Vis rakettvett!

Slik får du en tryggest mulig nyttårsaften.

«Noen vil at alt av fyrverkeri skal forbys, men det er nok litt lenger frem i tid.Odd Ropstad »


Neste år blir det etter all sannsynelighet forbud mot privat oppskytning av raketter. Forbudet vil i første omgang gjelde raketter med styrepinner. Målet er å begrense antall skader forbundet med bruk av rakettene.

Ulovlig å ta med raketter fra utlandet

Brukes uvettig

I fjor ble det meldt om 128 personskader og 30 andre skader som følge av fyrverkeri. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I år er det antagelig siste nyttårsaften privatpersoner får lov til å sende opp raketter med styrepinner, slik som på bildet. 
Foto: Colourbox.com
I år er det antagelig siste nyttårsaften privatpersoner får lov til å sende opp raketter med styrepinner, slik som på bildet.
Foto: Colourbox.com Vis mer


En stor andel av disse skadene kommer som følge av bruk av raketter med styrepinner. Det er nettopp denne typen fyrverkeri Justisdepartementet vil forby.

Sjefingeniør Odd Ropstad i DSB sier at problemet med styrepinneraketter er at de er ustyrlige i vinden, og at de brukes uvettig.

- Noen holder rakettene i hånden i stedet for i et stativ. Andre retter rakettene mot personer og bebyggelse, sier Ropstad til DinSide.

Umulig å unngå skader

Et forbud mot styrepinneraketter vil ikke gjøre at DSB kan legge ned skadestatistikken. Det er liten grunn til å tro vi ikke kommer til å oppleve rakettbaserte skader i årene framover.

- Det skal godt gjøres at skadestatistikken blir null, men vi håper i alle fall at den vil reduseres vesentlig, sier Ropstad.

Han sier at raketter som selges og ikke brukes i år er holdbare til neste år, og det kan være folk kommer til å trosse forbudet. Dessuten er en del skader forbundet med andre typer fyrverkeri, som ikke kommer til å forbys.

Politidirektoratet og Finansnæringens hovedorganisasjon er to av organisasjonene som ønsker at all privat bruk av fyrverkeri bør forbys, melder NTB.

- Noen vil at alt av fyrverkeri skal forbys, men det er nok litt lenger frem i tid, sier Rokstad til DinSide.

Fortsatt lov

Men i år er det altså lov å sende opp raketter med styrepinner. Og da er det viktig å huske å ta visse forholdsregler. DSB har satt sammen en liste med ti punkter, som du bør følge, for å få en tryggest mulig rakettfeiring i år.


Ha en fortreffelig og trygg nyttårsfeiring!

AKTUELT: