Vitser gjør blondiner dummere

Blonde mennesker blir dummere av å høre blondinevitser, mener to tyske psykologer.

Publisert
Sist oppdatert

De to psykologene fra universitetet i Bremen kommer med denne påstanden etter å ha studert prestasjonene til 80 studenter ved universitetet.

De mener at dumme blondinevitser er selvoppfyllende fordi det ser ut til at slike vitser gir et negativt utslag på prestasjonen hos blonde mennesker.

- Vi fant at ut at mennesker tenderte til å prestere dårligere når det ble forventet mindre av dem. Derfor kan vi si at blondinevitser er selvoppfyllende, sier en av forskerene, Jens Foerster.

De to tyske forskerene testet hurtigheten og nøyaktigheten hos 80 studenter ved universitetet. Av disse 80 var havparten blonde.

Før studentene fikk gjennomføre testen ble 20 av de 40 blonde studentene utsatt for negative blondinevitser.

Gruppen med blonde studenter som ble utsatt for blondinevitsene hadde konsekvent dårligere ressultat enn de andre. De var på langt nær så raske som resten av den totale forsøksgruppen.

Forskerene fikk samme ressultat når de gav både gutter og jenter den samme mattetesten. Før testen begynte ble noen av jentene informert om at jenter generellt gjør det dårligere på slike prøver. Disse jentene fikk gjennomgående dårligere ressultat enn guttene og resten av jentene.

Forsøkene avslørte også at mennesker som blir konfrontert med negative stereotyper tenderte til å være mer forsiktig med hva de skrev. De personene som var mer selvsikkre var raskere men mer uforsiktige.

Forskerteamet ønsker nå å gå videre med sine studier. Neste punkt på agendaen vil være å se hvilken effekt slike stereotyper har på skoleprestasjonene. I tillegg ønsker de å utarbeide en strategi på hvordan man kan bekjempe den ødeleggende effekten stereotyper som ”dumme blondinevitser” har på mennesker.

- Kanskje vi kan utvikle en fullstendig praktisk treningsstrategi som kan hjelpe mennesker å motstå negativ inflytelse, sier Foerster.

 

Mozon.no, 16.07.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer