Visa har egne garantier

... men det er ikke sikkert de gjelder hvis du drar kortet.

Et Visa-kort kan være et kredittkort eller et debetkort. Forskjellen kan være avgjørende hvis du vil ha beskyttelse av kredittkjøpsloven. Foto: Kristina Picard
Et Visa-kort kan være et kredittkort eller et debetkort. Forskjellen kan være avgjørende hvis du vil ha beskyttelse av kredittkjøpsloven. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukernes rettigheter ved kjøp med kredittkort står i fare for å bli fjernet, men har du Visa-kort vil dine rettigheter bestå - så sant du bruker kortet riktig.

Gjennom kredittkjøpsloven § 8 har forbrukere i dag rett til å kreve tilbakebetalt hele eller deler av kjøpesummen fra kredittyter dersom varen ikke dukker opp eller den har mangler.
Hvis du for eksempel handler på internett med kredittkort og varen uteblir, så kan du altså kreve at banken må dekke tapet om ikke selgeren gjør opp for seg.

Det er imidlertid denne redningsplanken, eller paragrafen, EU nå vil ta fra oss i sitt nye forbrukerkredittdirektiv.

Se saken: Kortkunder kan miste rettigheter

Men Visa beroliger

Det finnes i dag over 6 millioner Visa-kort i Norge, og Christina Lind, Country Manager for Visa Europe i Norge, sier at Visa vil holde på rettighetene selv om det skulle bli endringer i den norske kredittkjøpsloven.

En slik handel på Rema 1000 utløser ikke Visa-delen på kortet, og du er dermed ikke beskyttet av kredittkjøpsloven.Kanskje ikke et stort problem i kolonialen, men verdt å merke seg om du for eksempel handler elektronikk eller annet utstyr. Foto: Per Ervland
En slik handel på Rema 1000 utløser ikke Visa-delen på kortet, og du er dermed ikke beskyttet av kredittkjøpsloven.Kanskje ikke et stort problem i kolonialen, men verdt å merke seg om du for eksempel handler elektronikk eller annet utstyr. Foto: Per Ervland Vis mer


- Kredittkjøpsloven slik den fungerer i dag sikrer brukerne av kredittkort. Bruker man kredittkort ved kjøp av varer eller tjenester, kan kortinnehaveren i dag kreve penger tilbake fra kredittyteren dersom vedkommende ikke får levert varen eller tjenesten som forventet. Dette gir ekstra beskyttelse ved kjøp på internett og ved forskuddsbetaling, eksempelvis av reiser, forklarer Lind.

Se hva kortgarantien dekker

Gjelder alle Visa-kort, men ...

Hun lover at samtlige brukere av Visa-kort er sikret samme sikkerhet som kredittkortinnehavere generelt har i kraft av dagens kredittkjøpslov.

Det er også slik at debetkortkundene generelt ikke er inkludert av denne sikkerheten. Imidlertid er det slik at samtlige brukere av Visa-kortene, uavhengig av om det er debet eller kredittkort, er sikret samme sikkerhet som den kredittkort-innehaverne har i kraft av dagens kredittkjøpslov.

- Visas garanti vil bestå uavhengig av om kredittkjøpsloven endres eller ikke, sier Lind til DinSide.

Dermed kan kortinnehaveren reklamere til sin kortutsteder/bank hvis en leveranse uteblir, eller varen for eksempel er skadet.

Problemet oppstår fordi nesten alle nordmenn har en Visa-del integrert i debetkortet sitt.

Debetkort eller kredittkort?

- Mange i Norge omtaler konsekvent debetkortene sine som Visa-kort, men dette er en noe upresis forståelse av kortets funksjoner, sier Lind.

I Norge er de aller fleste Visa-kort et debetkort, det vil si et kort som trekker penger direkte av saldoen på kontoen din. De aller fleste norske debetkort har også en BankAxept-del som trer i kraft i de fleste vanlige kjøpsprosesser, for eksempel når vi handler i kolonialen eller i en klesbutikk. Hvis debetkortet kun er brukt som nettopp debetkort, gjelder ikke rettighetene for kredittkjøp. BankAxept tilbyr ikke de samme garantiene ved kjøp.

- Dersom kortet imidlertid brukes på internett, eller i terminaler som ikke har BankAxept-funksjonalitet, trer Visa-funksjonaliteten i kraft, og da er du beskyttet av Visas kortgaranti, forklarer Lind.

Denne kortgarantien sikrer kortbrukeren uavhengig av om han/hun har brukt et Visa debetkort eller et Visa kredittkort, men du må altså ha benyttet Visa-delen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!