Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: ColourboxVis mer

Vitaminer gjorde mirakel

En engelsk gutt er på vei ut av rullestolen etter å ha vært fullstendig lammet i fem år. Mirakelet forklares med vitaminpiller.

I halve livet sitt, har ti år gamle Timmy Bingham fra England kommunisert ved å blunke. Han ble rammet av en så sjelden sykdom at leger valgte å kalle den opp etter ham.

Foreldrene hans fryktet lenge at de aldri vil se sønnen sin smile igjen, eller høre stemmen hans. Nå ser det imidlertid ut til at legene har funnet en kur, og det er vitaminpiller.

Etter fem år i stumhetens land, snakker Tommy nå om hvor mye bedre han har det. Og moren hans, Kate, er glad og lettet over ”mirakelet”, som ifølge henne selv reddet sønnen hennes.

Visste du at vitaminer kan gi snille barn?

Begynte med influensa
Det hele startet da Tommy fikk influensa. Han var en ung og aktiv gutt, men en omgang med influensa i to års alderen førte til at han begynte å krabbe rundt, til tross for at han egentlig kunne gå.

Han ble frisk igjen, men ble etter hvert svekket av flere influensarunder. Da han var fem år gammel fikk Tommy nok en alvorlig omgang av influensa, som gjorde at han ble fullstendig lammet. Hjernen hans ble imidlertid ikke skadet av influensaen.

Leger var forvirret, og mamma Kate lette desperat etter en forklaring på tilstanden til sønnen.

Nå har en professor avslørt hva han tror svaret kan være: Vitaminmangel.

Les også: Multivitaminer mot barnekreft

Manglet aminosyre
Tommy lider av mangel på en aminosyre som heter l-serin. Siden han begynte å ta tre doser om dagen med det manglende vitaminet, har han begynt å bevege tærne sine. Og nå, etter fem måneder, har Timmy hatt en betydelig forbedring. Han snakker, holder hodet sitt oppreist og beveger seg igjen, for første gang på fem år.

- Jeg kunne ikke løfte hodet mitt før, men det klarer jeg nå. Det var mye jeg ikke kunne gjøre før, som jeg kan gjøre nå. Jeg føler at jeg er på rett vei og ser positivt på fremtiden, sa Tommy tidligere denne uken til den engelske avisen Daily Mail.

Det er professor Peter Clayton som merket at kroppen til Timmy kun produserte små mengder med det vitale l-serin. Produksjonen stoppet helt opp da han unnlot å spise mens han var syk.

L-serin, en aminosyre som finnes i proteiner, har en viktig funksjon i å hjelpe impulser passere gjennom nervesystemet.

- Vi ga ham aminosyren i ren form og i høyere doser enn det som er vanlig i en normal diett, og det første til forbedringene, sier Clayton til Mozon.no.

Legene mente Timmy led av Guillain-Barre syndrom, en sjelden nervebetennelsessykdom. Men etter å ha gjennomført en rekke undersøkelser klarte de ikke å finne bevis for det, og oppkalte derfor den mystiske sykdommen for Bingham Syndrome.

Les vår store vitaminguide