Virker halspastiller?

Finn ut om det egentlig har noen effekt på vond hals.

Preges arbeidsplassen av tomme stoler og kollegaer som hoster og harker?

Det er absolutt høysesong for forkjølelse og influensa. Med følger ofte vond og sår hals, og flere av oss tyr til halspastiller.

Men hvilken effekt har egentlig disse?

Doktor Mads H. Moxness, øre-nese-halsspesialist på Lommelegen, gir deg svaret.

Les også: - Bli hjemme

Legens dom

Du har gjerne sett TV-reklamen til Doc´ Stærk – hvor pastillen får en sykdomsutslått kontormedarbeider til å fungere igjen, eller Repsils – hvor tablettene motvirker sirkelsaghals slik at du kan danse hele natta.

Har egentlig halspastiller denne forbløffende virkningen?

- Halspastiller kan lindre og ta oppmerksomheten bort fra ubehaget, men har ingen effekt på den bakenforliggende årsaken. De kan heller ikke korte ned sykdomstiden, sier Mads H. Moxness, ØNH-lege for Lommelegen.

- Det finnes foreløpig ingen beviselige behandlingsformer som kan gjøre deg raskere frisk, påpeker Moxness.

Med andre ord, halspastiller har ingen effekt på selve sykdommen. De kan kun behandle symptomene ved halsbetennelse, influensa eller forkjølelse - det vil si å lindre den vonde halsen.

Les også: Hva forteller hosten deg

Ingrediensenes rolle

Men er det noen av disse «superingrediensene» i halspastiller - som for eksempel råmelk, honning, sitron, mentol, lakris og eukalyptus - som virker bedre enn andre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så vidt jeg vet, finnes det ingen typer halspastiller med dokumentert effekt. Ingredienser som lakris og mentol kan ha en gunstig virkning på slimhinnene, men dette avhenger aller mest av hva en liker best – det går mest på smak og behag, sier Moxness.

Det finnes halspastiller med og uten sukker på markedet. Spiller dette noen rolle hva du velger av disse?

- Nei, ikke på effekten. Folk bør imidlertid være klar over at halspastiller kan inneholde mye sukker.

Det vil derfor være lurt å begrense inntaket. Overdreven bruk kan også ha en lakserende (avførende) effekt.

Les også: Denne kan redde deg fra influensaen

Hva med kjerringråd?

Det er imidlertid ikke bare halspastillene vi søker til når vi er forkjølet og syke. Også gamle råd, som å drikke sitron- og honningvann og smøre tigerbalsam på brystet får sin renessanse.

- Disse har samme effekt som halspastiller. De lindrer og tar bort fokuset fra smertene, sier Moxness.

Med andre ord er det placeboeffekten som gjør at vi føler både halspastiller og mammas tips hjelper. Det vil si at forventningene vi skaper forårsaker eller medvirker til at vi opplever en psykisk og/eller fysisk forbedring.

Det finnes imidlertid to råd som Moxness ikke utelukker at kan hjelpe. Det er:

1. Å innta lunken drikke
Hvorvidt vi bør drikke varmt eller kaldt ved infeksjoner i halsen er det mye uenighet om. Ifølge Moxness er imidlertid det beste å drikke lunken væske.

- Blodvarm drikke gir økt tilstrømning av blod til slimhinnene i halsen og tunge, som vil føre med seg stoffer som hjelper til med å bekjempe infeksjonen.

2. Å holde seg varm
Når du fryser, er du mer utsatt for sykdom og infeksjon fordi det kan svekke immunforsvaret. Det vil derfor alltid være lurt å kle seg etter forholdene – spesielt når du er syk. Å bruke skjerf og høyhalsede gensere vil motvirke nedkjøling av halsområdet og øke blodtilførselen, slik som ved lunken drikke, påpeker Moxness.

Les også: - Bli hjemme