Virker solhatt?

Den er kjent for å kunne forebygge forkjølelse. Men kan den virkelig det?

©Bettina Brinkmann/MAXPPP - Montreuil  le 19/09/2004 - ILLUSTRATION enfant et nourriture****AUTORISATION OK**** Foto: MAXPPP
©Bettina Brinkmann/MAXPPP - Montreuil le 19/09/2004 - ILLUSTRATION enfant et nourriture****AUTORISATION OK**** Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halsen føles litt vond, det har så vidt begynt å tetne seg til i nesen og det surkler i brystet. Du merker at forkjølelsen er like rundt hjørnet, men er det noe du IKKE har tid til nå, så er det å bli syk. Du hiver innpå med solhatt (echinacea spp).

For ekstraktet skal jo ha en helsebringende effekt…eller?

Kanskje, sier lege Brent A. Bauer, ifølge nettsidene til Mayo Clinic. MayoClinic er en samling av tre store ikke-kommersielle behandlingsklinikker i USA.

Den siste gjennomgangen av studier der man har brukt både solhatt og placebo for å se på effekten den har på forkjølelse, viser at solhatt kan være virkningsfull. Forskerne som har gjennomgått alle relevante studier så også at solhatt kan bidra til å svekke symptomene mange opplever ved forkjølelse, ifølge Bauer.

Solhatt kan brukes til mye rart, mener enkelte
Advarer mot solhatt
Vi tror på naturmidler
Til krig mot forkjølelsen

Men flere andre studier viser ingen effekt av å ta solhatt for å forebygge forkjølelse.

Funker, funker ikke?

Tror du solhatt har en forebyggende effekt på forkjølelse? (Avsluttet)
Ja, det funker for meg!(43%) 106
Vet ikke, jeg liker å tro det, men er ikke helt overbevist.(39%) 97
Nei, for noe tull! (18%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ulik konsentrasjon

Konklusjonen til Bauer er at det må mer forskning til før leger kan gå ut og anbefale solhatt for å forebygge forkjølelse.

Et problem, ifølge Bauer, er at solhatt ikke kommer i en standardisert form. Solhattpreparater er tilgjengelig som tørket rot eller plante, flytende ekstrakter, pulver, tabletter, kremer og geler.

Les mer om solhatt på Lommelegen

Fordi solhatt ikke kommer i en standardisert form kan de ulike produktene ha ulike konsentrasjoner av urten. Ekstraktet i de ulike produktene kan også komme fra forskjellige blomster, forskjellige stilker og forskjellige røtter fra totalt tre forskjellige arter.

Det gjør det vanskelig for fagfolk å gå ut og anbefale solhatt, skriver Bauer.

Leger i Norge støtter også dette:

- Vi mener det ikke er grunnlag for å anbefale solhattprodukter for å forebygge eller behandle forkjølelse. For å hevde det motsatte må klinisk relevante effekter av Echinacea spp. dokumenteres i tilstrekkelig store klinisk kontrollerte studier, skriver leger i Tidsskrift for Den norske legeforening for en tid tilbake.

Disse naturlegemidlene virker
Uvirksom hostesaft er millionbutikk

Fant en sammenheng

I 2007 konstatererte imidlertid farmasøyten Craig Coleman ved University of Connecticut i legetidsskriftet The Lancet Infectious Diseases, at uttrekk av fra echinacea-planten forebygger forkjølelse.

De som regelmessig spiser solhatt-produkter reduserer risikoen for å bli forkjølet med 58 prosent, og forkorter også forkjølelsen med nærmere en og en halv dag,

Den som i tillegg spiser C-vitamintilskudd regelmessig reduserer risikoen for å bli forkjølet med hele 86 prosent, ifølge NTB.

Forvirret?

Vanligvis uten bivirkninger

Ifølge Bauer er det en annen ulempe ved solhatt. For i tillegg til at det er usikkert hvor effektiv den er, hersker det tvil om hvor trygt det er å ta ekstraktet.

Folk flest opplever ingen problemer med å ta solhatt, men enkelte har rapportert om bivirkninger som diaré og vonde mager. Noen hovner også opp i ansiktet og i svelget, har Dagbladet tidligere opplyst om. Det har dessuten vært oppe til diskusjon hvorvidt solhatt kan ha en påvirkning når andre medisiner tas samtidig.

Det beste rådet, er å snakke med legen din før du begynner å bruke solhattpreparater, råder Bauer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer