- Voksne glemmer barnas tenner

- Null-hull-generasjonen glemmer barnas tenner, ifølge dansk ekspert. Men i Norge er tannproblemer hos barn kun knyttet til visse grupper.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dagens voksne, de vi kaller null-hull-generasjonen, fikk børstet tennene sine av noen som vet hvor vondt det er å få hull i tennene, uttalte Lis Almer fra Tandlægeskolen i København i danske medier i går.

Ifølge avisen Berlingske Tidende tror Almer det i dag er mange foreldre som selv har få hull i tennene sine og som ikke vet hvor vondt det gjør. Dermed blir de mindre nøye med tannpussen til barna.

Les også: Babytenner råtner bort:

Helt uenig
Men tannlege Kaare Mathiesen ved OscarBorr Tannklinikk i Oslo bringer gode nyheter til de fleste foreldre i Norge.

- I Norge har vi svært gode forhold, og her er det ikke snakk om at foreldre uten hull lar barna gå for lut og kaldt vann.


- I Norge har vi svært gode forhold, og her er det ikke snakk om at foreldre uten hull lar barna gå for lut og kaldt vann, sier han.

Informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforening er enig.

- Barnas tenner er veldig bra i dag. Det finnes selvfølgelig variasjoner, og de som kommer dårligst ut, ser man i Oslo. Men alt i alt er det bra, sier han.

Matihesen og Rolstad påpeker at det er mye hull blant nye befolkningsgrupper.

Ifølge professor i odontologi ved Universitetet i Oslo Ivar Espelid viser nasjonale statistikker at tannehelsen for alle 5-, 12- og 18-åringer er god. Men også han ser at tannhelseproblemene er svært skjevfordelte.

Visste du at frukt kan etse bort tennene?

Mindre opptatt av tannhelse
- De store kariesproblemene blant barn er konsentrert til visse grupper av befolkningen. Det finnes barn som lider på grunn av tannverk, infeksjoner i kjevene og manglende tyggefunksjon mens det store flertallet har få eller ingen problemer, sier Espelid.

Han mener norske småbarnsforeldre er mer opptatt av at deres barn har en god tannhelse enn foreldre i mange andre land. Men i visse innvandremiljøer er man mindre opptatt av barnets tannhelse, noe som ofte medfører et kosthold som er lite tannvennlig.

Viktig med fluor:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Flere årsaker til Karius og Baktus
Det kan være tre grunner til at barn får hull i melketennene sier dansk avdelingstannlege Rigmor Lerche, ifølge Berlingske Tidende.

- Enten har foreldrene selv gode tenner og regner med at barna arver dette. Eller så har de tannlegeskrekk og overfører dette til barna sine eller så er tannhygienen kulturelt betinget.

Les mer: Skrekk og gru hos tannlegen:

Ifølge Espelid er det søtsaker som er den store stygge ulven.

- Godteri og sukkerholdig mat og drikke mellom måltidene er den største trusselen mot god tannhelse, sier han.

Lis Almer bygger uttalelsene sine på det hun har sett etter å ha jobbet med barns tenner siden 1964. Hun påpeker også det at foreldre som ikke har opplevd smerte er en ting, men oppdragelse spiller også en rolle.

Vær en god rollemodell
Rolstad og Espelid har følgende råd til foreldre som vil ta vare på tannhelsen til barna sine:

 • Puss tennene to ganger om dagen, fra de aller første tennene kommer.
 • Bruk tannkrem med fluor. Mengden avpasses etter alder.
 • Pass på kostholdet, og spis mat til faste tider. Husk at det er spesielt skadelig med søt drikke om natten. Da bør alle drikke vann uansett alder.
 • Vær rollemodeller til barna er store, og husk at tannpussen må assisteres og kontrolleres helt opp mot 10-års alder.
 • Fluortabletter som suges langsomt, kan gi en tilleggsgaranti mot hull dersom barnet er i faresonen.
 • Visste du at stress sliter på tennene dine?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer