Vitaminpille mot kreft

En ny pille med store mengder vitamin D kan forlenge livet hos pasienter med prostatakreft. - Veldig spennende, mener norsk prostataekspert.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn, og i Norge rammes 3300 hvert år av denne sykdommen ifølge Kreftforeningen. Rundt 1000 dør av kreften.

Nå har forskere ved University of Birmingham i England utviklet en ny vitamin-D-pille som de håper skal kunne forlenge livet hos pasientene i siste fase av kreften.

Les mer om prostatakreft på Lommelegen:

Levde ni måneder lengre
Tidlige testresultater viser at pasienter som tok vitaminpillen i gjennomsnitt overlevde ni måneder lenger enn de som bare tok cellegiftmedisiner.

- I gjennomsnitt lever pasienter i siste fase av sykdommen i rundt 18 måneder. Så en forlengelse med ni måneder vil være svært betydningsfullt etter min mening, sier professor Nick James til nettstedet BBC News.

Urolog og prostataekspert ved St. Olavs Hospital, Per Lundmo, synes forskningen er svært spennende.

- Vi vet at det er mindre prostatakreft og andre typer kreft i områder med mye sol, som jo er en viktig kilde til D-vitamin. Så prostatabehandling med vitamin D høres umiddelbart veldig interessant ut, sier Lundmo.

Synes du det er tøft å leve med prostatakreft? Her kan du lese om erfaringene til ekteparet Lasse og Inga-Lill:

Viktig med riktig dose
For høye doser av vitamin D kan imidlertid føre til alvorlige bivirkninger. Første del av den britiske studien har konsentrert seg om å få riktig dose i pillene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I neste fase vil vitaminpillene testes klinisk/opp mot narrepiller for å se om effekten blir like bra da. Hvis disse testene er en suksess, kan medisinen Asentar være tilgjengelig fra 2009, skriver BBC News.

- Tablettene gir vitamin D i høye doser, men ikke i en slik form at det er giftig. Derfor vil jeg ikke være forbauset om dette blir den nye medisinen ved siden av eller i kombinasjon med cellegift, sier Lundmo.

Økt følsomhet for cellegift
Operasjon eller stråling er de vanligste behandlingsformene av prostatakreft. Cellegift har vært lite brukt hittil, men den nye cellegiften taxoter viser svært gode resultater på pasienter med langtkommen kreft, ifølge Lundmo.

Det er dette preparatet som har vært testet sammen med vitamin D i studien.

Ifølge professor Nick James ved University of Birmingham er det mulig at vitaminet hjelper til med å øke kreftcellenes følsomhet for effekten fra cellegiften.

Tidligere studier har blant annet vist god effekt av vitamin D mot brystkreft: