Vis rakettvett!

Slik får du en tryggest mulig nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Noen vil at alt av fyrverkeri skal forbys, men det er nok litt lenger frem i tid.Odd Ropstad »


Neste år blir det etter all sannsynelighet forbud mot privat oppskytning av raketter. Forbudet vil i første omgang gjelde raketter med styrepinner. Målet er å begrense antall skader forbundet med bruk av rakettene.

Ulovlig å ta med raketter fra utlandet

Brukes uvettig

I fjor ble det meldt om 128 personskader og 30 andre skader som følge av fyrverkeri. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I år er det antagelig siste nyttårsaften privatpersoner får lov til å sende opp raketter med styrepinner, slik som på bildet. 
Foto: Colourbox.com
I år er det antagelig siste nyttårsaften privatpersoner får lov til å sende opp raketter med styrepinner, slik som på bildet.
Foto: Colourbox.com Vis mer


En stor andel av disse skadene kommer som følge av bruk av raketter med styrepinner. Det er nettopp denne typen fyrverkeri Justisdepartementet vil forby.

Sjefingeniør Odd Ropstad i DSB sier at problemet med styrepinneraketter er at de er ustyrlige i vinden, og at de brukes uvettig.

- Noen holder rakettene i hånden i stedet for i et stativ. Andre retter rakettene mot personer og bebyggelse, sier Ropstad til DinSide.

Umulig å unngå skader

Et forbud mot styrepinneraketter vil ikke gjøre at DSB kan legge ned skadestatistikken. Det er liten grunn til å tro vi ikke kommer til å oppleve rakettbaserte skader i årene framover.

- Det skal godt gjøres at skadestatistikken blir null, men vi håper i alle fall at den vil reduseres vesentlig, sier Ropstad.

Han sier at raketter som selges og ikke brukes i år er holdbare til neste år, og det kan være folk kommer til å trosse forbudet. Dessuten er en del skader forbundet med andre typer fyrverkeri, som ikke kommer til å forbys.

Politidirektoratet og Finansnæringens hovedorganisasjon er to av organisasjonene som ønsker at all privat bruk av fyrverkeri bør forbys, melder NTB.

- Noen vil at alt av fyrverkeri skal forbys, men det er nok litt lenger frem i tid, sier Rokstad til DinSide.

Fortsatt lov

Men i år er det altså lov å sende opp raketter med styrepinner. Og da er det viktig å huske å ta visse forholdsregler. DSB har satt sammen en liste med ti punkter, som du bør følge, for å få en tryggest mulig rakettfeiring i år.


Ha en fortreffelig og trygg nyttårsfeiring!

AKTUELT: