Yngre rammes av Parkinson

Hjernesykdommen Parkinson rammer oss vanligvis når vi er over 60. Men en mutasjon kan gjøre yngre mer utsatt.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du husker kanskje skuespilleren Michael J. Fox fra Tilbake til fremtiden-filmene? Som 30-åring sjokkerte han fans verden over da det ble klart at han var rammet av Parkinson.

Hjernesykdommen, som ofte fører til skjelvinger og langsomme bevegelser, rammer som regel personer over 60 år. Men i sjeldne tilfeller forekommer den også hos yngre personer.

Stamceller kan gi bedre behandling av Parkinson. Les mer her:

- Jeg har to pasienter hvor den ene ble syk i midten av 20-åra og den andre i begynnelsen av 30-årene. Men det er veldig sjelden at personer under 40 år rammes, forteller Mathias Toft, lege ved Nevrologisk avdeling ved Rikshospitalet.

Norges Parkinsonforbund anslår at rundt 8.000 er rammet av Parkinson i Norge og rundt ti prosent av disse er under 55 år.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Vanligst hos yngre
Nå tror amerikanske forskere de kan ha funnet én av forklaringene på hvorfor enkelte blir rammet så tidlig. Lorriane Clark og kollegene hennes ved Colombia University mener nemlig at en genmutasjon gjør oss mer utsatt for sykdommen.

Les også: Tester Parkinson med kokain

Forskerne har studert genet GBA, som tidligere har blitt satt i sammenheng med Parkinson. Og resultatene viste riktignok at mutasjoner i dette genet var vanligere hos Parkinson-pasienter enn hos personer uten sykdommen.

Samtidig fant forskerne at slike mutasjoner var dobbelt så vanlig hos pasienter som hadde fått Parkinson før de fylte 50, som hos de som hadde fått sykdommen senere, ifølge nettstedet HealthDay.

Resultatene er nylig publisert i tidsskriftet Neurology.

Ikke viktig i Norge
Clark mener resultatene er unike og særpregede, men understreker at forskningen ennå er i en tidlig fase. Det trengs mer forskning for å kunne fastslå om én enkelt genmutasjon kan forårsake Parkinson eller om det bare er en del av et større puslespill, ifølge Clark.

Mathias Toft har også sett på det samme genet og Parkinson i forbindelse med sitt doktorgradsarbeid. Men han fikk ikke samme resultatet som de amerikanske forskerne.

- Vår konklusjon var at mutasjoner i dette genet ikke synes å være noen viktig årsak i forhold til utvikling av Parkinson i Norge. Men det kan hende at mutasjoner i noen tilfeller vil være en medvirkende årsak, sier han til DinSide Helse.

Ereksjonsproblemer kan være et tegn på Parkinson, mener forskere:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Haster med et svar
Ifølge Toft kjenner man til arvelige årsaker hos rundt to prosent av Parkinson-pasientene i Norge.

- Hos resten vet vi ikke noe særlig om årsakene, men det foretas nye, store undersøkelser både på arvelige faktorer og miljøfaktorer. Hos de fleste er det sannsynligvis et komplisert samspill mellom ulike faktorer, noe som også gjør det vanskelig å forske på, forklarer Toft.

Magne Wang Fredriksen, generalsekretær i Norges Parkinsonforbund, mener det har skjedd mye positivt de siste årene men skulle gjerne sett at det var enda større engasjement og aktivitet rundt forskning på Parkinson.

- 40-åringer som får diagnosen i dag, har en lite lystig prognose. Derfor klamrer man seg til håpet om at forskerne vil løse gåten og kunne utvikle en medisin før det er for sent, sier han.

Les også: Ti medisinske mysterier