der sier 36 prosent at de har vanskeligheter med å finne kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittstallet internasjonalt er 34.

– Det er helt klart at mange norske arbeidsgivere nå virkelig begynner å merke kompetanse-mangelen, selv om vi internasjonalt sett fortsatt ligger lavere enn gjennomsnittet. Utfordringene med å fylle jobbene kommer bare til å bli større fremover og må løses både gjennom en mer målrettet utdanning og gjennom utvikling av de medarbeiderne vi allerede har, sier konsernsjef Brath i en pressemelding.

Her er de ti vanskeligste jobbene å finne arbeidskraft til:

  1. Selgere
  2. Sjåfører
  3. Ingeniører
  4. Faglært arbeidskraft
  5. Maskinoperatører
  6. Teknikere
  7. Ledere
  8. Pedagogisk personell
  9. Kokker
  10. Mekanikere

Seks av de ti yrkene på topp 10-listen i Norge står også på den globale listen over etterspurt arbeidskraft. Globalt er det disse 10 jobbene som topper listen:
Faglært arbeidskraft, ingeniører, selgere, teknikere, IT-personell, regnskaps- økonomimedarbeidere, sjåfører, ledere, ufaglært arbeidskraft og administrativt personell.

Grunnene til at det synes vanskelig for arbeidsgivere å finne arbeidstakere til visse stillinger er selvsagt mange. Ifølge kompetanseundersøkelsen til Manpower, er den største grunnen mangel på søkere (33 prosent) og mangel på kunnskap (33 prosent). Deretter følger mangel på erfaring (24 prosent).

Skolevesenet må tenke nytt

Brath mener at også skoleverket bør begynne å tenke mer bevisst og målrettet i forhold til det å tilpasse elevene til de yrkene som det er mangel på fremover.

– Bør vi ha alle gjennom en teoretisk utdannelse, for eksempel? Det er ikke bare ingeniører vi har behov for, vi har også behov for annen type faglært arbeidskraft. Kanskje er det bedre å legge til rette for lærlingeordninger, praktisk yrkesfag, som vi også har behov for. Og da må skolen tenke litt anderledes, for å få fram de virkelig dyktige talentene innenfor matematikk og teknologi, samtidig som de får med seg de som kanskje har lyst til å gå den praktiske veien.

– Poenget er jo at vi har behov for begge deler, så her må skolen gjøre en innsats, sier Brath til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer