- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det, sier Apotekforeningen.
- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det, sier Apotekforeningen. Vis mer

Virker ikke mot influensa lenger

Verdens ledende influensamiddel har ingen effekt.

Tamiflu, det ledende legemiddelet mot influensa, har ikke lenger effekt mot det vanligste influensaviruset.

IfølgeSvenska Dagbladet advarer nå helseeksperter mot verdensepidemi.

Les også: Pass deg for smitten!

Minst effekt i Norge

Det første tegnet kom allerede før influensasesongen. I flere land avslørte analyser at et vanlig influensavirus, kalt H1N1, begynte å bli resistent – motstandsdyktig – mot legemiddelet Tamiflu.

Tallene varierte, men var tydelige: Tamiflu virket ikke mot 10 prosent av tilfellene i USA, 25 prosent i Europa – og merkelig nok mest i Norge med 67 prosent.

Eksperter tok det imidlertid med ro. Man anså ikke dette muterte, endrede viruset som spesielt farlig og regnet ikke med at det ville spre seg noe særlig.

Les også: Denne kan redde deg fra influensaen

- Kan spres over hele verden

Nye målinger denne sesongen viser imidlertid at resistensen på ett år har økt dramatisk: Til 98 prosent i USA og Europa, 100 prosent i Sør-Afrika.

Med andre ord, så godt som samtlige H1N1-virus kan ikke behandles med Tamiflu.

- Det mest urovekkende er at dette resistente viruset finnes overalt. Også der Tamiflu nesten ikke er blitt brukt, sier Anders Tegnell, virusekspert ved Socialstyrelsen i Sverige.

- Det innebærer at forandringen har skjedd spontant inne i viruset, uten påvirkning av Tamiflu, samt at disse endrede virusene er så kraftfulle at de kan spres over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva forteller hosten deg

Få nye preparater i utvikling

I en spesialutgave på det amerikanske fagtidsskriftet JAMA´s nettsider krever nå flere eksperter at hurtige diagnosemetoder som kan identifisere bærere av disse resistente virusene tas i bruk.

Aller viktigst er det imidlertid å finne fram til flere og alternative influensamidler – og det raskt.

Ifølge Svenska Dagbladet kan dette imidlertid bli vanskelig, da legemiddelsforetak ikke har særlig mange nye preparater på gang.

Les også: - Fugleinfluensaen ikke farlig

Milliarder brukt på unyttig medisin

I dag finnes to legemidler mot influensa. I tillegg til Tamifly (Roche) finnes Relenza (GlaxoSmithKline). De anvendes imidlertid lite, ettersom vaksinering er det vanligste våpenet.

Tamiflu spiller imidlertid en sentral rolle i det globale arbeidet med å bygge opp en effektiv beskyttelse mot en eventuell verdensepidemi (pandemi) med fugleinfluensa.

I perioden 2006-2007 ble det kjøpt inn Tamiflu for milliarder av kroner som ligger i store beredsskapslager over hele verden. Sverige bruke for eksempel hele 200 millioner kroner på å handle inn legemiddelet.

Denne strategien kan nå imidlertid forkastes.

- Vi har allerede i gang med diskusjoner om å også kjøpe inn det andre middelet, Relenza, til våre lagre, sier Tegnell.

Les også: Forbereder seg på pandemi