Vinterlufta gjør oss syke

Det kalde vinterværet gjør lufta så forurenset at det er helsefarlig. - Uakseptabelt, mener Astma- og Allergiforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens mange jubler over at vinteren endelig har kommet, skaper det fine været problemer for andre. Stabile værforhold med lite vind fører nemlig til at forurenset luft ikke skiftes ut. Dermed blir forurensningen bare verre og verre.

Flere steder i Oslo ble det målt svært forurenset luft i forrige uke. Personer med hjerte- og karsykdommer og luftveisproblemer oppfordres til å holde seg unna de verst trafikkerte områdene under slike forhold. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er bekymret.

- Situasjonen er svært alvorlig og i utgangspunktet uakseptabel når luftvarselet er rødt. Ikke bare forsterkes plagene hos de som allerede er syke, men andre kan også utvikle sykdom, påpeker Geir Endregard, generalsekretær i NAAF.

Les også: Piggdekkene har skylda

Ta medisin på forhånd
Luftforurensningen er verst i de største byene og industriområdene, og forholdene er spesielt ille i rushtrafikken om morgenen og ettermiddagen i ukedagene.

Endregard oppfordrer folk til å planlegge dagene nøye i perioder med spesielt høy luftforurensning.

- Finn andre steder å utføre de nødvendige gjøremålene, slik at du unngår de sterkest trafikkerte veiene og områder med mye vedfyring. Paradoksalt nok er det også slik at det er bedre å ta buss eller å kjøre bil istedenfor å ferdes ute.

Kai-Håkon Carlsen, professor i pediatri ved Universitetet i Oslo, oppfordrer astmatikere til å være ekstra påpasselig med medisinen i slike perioder.

- Astmatikere bør ta medisin på forhånd, som om de var i ferd med å få et anfall. Det beskytter ikke mot skadevirkningene, men forhindrer at luftveiene snører seg sammen, forklarer han.

Flere barn får astma. Nå vil hvert femte barn i Oslo utvikle astma før de fyller ti år.

- Unngå trening i byen
Forurensende gasser som nitrogenoksid og ozon er tyngre enn luft. De hoper seg derfor opp i de lavereliggende områdene og legger seg som et lokk over sentrum. Carlsen er spesielt bekymret for helsekonsekvensene av diesel.

- Dieseleksos inneholder en rekke partikler som er så små at de kommer inn i luftsystemet vårt når vi puster. Disse er spesielt farlige med tanke på å framkalle sykdom hos friske personer over lengre tid, forklarer han.

Carlsen advarer også mot fysisk aktivitet i områder med mye forurensning.

- Når man er aktiv, inhalerer man mye luft, og dermed får man større eksponering for forurensningen. Å løpe og jogge i sentrum er ikke gunstig i en sånn situasjon, mener Carlsen.

Astmatikere kan imidlertid få bedre helse av å trene:

Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune legger daglig ut målinger av luftkvaliteten på sine nettsider. Sjekk også luftkvaliteten på www.luftkvalitet.info

Vil du vite mer om astma? Les mer på Lommelegen: