- Wii kan føre til gikt

Tennis- og løpespill verst.

Lek kan føre til alvorlige helseproblemer senere i livet, frykter eksperter. Foto: Colourbox
Lek kan føre til alvorlige helseproblemer senere i livet, frykter eksperter. Foto: ColourboxVis mer

Britiske helsemyndigheter advarer om den helsemessige risikoen ved å spille Nintendo Wii. Dette skriver avisen The Sun. Leger er redde for at leddplager som oppstår under lek med dataspillet, skal kunne utvikle seg til reumatisme eller leddgikt senere i livet.

Reumatisme eller leddgikt

Britiske sykehus mottar gjennomsnittlig ti mennesker i uka, som blir innlagt på grunn av skader som har oppstått under spill med Nintendo Wii. De britiske helsemyndighetene NHS går nå ut og advarer foolk mot skadene som kan oppstå. Wii-spillere som oppsøker sykehus på grunn av spillskader, har vanligvis ekstreme smerter i høyre skulder eller kne.

Wii skader oss i stuen


De fleste som oppsøker legehjelp, har pådratt seg skadet under lek med Nintendo Wiis tennis- og løpespill, skriver The Sun. Dette er spill som involverer brå bevegelser og belastning av senene.

- Det er mulig at Wii-matisme kan føre til reumatisme og leddgikt senere i livet, uttaler Dr. Dev Mukerjee ved Broomfield Hospital i Chelmsford, Essex, til The Sun. Pasienter har ofte en betennelse i skulderen eller i vristen, fortsetter legen.

Han sier han har sett plagene hos voksne, og hos barn mellom åtte og 13.

Tren riktig for alderen

- Fremmer fysisk aktivitet gjennom teknologi

Samtidig med de britiske legenes advarsel om mulig utvikling av senere reumatisme og leddgikt, er det andre som går sterkt i bresjen for Wii-ens egenskaper som aktivør for barn. Professor David Dzewaltowski, ved avdeling for kinesiologi ved K-State og leder ved Community Health Institute, sier han tror spill som Nintendo Wii kan hjelpe til med å fremme fysisk aktivitet fremfor stillesittende aktiviteter, for mennesker i alle aldre.

Pristest av treningssenter 2009

- Jeg tror det ligger et stort potensiale i å fremme fysisk aktivitet gjennom teknologi. Barn har en medfødt glede over å bevege seg, så jeg tror det er en stor fremtid i spill som bruker ny teknologi og kombinerer dette med bevegelse, fordi spillene vil bli satt pris på av barn og er også sunnere enn eksisterende spill, skriver professor Dzewaltowski i en kommentar i Exercise and Sport Sciences Reviews.

- Alt som får folk til å bevege seg mer enn de har gort tidligere, er positivt. Men dersom folk forsøker å erstatte fysisk aktivitet som krever mer bevegelse, med Wii, så vil det ha en negativ effekt, sier professoren.

Han fraråder imidlertdi foreldre på det sterkeste å bruke kroppsmasseindeks-måleren (BMI) på Wii Fit på barn. For å kalkulere korrekt BMI på barn, må man også se på alder og vekstkurver hos gutter og jenter - og dette gjør ikke spillkonsollen i dag. Derfor vil den, i fall man bruker BMI-kalkulatoren på barn, kategorisere barn feil.

Forbrenner fire ganger mer ...

Det er også gjort en studie av den fysiske effekten av å spille Nintendo Wii og liknende konsollspill, hos barn. En studie utført ved University of Hong Kong, så på effekten av aktive konsollspill versus passive spill, på barn mellom 6 og 12 år.

Resultatet var kanskje ikke veldig overraskende: Kaloriforbruket hos de som spilte sportsspill med Wii e.l. var fire ganger høyere enn hos de som spilte stillesittende spill. Studien fant at kun 35 minutters konsollspill av den aktive sorten, var nok til å brenne 150 kalorier - og stoppe vektøkning.

NHS, De britiske helsemyndighetene, går imidlertid ut og advarer mot at aktive konsollspill som Wii skal erstatte andre aktiviteter som eksempelvis svømming og andre typer aktiv lek.