Viser diare og spy for å få oppmerksomhet

Slik vil FDA holde syke arbeidere hjemme fra jobb.

Amerikanernes helseforsikring er ikke akkurat kjent for å være verdens beste. Ettersom USA ikke har en tvungen nasjonal helseforsikring, er det hele basert på frivillighet.

Noen får helseforsikringen dekket gjennom arbeidet, mens andre gjør det selv. Enkelte velger å ikke forsikre seg i det hele tatt på grunn av kostnadene.

En undersøkelse utført av The Restaurant Opportunities Center viser at mer enn 60 prosent av restauranters ansatte kom på jobb selv om de var syke. Grunnen til dette var at de ansatte ikke hadde noe valg, ettersom de ikke hadde helseforsikring og at arbeidsgiverne ikke betalte dem sykepenger, ifølge nettsiden Good.

Er du syk? Ikke gå på jobb med disse symtomene

FDA tar grep

Det sier seg selv at syke mennesker i restaurantbransjen ikke er bra, verken for personen det gjelder, kollegaene og gjestene. Nå prøver USA's Food and Drug Administration (FDA) å sette fokus på problemet.

FDA er ansvarlig for overvåkingen og regulering av blant annet legemidler, mat, kosttilskudd og kosmetikk, og har startet et prosjekt for å få restaurantene til å følge god mathygiene, som kan forebygge sykdom, dødsfall, tap av inntekter og omdømme.

Det er studenter som har laget de syv grafiske plakatene, som setter fokus på hvordan arbeidsgiverne bør håndtere de ansattes helse. Disse plakatene er tilgjengelig på syv språk.

Moralen er som følgende: Ikke gå på jobb dersom du er syk.

UGH: Disse bildene sier mer enn tusen ord... Foto: FDA

Klikk her for å se plakaten

Dette mener legen

Men når bør du egentlig holde deg hjemme fra jobb?

– Det er mange individuelle faktorer som avgjør om du kan jobbe eller bør holde deg hjemme. Men dersom du har diare, oppkast eller mistanke om bakterieinfeksjon, anbefaler vi ikke at du går på jobb. Spesielt dersom du jobber i helsevesenet, eller mat- og restaurantbransjen, hvor du lett kan smitte andre, sier Omar Eikrem, allmennlege ved Ullevål Hageby legesenter, til DinSide.

Han synes det er vanskelig å påpeke symptomer, ettersom folk reagerer forskjellig. Noen blir mer satt ut av sykdom enn andre.

– Influensasymptomene kan være vage hos noen, mens andre får den heftige varianten, forklarer legen.

Du bør selv kjenne etter om du tåler å gå på jobb, eller om du bør oppsøke lege og holde deg hjemme. Dersom du har noen alvorlige symptomer i bunn, som for eksempel astma, hjerte- og karsykdommer og kreft, bør du derimot ta det mer med ro hvis du har influensa.

Hvis du bare har litt influensasymptomer, men føler at du kan jobbe, så gjør det ingenting, mener Eikrem. Det kommer nemlig mest an på hva du jobber med og hvor du jobber.

Slik unngår du bli smittet på jobb

Ønsker du å unngå å bli smittet av kollegaen din som sitter ovenfor deg og hoster, harker, nyser og syter, eller andre syke på jobben, er det flere ting du kan gjøre:

Vask hendene dine ofte og nøye, spesielt etter du har truffet noen som er forkjølet. Fingrene dine er rene bakteriebomben! Det er også viktig å passe på kostholdet ditt, og sørge for nok søvn og trening. Og bruk nesepapir som kastes etter bruk og lukk plastposen.