Vinnervin til under hundrelappen

Her er ekspertenes beste tips til edle dråper i glasset til under 100 kroner flasken.

Publisert
Sist oppdatert

Det er sol, det er sommer, og vi vil gjerne fylle glasset med noe godt å drikke.

Norges restriktive alkoholpolitikk gir seg utslag i ganske stive priser på alkohol. Men det må da være mulig å kunne ta seg ett glass god vin i ny og ne, uten å ruinere seg helt?

- Mesteparten av vinen vi selger [på flaske, red. anm.] ligger på under hundre kroner flasken, sier Vinmonopolets pressekontakt, Halvor Bing Lorentzen. - Det er mange gode kjøp i hyllene våre, ikke minst fra mange nye land.

Bing Lorentzen trekker frem Argentina for både hvitt og rødt, samt Sydvestfrankrike for rødt. Har du lyst på hvitvin, er både Tyskland og Chile gode alternativer. Er det rosévin som frister, anbefaler han at du leter i de spanske og franske vinhyllene.

Bobler al fresco bør helst være av den alkoholfrie sorten. Illustrasjonsfoto: istockphoto.com
Bobler al fresco bør helst være av den alkoholfrie sorten. Illustrasjonsfoto: istockphoto.com Vis mer


På kartong

Det er kanskje ikke så stilig - men prisbevisste nordmenn velger kartong. Over halvparten av vinen som selges på vinmonopolet er på kartong, eller såkalt bag-in-box.

Kartongvin starter på rundt 250 kroner, og ifølge Bing Lorentzen er det mange gode viner å velge mellom dersom en spanderer et sted mellom 300 og 350 kroner. Dette tilsvarer 75-88 kroner.

Nye viner

Ifølge vinekspert Toralf Bølgen er det mulig å finne "drikkeverdige" billige viner. - Det med "god" er vel ikke helt definert, sier Bølgen til DinSide.no. - Viner til under hundrelappen kan en kalle "industriviner". De har ikke karakter av hvor de kommer fra, men det er ikke dermed sagt at de ikke smaker godt!

Når det gjelder billigvin, blir grensene mer utvisket. - En rimelig vin er ofte helt enkel i smaken, sier Bølgen. - Landegrensene er ikke så tydelige, det smaker som moderne vin, heller enn en vin fra et spesielt område eller land.

- Legger du litt mer [penger] i vinen, får du mer karakter på kjøpet - den bærer spor av opprinnelsesstedet, avslutter han.

Anbefalte viner:

Vi har bedt tre ulike vinkjennere om å komme med sine anbefalinger til gode viner, til under hundrelappen.

Restauranteieren

Toralf Bølgen lanserer i disse dager en vinglasserie for Hadeland, utarbeidet i samarbeid med Maud Bugge og Harald Broch. Foto: Per Ervland
Toralf Bølgen lanserer i disse dager en vinglasserie for Hadeland, utarbeidet i samarbeid med Maud Bugge og Harald Broch. Foto: Per Ervland Vis mer


Toralf Bølgen er kanskje mest kjent som den ene halvdelen av restaurantduoen Bølgen og Moi, og er en av Norges ledende vineksperter. Han har flere ganger blitt kåret til årets vinkelner i Norge, han har deltatt i både Europa- og verdensmesterskap, og står bak flere bøker om vin, sist: "Champagne: Diva og Dronning".

Bølgen er assisterende kjellermester hos cognachuset Bache Gabrielsen, han har vært restaurantsjef på flere anerkjente norske restauranter, blant annet Markveien Mat og Vinhus, og debuterer i disse dager som vinglassdesigner for Hadeland Glassverk.

Bølgen anbefaler følgende:

Hvit: Gracher Himmelreich Riesling Kabinett 2006, Dr. Loosen, Mosel (34486) 93,50 kr
Rød: Di Majo Norante Sangiovese 2005, Molise (33343) 88,40 kr
Rosé: Basiano Garnaacha, 2005, Spania (10110) 79,40 kr
Musserende: Alberti Cremant de Bourgogne (41878) 120,40 kr

Vinbokforfatteren

Arne Ronold: Se etter 2006-årgangen. Foto: Fagbokforlaget
Arne Ronold: Se etter 2006-årgangen. Foto: Fagbokforlaget Vis mer


Norges eneste Master of Wine Arne Ronold, står bak en rekke bøker der han presenterer årets beste viner: Sist ut er Norges beste vinkjøp 2007. Ronold er kanskje Norges fremste vinkjenner, og har vært redaktør for tidsskriftet Vinforum i en årrekke.

- Rimelige viner er stort sett "ferskvare" og skal drikkes med en gang, så 2006-årgangen er nok den du vil stifte mest bekjentskap med, sier Ronold.

Han anbefaler å legge litt mer i musserende viner, ettersom det krever høyere produksjonskostnader.

Ronolds stalltips:

Hvit: Cavalchina Bianco di Custoza 2005/2006 (13795) 99,90 kr
Rosé: Zabù Rosato 2006 (56076) 99,90 kr
Rød: Beneventano Rosso Vigna Ottieri 2005/2006 (46589) 99,90 kr
Bobler: Soler-Jové Brut Reserva (32748) 98 kr
Kartong: MN - rødvin 259,90 (45000) 359,90 kr

Gastronomen

Knut-Espen Misje jobber for økt mat- og vinglede. Foto: Gastronomisk Institutt
Knut-Espen Misje jobber for økt mat- og vinglede. Foto: Gastronomisk Institutt Vis mer


Knut-Espen Misje er sommelier (vinkelner) ved Gastronomisk Institutt (GI) i Stavanger. For dem som ikke er så kjent med GI, er dette et kompetansesenter som jobber for økt forståelse for mat og drikke - ikke minst med å spre matglede!

GI holder også kurs for både bedrifter og privatpersoner.

Misje har tidligere arbeidet som servitør, og har vært daglig leder og restaurantsjef ved Restaurant Bevaremegvel i Stavanger.

Her er hans anbefalinger for sommeren:

Hvit: Moestue Riesling Trocken 2005 (20968) 99,90 kr
Rosé: Domaine du Tariquet le Rosé 2006 (44104) 89,90 kr
Rød: Grapevine Rosso di Montepulciano 2005 (10315) 93,80 kr
Bobler:Il Falchetto Moscato d'asti Tenuta del Fant 2005 (45921) 115,30 kr
Kartong: Collection Frithjof Nicolaysen Grüner Veltliner 2006 (55861) 319,90 kr

Edle dråper for dem som vil ha "uten"

Vår alkoholfrie favoritt: Eplemost fra Ringi gård, fås i en rekke varianter. Foto: Produsenten
Vår alkoholfrie favoritt: Eplemost fra Ringi gård, fås i en rekke varianter. Foto: Produsenten Vis mer


.. og til alle som ønsker et alternativ til hvitvin i sommer vil vi gjerne benytte anledningen til å anbefale vår egen alkoholfrie favoritt: Ferskpresset eplemost. Vi liker spesielt den fra Ringi gård.

Den fås kjøpt i gode delikatesseforretninger. Prisen, hos vår lokale forhandler, Gutta på Haugen på St Hanshaugen i Oslo, er fra 49 kroner flasken - eller 500 kroner dersom du kjøper en kasse med tolv. Det anbefales!

Askim frukt- og bærpresseri selger rimelig eplemost på nostalgiske flasker, har du epler selv, får du flasker fra under 10 kroner for 0,7 liter.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer