VM-stress i sofakroken

Fotball og øl med England - Sverige i sofaen, gir høyere puls og stressnivå enn kroppen setter pris på. Nå forsker britene på fotball-stresset.

Fotball på TV er ikke bare fryd og glede. En sveitsisk undersøkelse etter forrige fotball-VM viser at risikoen for hjerteproblemer økte med 60 prosent i løpet av turneringen.

Nå vil britiske forskere bruke vitenskapelige metoder for å avsløre mekanismene bak fotballstresset. Utstyrt med en stor TV-skjerm, medisinsk utstyr og noen kasser gratis øl, tester de reaksjonene til britiske fotballsupportere.

- Våre første forsøk under kampen England - Paraguay viser at pulsen stiger til hundre slag i minuttet. Supporterne produserer også mye mindre spytt, som er et vanlig tegn på høyt stressnivå, sier forskeren Mike Gleeson til nyhetsbyrået Reuters.

Tippestress
Forskerne fra Loughborough University har fått økonomisk støtte fra tippeselskapet Betfair som tilbyr fotballtipping over internett. Undersøkelsen skal også gi svar på om tipping på resultatet kan gi enda høyere stressnivå under kampen.

Supporterne får målt pulsen og må avlevere spyttprøver før, under og etter kampen. Spyttet kan fortelle om nivåene av stresshormonet kortisol som også har en sammenheng med produksjonen av adrenalin.

- Jeg blir aldri stresset, men mer bekymret. Vi burde ikke være så avhengige av en ung spiller, Wayne Rooney. Det gjør meg irritert forteller engelskmannen Ben Fox etter en målløs førsteomgang. Supporterne er mer opptatt av trenerens disposisjoner enn de medisinske testene. Og med gratis øl under kampen kan forskerne få måle å mye de vil.

- Vi måtte jo tilby gratis øl, ellers ville disse gutta aldri møtt opp, forteller Gleeson.

Feirer med knyttnevene
En stressende fotballkamp gir også høyere risiko for bråk og slagsmål etterpå - uansett hvilket lag som vant.

- Slåssingen ser ikke ut til å komme som et resultat av de negative faktorene i sammenheng med at landslaget tapte, men et resultat av en positiv hendelse, at laget vant, skriver forskere fra Cardiff i Wales, i tidsskriftet Injury Prevention.

 

Mozon.no, 20.06.2006