<strong>STOPP EN HAL:</strong> Virke vil stoppe unge kvinner som kjøper billig klær og nips fra utenlandske nettbutikker. Med en momsgrense som unge kvinner faktisk kan forholde seg til. Vi applauderer forslaget, men forstår ikke begrunnelsen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STOPP EN HAL: Virke vil stoppe unge kvinner som kjøper billig klær og nips fra utenlandske nettbutikker. Med en momsgrense som unge kvinner faktisk kan forholde seg til. Vi applauderer forslaget, men forstår ikke begrunnelsen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Norske nettbutikker vil fjerne 350-kronersgrensa

Virkes momsvåpen skyter seg selv i foten

KOMMENTAR: Norsk næringsliv vil innføre enklere regler for å stoppe netthandel fra utlandet. Ja, du leste riktig. 

Publisert

Internett er grenseløst. Nordmenn kan lese nyheter på amerikanske nettsider, se TV-programmer fra Brasil eller kjøpe elektronikk fra Japan.

Til tross for dette, velger nordmenn å legge igjen hele fire av fem kroner i norske nettbutikker, ifølge en fersk rapport.

Og til tross for dette tallet, går norsk næringsliv nok en gang ut og klager sin nød over det de ser på som en alvorlig trussel mot norske kremmere.

Ikke nok med det: Til tross for at dagens forvirring rundt 350-kronersgrensa for momsfri netthandel er en av grunnene til at ikke flere kroner går ut av landet, vil Virke ha den fjernet.

Det vil jeg også. Men av motsatt grunn.

Nei, utlandet ruinerer ikke Norge

Ifølge Virkes ferske «E-handelsrapporten 2017» handler nordmenn mye på nett. Og hver femte nettkrone havner i en utenlandsk nettbutikk. Virke synes dette er så mye at de slår opp «KRISE» på første side av rapporten.

- Vi er bekymret for at norske handelsvirksomheter står igjen som tapere, sier Virkes faghandeldirektør Bror W. Stende i en pressemelding.

Men med tanke på at bittelille Norge konkurrerer med gigantiske verden, må fire av fem kroner kalles en rimelig overlegen seier.

Nei, 350-kronersgrensa er ikke et gode

- 350-kronersgrensa for netthandel må ned i null. Det er en håpløs særfordel som gir utenlandske aktører særfordeler foran de norske, fortsetter Stende om den innbilte krisen sin.

Ja, Virke, 350-kronersgrensa må bort. Men nei, ikke for å stanse handelen.

Kort forklart kan du nå handle fra utenlandske nettbutikker for opptil 350 kroner inkludert frakt uten å måtte betale moms, toll og fortollingsgebyrer på toppen av regninga.

Men hva frakten kommer på er ofte vanskelig å vite – dermed også om man havner over momsgrensa, eller ikke. Hva fortollingsgebyrene blir er ofte enda vanskeligere å vite – dermed også hva kjøpet faktisk vil koste.

Putt inn varierende valutakurser for komplett forvirring, og 350-kronersgrensa oppleves mer som en byrde enn et gode.

Nei, moms stopper oss ikke

Den beste løsningen er foreslått utallige ganger: Fjern hele grensa, og krev moms fra første krone. Dette ville tvunget gjennom enkle, forutsigbare, rettferdige og billige måter å fortolle varer på.

For samtidig som rapporten forteller at nordmenn kjøper flest billigvarer på nettet, under 350-kronersgrensa, peker den også på at usikkerhet rundt momsgrensa skremmer mange nordmenn bort fra utenlandshandel.

Virke vil altså stanse utenlandshandelen ved å fjerne usikkerheten som holder mange unna. Det gir ingen mening, men gjerne for oss.

Det er uansett ikke sånn at moms fra første krone vil gjøre de billige kjøpene særlig dyre. 25 prosent moms på et kjøp til 200 kroner utgjør en femtilapp. Og norske butikkers forbrukerrettigheter og tillit gjør at mange kvier seg mot å kjøpe noe særlig dyrere – det sier også Virkes rapport.

Nei, prisen er ikke problemet

Personlig har jeg praktisk talt slutta å handle fra utlandet. Og de få gangene jeg faktisk gjør det, er det ikke prisen i seg selv som er grunnen, men utvalget.

Norske nettbutikker kan ikke ha alt. Det er helt greit, vi glemmer ofte hvor lite landet vi bor i, faktisk er. Men næringslivet kan ikke klage over at jeg bruker andre lands næringsliv der det norske ikke strekker til.

Dinside klager ikke når nordmenn går til et amerikansk nettsted for å lese artikler vi ikke har skrevet. TV 2 klager ikke når nordmenn bruker Netflix for å se TV-serier de ikke viser. Og norske bønder klager ikke når nordmenn kjøper bananer de ikke dyrker.

Virke må derfor slutte å syte over de én av fem kronene norske butikker går glipp av. Men de må gjerne fortsette å jobbe for moms fra første krone. Selv om de ikke skjønner at dette kan gjøre deres innbilte problemer enda større.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer