<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Vinteren verst for blodtrykket

Har du høyt blodtrykk? Da bør du være ekstra oppmerksom akkurat nå.

Publisert
Sist oppdatert
Dersom vi finner ut hvilke faktorer det er snakk om, kan vi kanskje sette inn andre tiltak enn medisiner.


En ny studie blant amerikanske krigsveteraner viser nemlig at det er vanskeligere å kontrollere blodtrykket på vinteren enn på sommeren, ifølge Reuters Health.

- Det er viktig å ha et velregulert blodtrykk hele året, ikke bare på sommeren, understreker også Tor Ole Klemsdal, avdelingsoverlege ved klinikk for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus, til DinSide Helse.

Høyt blodtrykk har vanligvis ingen symptomer, men kan føre til alvorlige helseproblemer som slag, hjertesvikt, hjerteinfarkt og nyresvikt. Og pasienter med hjerneslag har ofte høyt blodtrykk uten å vite om det:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Dårlige vintervaner
Nesten 446.000 veteraner med høyt blodtrykk har deltatt i studien som gikk over fem år. Rundt 60 prosent av pasientene i studien hadde en markert endring i blodtrykkskontrollen på vinteren, ifølge studieleder Ross Fletcher.

Forskerne fant også at åtte prosent færre gikk tilbake til normalt blodtrykksnivå da de ble behandlet om vinteren sammenlignet med om sommeren.

I Norge har omkring 30 prosent av befolkningen over 40 år har høyt blodtrykk. Er du i risikosonen? Ta testen her:

Forskerne har ikke klart å finne ut hvorfor blodtrykksreguleringen varierer med årstidene, men de tror ikke det har sammenheng med verken temperatur eller dagslys.

Tall fra studien viste imidlertid at veteranene la på seg om vinteren. Fletcher tror vektøkning, andre spisevaner og mindre trening på vinteren kan virke inn, og får støtte av Klemsdal.

Vil du ned i vekt? Da hjelper sannsynligvis ikke dette:

- Forbruket av frukt og grønt er mindre på vinteren i Norge. Frukt og grønt inneholder mye kalium, og vi vet at balansen mellom kalium og natrium er viktig for blodtrykket, utdyper han.

Pass vekta
Blodtrykket kan kontrolleres ved hjelp av medisiner eller ved å forandre livsstilen. Begge disse to faktorene er viktige, ifølge Klemsdal. Han mener det er viktig ikke å gi for mye medisiner, med tanke på bivirkninger og synes den nye studien er interessant i forhold til framtidig behandling.

- Dette er et signal om at miljøfaktorene rundt oss påvirker oss negativt på vinteren og positivt på sommeren. Dersom vi finner ut av hvilke faktorer det er snakk om, kan vi kanskje sette inn andre tiltak enn medisiner, sier han.

Her er Klemsdals råd for å få ned blodtrykket:

  • Pass på kostens sammensetning. Sørg blant annet for å spise mye frukt og grønt, som inneholder mye kalium, og lite mat med natrium. Slik reduserer du saltinntaket:
  • Pass vekta
  • Vær fysisk aktiv
  • Her får du flere gode råd:

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer