Vis sex-vett!

Seksualiteten trenger kjøreregler for at vi skal kunne få det beste ut av den. Her er nummer fire i vår serie: Beskytt deg og partneren din mot seksuelt overførbare infeksjoner!

Seksualitet er en sentral drivkraft. Den påvirker følelsene våre, den påvirker hverdagen, store og små valg vi tar i livet, helsa vår, forholdet vårt til andre mennesker og til oss selv.

Seksualiteten er noe av det mest verdifulle vi har, den kan løfte oss opp, og den kan styrte oss ned. Mange opplever at seksualiteten blir frustrert, konfliktfylt eller smertefull.

Seksualiteten påvirker livene våre, men blir også påvirket av hvordan vi lever.

Seksualiteten trenger kjøreregler for at vi skal kunne få det beste ut av den, og for å unngå de negative konsekvensene som seksualiteten kan få når den brukes med uvett.

I dag presenterer vi regel nummer 4:

Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap!

Vi lever i en verden der vi er nødt til å beskytte oss mot bakterier, virus, og andre mikroorganismer som kan overføre smitte.

Derfor vasker vi hendene etter at vi har vært på toalettet og før vi skal spise, derfor bruker vi kondom når vi har sex med en partner første gang, i hvert fall når det innebærer slimhinnekontakt.

Mange spiller russisk rulett med sin egen helse, fordi de vet at det å utsette seg for virus eller bakterier ikke alltid fører til at en blir syk!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er ulikt utrustet til å møte smitte. Noen blir syke etter én eksponering, andre blir aldri syke.

Det kan være lurt å innarbeide noen rutiner som er lette å gjennomføre når en blir vant til dem.

For kondom kan beskytte oss overfor ubehageligheter som er svært sannsynlige: Det er 40% sjanse for å bli gravid når du har heteroseksuelt samleie, det er økende sannsynlighet for å bli smittet med kjønnsvorter, herpes og klamydia.

Syfilis og gonoré er på vei inn igjen, økningen av hiv-smitte blant menn som har sex med menn har hatt en eksplosiv økning de siste par årene.

Det er ikke slik at smitte bare rammer de som er mest aktive seksuelt! Du kan bli smittet selv om du bare er uforsiktig én gang! Så venn deg til å bruke kondom like godt først som sist, og alltid når du har sex med en partner for første gang!

Her er listen over sex-vett reglene:

1) Verdsett deg selv og din egen kropp

2) Skjeden må være våt før noe (penis, dildo eller fingre) føres inn i den

3) Vær oppmerksom på hygienen - vask deg

4) Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap

5) Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere

6) Bruk hele kroppen

7) Pass på sex-lysten

8) Vær oppmerksom på at folk er forskjellige - omstill deg i forhold til en ny partner

9) Unngå sex når du er påvirket av rusmidler

10) Snakk om sex

Sex-vett reglene er laget av psykolog og spesialist i klinisk sexologi Elsa Almås.