Velg mellom mobilnummer, en i adresseboken eller et kortnummer, og så overfører du pengene. Foto: Per Ervland
Velg mellom mobilnummer, en i adresseboken eller et kortnummer, og så overfører du pengene. Foto: Per Ervland Vis mer

Visa trumfer BankID og kodebrikker

Glem sikkerhetskoder og kontodetaljer, P2P-betaling er en realitet.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er stadig nærmere en løsning der mobiltelefonen tar over som betalingsmiddel. BankID har vært første skritt mot den digitale lommeboken, men er dessverre bare forbeholdt betalere med et mobilabonnement fra Telenor eller Talkmore.

Visa Mobil person til person-betaling (P2P) løser dette problemet, og nå har vi fått det demonstrert.

Se video lenger ned i artikkelen!

Hvis du registrerer deg som bruker, kan du overføre penger til en hvilken som helst Visa-kortholder i Europa fra din egen mobiltelefon. Du kan sende penger til en kontakt i adresseboken din, til et mobilnummer, eller til et spesifikt Visa kortnummer. Mottakeren trenger ikke være registrert som bruker av tjenesten for å motta pengene du ønsker å overføre.

Løsningen er, ifølge Country Manager i Visa Wilhelm Wisbech, ikke avhengig av mobiloperatør, og nå venter Visa Europe på at de norske bankene skal begynne å tilby løsningen.


– Et supplement

At Visa tilbyr en løsning som på mange måter trumfer BankID og bankenes egne betalingsapper, vil gjøre betalingen langt enklere. Foreløpig tar løsningen imidlertid litt lengre tid enn hva du er vant til med andre bankoverføringer hvor pengene kan være fremme umiddelbart hvis mottakeren har samme bank.

Viktig å få frem er det også at P2P handler om overføring av penger mellom to personer med Visa-kort, ikke om vanlig regningsbetaling.

– Vi tror løsningen er et supplement heller enn en konkurrent til BankID-løsningen, sier Wisbech til DinSide.

Hva tror BankID?

– BankID vil bli mer og mer tilgjengelig for kundene fremover på mobile plattformer. Utvikling av apper for iOS (iPad og iPhone) og Android er satt i gang, slik at BankID også kan brukes når du handler fra sofaen med brettet i fanget. I tillegg har 70.000 kunder BankID på mobil, noe som muliggjør netthandel og nettbankinnlogging uten at man har med seg engangskodekalkulatoren, sier informasjonssjef i BankID Hege Steinsland til DinSide.

Hun påpeker at BankID ikke er en betalingsløsning, men at det benyttes som en sikring av betaling der brukerstedene ønsker dette.

– For eksempel sikrer mange nettbutikker korttransaksjoner gjennom Verified by Visa 3D Secure eller MasterCard Secure Code med BankID. Brukerstedene velger selv hvordan de vil sikre betalingstransaksjoner, og vi har tro på at BankID vil bli benyttet til slik sikring også fremover, fordi det er en løsning som gir veldig god sikkerhet, og det er spesielt viktig når det er snakk om større beløp, sier Steinsland, som understreker at hun ikke har sett den nye Visa-løsningen i detalj.

Tar litt tid

Når du bruker P2P, foretas det i bakgrunnen en helt vanlig Visa-transaksjon, som i dag tar cirka to dager å gjennomføre. Løsningen er dermed ikke ideell hvis mottakeren er blakk og sitter og venter på pengene, men vil fungere fint dersom det er snakk om overføringer som ikke må skje på minuttet.

Også kontaktløs betaling er på veg til Norge >>> Les mer

Visa kan foreløpig ikke si noe konkret om når første norske bank vil tilby løsningen til sine kunder, men sier at interessen er stor. Planen for 2012 er å introdusere løsningen og tilrettelegge slik at bankene kan tilby dette til sine kunder. Det er bankene som til slutt vil prise tjenesten ut til kunden.

Country Manager Wilhelm Wisbech og Genereal Manager Fredrik Westerman sier Visa Europe har lagt til rette for at bankene kan begynne å rulle ut mer moderne betalingsløsninger. Foto: Per Ervland
Country Manager Wilhelm Wisbech og Genereal Manager Fredrik Westerman sier Visa Europe har lagt til rette for at bankene kan begynne å rulle ut mer moderne betalingsløsninger. Foto: Per Ervland Vis mer


Hvilken type betaling foretrekker du? Diskuter med andre i debatten nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer