- Vinterdepresjon er tull

Vinterdepresjon er bare en myte. Det er dårlig vær som gjør oss triste, hevder forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangel på energi, dårlig humør og tretthet i vintermånedene skyldes ikke mørket i seg selv, hevder en norsk og en italiensk forsker.

- Jeg vil kalle mørketidsdepresjoner for en amerikansk oppfinnelse som etter hvert er blitt mote, sier professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Vidje Hansen, til Aftenposten.

Les også: Lysterapi kan være løsningen:

Lysmangel ikke problemet
Sammen med en italiensk forsker har Hansen studert humørsvingningene hos innbyggerne i byene Tromsø og Ferrara. Undersøkelsen ble gjort i november, som er den måneden både italienere og nordmenn synes er den verste.

- Vi fant at variasjonene i humør og atferd skyldes værforholdene generelt og ikke mangelen på lys spesielt, sier Hansen.

Deltagerne i studien opplyste at de faktisk liker desember godt, mens mai var den verste måneden for mange av tromsøværingene. Dette argumentet er også med på å svekke fenomenet vinterdepresjon, hevder den norske professoren.

I fjor kom engelske forskere fram til at 24. januar er årets kjipeste dag:

Sykeliggjøring
Ideen om en spesifikk vinterdepresjon som skyldtes mangel på lys, ble lansert av amerikanske forskere i 1984.

Amerikanerne har også utviklet et eget skjema som tar for seg hvordan årstidene påvirker blant annet søvn, humør, vekt og energi.

Hele 800 000 nordmenn lider av vinterdepresjon hvis man legger dette skjemaet til grunn, skriver Aftenposten. Det synes Hansen er å sykeliggjøre befolkningen, og han mener diagnosen depresjon ikke må brukes når det er snakk om vanlig nedtrykthet.

- Etter min oppfatning handler det mer om værsyke, sier han.

Skal vi kalle det vinterdepresjon eller nedtrykthet? Her får du uansett gode råd om hvordan du kan holde humøret oppe i mørketida:

 

Mozon.no, 21.12.2006