Forsikring på vinterveier, i skibakken

Vinteruhellene kan bli dyre, selv med forsikring

Nordmenn skader seg på vei til fjellet og i skibakken. Men forsikringen dekker slettes ikke alt.

DÅRLIG IDE: Å bruke mobilen i skiheisen er bare ett av mange eksempler på ting du ikke burde gjøre i vinter. Mister du den, mister du også forsikringsdekningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DÅRLIG IDE: Å bruke mobilen i skiheisen er bare ett av mange eksempler på ting du ikke burde gjøre i vinter. Mister du den, mister du også forsikringsdekningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forsikringer er ikke så rett fram som man kanskje tror.

For det er ikke uten grunn at du må godta lange lister med vilkår og forskrifter for å tegne en forsikringsavtale. Unntakene er mange, og noen av dem oppdager du først på vinteren.

Du kan for eksempel oppleve at forsikringen din ikke vil hjelpe om du skader deg i skibakken, eller om du krasjer på veien dit.

Her er noe av det forsikringsbransjen advarer mot denne vinteren – på vei til, og i, skibakken.

Før du kjører mot fjellet

Det første du må gjøre med bilen din, er å rydde bort snøen og skrape rutene.

– Både vi og politiet er strenge med bilister som opptrer uaktsomt i trafikken, sier direktør Espen Opedal i Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Liv kan fort gå tapt på grunn av elendig sikt gjennom frontruten.

Politiet kan faktisk ta fra deg lappen for is på vinduene, og forsikringen kan nekte utbetaling om uhellet først er ute.

Ute på vinterveiene

Det lurer mange farer på veiene om vinteren. Elg, for eksempel.

– Ikke alle steder er like oversiktlige, og siden dyrene også vandrer mer langs veiene når det er mye snø, er det all grunn til å være ekstra påpasselig nå, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

Glatt er det også, og du kan bare glemme å gi hele skylda til føret om uhellet er ute. Er du ikke oppmerksom nok, eller tilpasser fart etter forhold, kan du forvente mindre penger fra forsikringen.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil. Du skal ikke holde på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, forteller fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring i en pressemelding.

På parkeringsplassen

Faren er slettes ikke over når du parkerer bilen. Legevaktene melder i år om beinbrudd-orama, etter at nordmenn har vært ute og gått på glattisen.

– Når legevakta i Oslo har fått inn 48 fallskader hvert eneste døgn i januar, er det klart at også vi i forsikringsbransjen merker en oppgang i ulykkesskader, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

– Det er gjerne snakk om hoftebrudd, men den vanligste skaden er brudd i håndledd fordi folk tar seg for idet de faller på holka på fortauet.

Får fallet alvorlige konsekvenser, for eksempel for jobben din, kan du få krav på utbetalinger fra eventuelle forsikringer. Og om uhellet skjer jobb, kan arbeidsgiveren din ha forsikringer for yrkesskader.

Oppe i skiheisen

Forsikringsselskapene advarer mot å dra fram mobilen på vei opp skiheisen. I alle fall om du ikke tviholder på den.

– Mange bruker tiden i skiheisen til å sjekke eller legge ut meldinger, men kalde fingre og mobiltelefon er ingen god kombinasjon, advarer reiseekspert Roy Vetaas i Tryg Forsikring i en pressemelding, og understreker:

– Om du mister mobilen mens du er i skiheisen og du ikke finner den igjen, dekkes ikke det av forsikringen. Verken av reiseforsikringen eller innboforsikringen din.

Blir mobilen din derimot stjålet i skianlegget, kan forsikringen hjelpe deg. Men husk at du ikke kan ha hatt skylden for tyveriet selv, for eksempel ved å ikke passe godt nok på.

På vei ned bakken

Dinside har tidligere fortalt om hvor vanskelig det kan være å få noe fra forsikringen om du skader deg i skibakken. Det handler om hva en ulykke er, og viktigere: Ikke er.

«Det rettslige innholdet i ulykkesbegrepet er neppe helt i samsvar med den språklig naturlige forståelsen av begrepet ulykke» har Finansklagenemnda uttalt.

Det er her mange av disse sakene havner, når nordmenn opplever å ikke få penger fra forsikringen sin etter skiuhell.

Blant annet fordi selskapene kan hevde at du selv tok en risiko da du falt, for eksempel ved å kjøre fort, eller gjøre et hopp. Et uhell må ha en «ytre, plutselig årsak» – og den er det ikke alltid like lett å finne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer