Yogaguru truer med søksmål

Den anerkjente yogaguruen Bikram Choudhury sier han vil saksøke alle som underviser i hans merkevareregistrerte yogastilinger uten kurs for over 10 millioner kroner.

Vegar K. Vatn

Posisjonene er nok kjente for mange som har tatt yogatimer.

Å forsøke å balansere på ett ben i Tre-possisjonen, nesten brekke ryggen i en Kobra eller slappe av i Kanin-possisjonen er dagligdags i yoga-miljøene.

Men livsstilsguru Bikram Choudhury truer nå med å saksøke alle som underviser i hans varemerkede posisjoner for over 10 millioner kroner.

Den 58 år gamle millionæren, som har Madonna blant sine tilhengere, har varemerkeregistrert 26 posisjoner og to pusteøvelser som skal utføres i rom varmet opp til 42 grader.

Hvis noen lærer bort Bikrams teknikker uten å ha tatt et kurs til over 30.000 kroner og betalt en franchise-avgift kan de regne med å bli saksøkt.

- Jeg har baller som atombomber. To av dem. 100 megaton hver. Ingen kødder med meg, advarte Bikram i et intervju.

Men nå tar yoga-lærerne opp kampen. Et søksmål som konsentrerer seg om at yoga er en gammel tradisjon som ikke kan eies er rettet mot Bikram.

Varemerkeadvokat Elizabeth Rader støtter lærerne.

- Man kan ikke behandle posisjoner som privat eiendom. Folk prøver å lære seg yoga, men er ikke sikre på hva de kan bli saksøkt for, sier hun.

 

Mozon.no, 18.02.2004