Vitamintilskudd kan gi tidligere død

Tilskudd av vitaminer og antioksidanter kan gjøre livet kortere, ifølge dansk forskning. - Hold deg til frukt og grønt, oppfordrer norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosttilskudd med vitaminer og mineraler har blitt millionbutikk i Norge, og "antioksidanter" har blitt et moteord.

Nå har Universitetet i København gått tilskuddene nærmere etter i sømmene, og funnet ut at de heller øker enn reduserer dødsrisikoen. Det er spesielt vitamin A, E og betakaroten som kan være farlig for deg.

- Funnene våre motsier funnene i observerende studier som hevder at antioksidanter forbedrer helsen, sier forskerne ifølge BBC News. Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Andre studier har også vist at vitaminer kan være skadelige. Les mer her:

- Spis heller frukt
De danske forskerne har tatt for seg til sammen 815 kliniske studier for å danne seg et bilde av vitaminenes effekt. Av disse plukket de ut de 47 beste.

Det viste seg da at vitamin C og selenium verken økte eller reduserte risikoen for å dø. Vitamin A økte derimot risikoen med hele 16 prosent, betakaroten med rundt sju prosent, og vitamin E med fire prosent.

Ernæringsfysiolog Hanna Hånes mener studien er troverdig, og kommer med en klar oppfordring:

- Unngå høye doser med tilskudd av vitamin A, E og betakaroten. Hvis du har tro på at antioksidanter virker, bør du heller spise frukt og grønt. Vi vet at det virker forebyggende, sier hun.

Les mer her: Spis deg til lavere kreftrisiko

Dagens piller har ofte høye doser og kan gi skjev balanse mellom de ulike antioksidantene, mener hun.

Mange uavklarte spørsmål
Formålet med antioksidantene er å slå ut såkalt "frie radikaler" som finnes i kroppen. De har blitt sammenlignet med rust som gjør kroppen vår eldre og mer utsatt for sykdom.

Men forskerne spør seg nå om vi gjør oss selv en bjørnetjeneste når vi forsøker å kvitte oss med alle de frie radikalene. For kanskje er de del av en naturlig forsvarsmekanisme i kroppen vår?

Ifølge Hånes er det ennå mange uavklarte spørsmål omkring vitaminer og antioksidanter. Hun tror markedskreftene har spilt en viktig rolle i all den positive oppmerksomheten rundt temaet.

- Noen har sett en mulighet til å tjene penger på folks bekymring for helsa og ønske om å ta tilskudd selv om det egentlig har vært for tidlig å anbefale det, mener hun.