- I mange tilfeller lover produsentene mer enn de kan stå inne for, sier eksperten. Foto: Masai Norge og Per Ervland (Aller Internett)
- I mange tilfeller lover produsentene mer enn de kan stå inne for, sier eksperten. Foto: Masai Norge og Per Ervland (Aller Internett)Vis mer

Virker slankeskoene?

Vi spurte ekspertene.

Nymotens sko lover både det ene og det andre. Eksperter påstår imidlertid at markedsføring er unyansert og villedende, og at forbrukeren blir lurt.

FitFlop-teknologien gir deg en treningsøkt mens du går. Med hvert steg du tar med FitFlops trener du leggene.

Motesko ødelegger føttene
Disse skoene bør du unngå

FitFlop er utviklet med patentert teknologi som gjør at hvert steg med en FitFlop på foten forsterker muskelstyrken i rygg, rumpe, lår og legger, ifølge grunnlegger Marcia Kilgore. Resultatet skal gi cirka 10 til 12 prosent ekstra muskelaktivitet per steg i forhold til normale sko og sandaler.

I tillegg skal sandalen forbedre holdningen, forbrenne kalorier og redusere cellulitter.

Etter at australske Vogue skrev om skoen i 2007 tok salget av sandalen helt av.

Og likeledes kaster stadig flere seg over skoene fra Masai Barefoot Technology (MBT).

Les også: Lanserer slankesko

«Jeg synes muligens de påberoper seg litt vel mye helende effekter. Jeg tror ikke at disse skoene kan påvirke kroppen SÅ mye.»


- Verdens minste treningsstudio

MBT er instabile sko som aktiverer stabilisatormuskulaturen og utfordrer balansen. Med MBT har du verdens minste treningsstudio på foten. Skoene kan gi deg fastere rumpe, strammere lår og en mer tonet overkropp.

Den karakteristiske runde sålen gjør at du i utgangspunktet blir ustabil, slik at musklene må jobbe for å stabilisere kroppen din mens du går. Vips - mer muskeltrening i hvert skritt, og spaserturen blir enda mer effektiv. Sliter du med vonde knær, skal skoene redusere belastning på knær med 19 prosent, ifølge produsenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men kan virkelig en bitte liten sko eller sandal oppfylle alt dette?

Les også: Advarer mot høye sko

- Pasienter blir dårligere i ryggen

Kiropraktor i Lommelegen og Helse-Fornebu Helen Ditlev-Simonsen, har brukt MBT-sko selv og har mange kolleger som sverger til dem, men likevel er hun litt skeptisk.

- Jeg har erfart at skoene kanskje ikke er like bra for alle. Jeg har opplevd at noen få pasienter har blitt dårligere i ryggen av dem. Jeg synes muligens de påberoper seg litt vel mye helende effekter. Jeg tror ikke at disse skoene kan påvirke kroppen SÅ mye, sier hun til DinSide Helse.

I tillegg virker det som de kan bedre holdningen-som igjen selvfølgelig kan påvirke muskel,nerve og skjelett lidelser. Men ingenting er bedre enn å holde seg i form på vanlig vis, som å gå langrenn, gå turer, svømme osv, mener hun.

Her fyker kaloriene unna!

Ditlev-Simonsen hadde ikke hørt om FitFlops, men synes det var voldsomt mye de kunne hjelpe med.

- Økt forbrenning og mindre cellulitter? Det kan jeg ikke forstå hvordan de kan få til, sier hun, og ønsker å se dokumentasjon på det.

Eilin Ekeland, Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, synes også det er påfallende at MBT drar påstandene mye lengre enn hva hun kan se at forskningen viser.

- Det er oppsiktsvekkende

- Det kan se ut som det er noe forskning som viser at bruk av MBT-sko gir litt endret muskelbruk i beina, men det ligger mange påstander på nettsidene deres som den forskningen jeg har funnet ikke kan støtte, sier hun.

Hun synes det er vanskelig å tro at en liten sko virkelig kan oppfylle alle disse kriteriene, men presiserer likevel ikke at den ikke kan gjøre det.

- Jeg påstår ikke at det ikke kan stemme, men de driver tøff markedsføring, og påstår nok mer enn det er hold for, sier hun, og legger til at hun ikke kjenner til FitFlop-sandalen.

- Tåsandalene passer best for folk med føtter formet som bananer

Kirsti Bjerkan, helse- og treningspedagog og klinisk ernæringsfysiolog ved Aker universitetssykehus, er i likhet med Ekeland og Ditlev-Simonsen også litt skeptisk.

Lover mer enn de burde

- Informasjon som kommer fra produsenter vil alltid være farget av at man ønsker å fremstille produktet best mulig positivt. Hvorvidt det er gjennomført større undersøkelser for å teste ut produktet er vanskelig å si. De fleste produsenter gjør ikke dette da det koster penger. Og helst burde de vært gjort av andre, sier hun til DinSide Helse.

Hun poengterer at i mange tilfeller lover produsentene mer enn de kan stå inne for.

- Det er det samme som å lure forbrukeren. Samtidig bør forbruker være skeptisk når et produkt påstås å ha en rekke helseeffekter. Generelt er det ikke så enkelt som å ta på seg et par sko eller spise en pille eller liknende og dermed kvitt plager og vondter, sier Bjerkan som uttaler seg på generelt grunnlag.

Les også: Ny vidunderpille: six-pack uten trening

Hun presiserer imidlertid at utforming av en sko, dets materiale og en såle kan påvirke gangen og fotavviklingen til en bruker, eller gjøre at man må bruke muskulatur på en annen måte som vil kunne redusere smerter i ledd og muskulatur.

MBT viser til forskning

På spørsmål til Masai Norge om MBT teknologien er for god til å være sant, svarer fagansvarlig og fysioterapeut Tomas Lønnseteig:

- Det er gjennomført internasjonale studier for MBT av anerkjente forskere som viser at bruk av MBT aktiviserer kjernemuskulaturen i kroppen og således kan hjelpe mot muskel- og skjelettplager. Dette gir også en treningseffekt. Videre viser studiene at MBT reduserer belastningen på leddene dine på grunn av god støtdemping i sålen. Skoen er instabil og utfordrer således balansen slik at kroppen naturlig vil rette seg opp.

Grunnen til at man kjøper seg et par instabile sko bør være en kombinasjon mellom ønske om å øke muskelaktiviteten i kroppen, forbedre holdning og redusere leddbelastningen man utsetter kroppen sin for ved å gå på harde flater, ifølge MBT.

Marcia Kilgore i FitFlop viser til ”uavhengig og objektiv” forskning gjort ved University of Salford.

Lite av denne informasjonen ser imidlertid ut til å være offentlig.

Internett kan ha svaret!

Lite informasjon i anerkjent database

Pubmed er inngangen til databasen Medline, som er en stor bibliografisk database med referanser til tusenvis av tidsskriftsartikler innen medisin og relaterte emner.

Et søk på FitFlop gir ingen treff. Et søk på MBT-sko gir tre treff. I to av artiklene har forskere sett at trykket under foten har blitt endret ved bruk av Masai-sko.

I den tredje artikkelen derimot, hadde forskerne fordelt testpersoner i to grupper, en kontrollgruppe og en masaisko-gruppe, for å se om masai-skoen reduserer smerter. Ingen forskjell var oppdaget mellom de to skotypene.