Vitaminer= stort sett penger i do

Bruker du hundrevis av kroner på vitamintilskudd? - Som å kaste penger ut av vinduet, sier ekspert.

Et sunt og balansert kosthold vil være tilstrekkelig for de fleste, mener eksperten. Foto: Colourbox
Et sunt og balansert kosthold vil være tilstrekkelig for de fleste, mener eksperten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endel mennesker bruker mye penger på vitaminer, men dette kan i verste fall bidra til å forverre helsen, ifølge en ledende britisk ernæringsfysiolog.

De fleste som tar vitamintilskudd er nemlig blant de ”friske bekymringsfulle”, og vitaminene gir dem ingen ekstra fordeler, enten det er snakk om mineraltabletter, omega-3 tilskudd eller vitaminkapsler, ifølge Brian Ratcliffe ved Robert Gordon University i Aberdeen.

Et sunt og balansert kosthold vil være tilstrekkelig for de fleste, mener han, men legger til at vitamintilskudd kan være verdifullt for eldre personer.

- Mange trenger ikke tilskuddene de tar. Min største bekymring er at de sløser bort pengene sine, og heller sponser en industri som utnytter seg av folks bekymringer, fortalte Ratcliffe i en presentasjon under British Science Festival.

Hjemme i Norge mener også ekspertene at det kan være unødvendig med vitamintilskudd:

Et variert kosthold er nok

- Når du spiser så variert som du sier (og kanskje legger til frukt og grønnsaker), er det vanligvis ikke nødvendig å ta noe vitamintilskudd. Et sunt og variert kosthold inneholder nok av de vitaminene og mineralene som du trenger, har farmasøyt Arne Yndestad tidligere besvart på Lommelegen.

Dette mener også Pasienthåndboka:

- Dersom du er frisk, ikke er gravid, eller har et ensidig og mangelfullt kosthold, er vitaminpiller fullstendig bortkastet, står det i Pasienthåndboka.no.

Vitaminguide fra A til Å
Spis deg heller frisk

Vitamintilskudd

Tar du vitamintilskudd? (Avsluttet)
Ja, hver dag. Jeg tror ikke på sånne som Ratcliffe.(57%) 361
Nei, det gidder jeg ikke, og bryr meg ikke noe særlig om det heller. (36%) 227
Jeg gjorde det, men jeg skal slutte nå etter å ha lest dette - og heller sørge for å spise sunt og variert.(7%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vanlig misforståelse

Men en vanlig misforståelse, ifølge Ratcliffe, er at hvis noe er bra for deg, er det bedre jo mer du tar av det. Men kroppen har begrenset kapasitet til å ta opp næringsstoffer som for eksempel vitamin C.

- Den anbefalte daglige dosen på vitamin C er 60 mg. Men tabletter kan inneholde inntil tre gram. Hvis du tar 1,5 gram vitamin C på en gang, vil 75 prosent av dette gå rett gjennom kroppen og ende opp i toalettet. Så store doser som dette er bare sløsing av penger, sier han ifølge Times Online.

Ifølge Apotek 1 er 1000 mg (1 gram) satt som øvre grense for daglig inntak. Det er ikke vist helseskadelige effekter av store doser vitamin C hos normalt friske personer. Langvarig inntak av store doser kan likevel være skadelig for utsatte grupper, og kan føre til nyrestein, diaré og tannråte.

Andre kritikere har også sagt at kosttilskudd er penger ut av vinduet

Farlige blandinger

Ifølge Ratcliffe kan det også være risikofylt å blande tilskudd. Hvis du tar en multivitaminpille hver dag i tillegg til tran, kan du risikere å få i deg for mye vitamin A.

Vitamin A er et vitamin som er nødvendig for blant annet syn, forplantningsevne, immunforsvar, regulering av arveanlegg, slimhinner og vekst, ifølge Nettdoktor. Det anbefalte daglige inntaket ligger på 0,6 mg hos kvinner og 0,7 mg hos menn.

Gode kilder til vitamin A er animalske produkter, som lever, fet fisk, egg og berikede margariner og meieriprodukter. I tillegg finnes vitaminet også i frukt og grønnsaker, særlig de mer oransje og mørkegrønne farger.

For mye vitamin A kan resultere i hodepine og kvalme, og på lang sikt kan det gjøre skade på leveren og føre til osteoporose (beinskjørhet).

Tukler med medisiner

Ved et høyt inntak av vitamintilskudd kan effekten av medisiner som tas samtidig reduseres, skriver Telegraph. I tillegg vil et høyt inntakk gå ut over kroppens evne til å ta opp vitaminer og mineraler.

Les også: Kombinasjonen av legemidler og naturmidler kan være farlig

Hjemme i Norge sier Totto Solvang, markedssjef i helsekostkjeden Life, dette:

- Et eple i 1960 innehold mye godt næringsinnhold. Vitaminer og mineraler. Et eple i 2009 har et helt annet innhold grunnet omlegging av jordbruk.Og bruk av kunstgjødsel. Derfor har vi alle behov av kosttilskudd i mer eller mindre grad, sier han til DinSide Helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer