<b>Lever på andres sløvhet:</b> New York har fått sin egen Kiwi-Bob.(Faksimile: Nytimes.com)
Lever på andres sløvhet: New York har fått sin egen Kiwi-Bob.(Faksimile: Nytimes.com)Vis mer

Vinner masse - uten å spille

New York har sin egen Kiwi-Bob.

Newyorkeren Jesus Leonardo har de siste 10 årene levd av andres spillegalskap, nemlig ved å plukke opp spillkuponger som sløve amerikanere har kastet fra seg i den tro at de ikke har vunnet. Det er New York Times som har publisert en reportasje om mannen med det spesielle levebrødet.

Leonardo forteller at det startet da han selv kjøpte en kupong i 1999, og oppdaget at han hadde vunnet 900 amerikanske dollar, nesten 5.000 norske kroner, men ikke kunne finne kupongen. Han fikk tillatelse av utsalgsstedet til å ta med seg søppelsekken med kuponger hjem, og da han lette gjennom kupongene, fant han ikke sin egen, men to andre kuponger med en gevinst på tilsammen cirka 10.000 kroner.

Da skjønte Leonardo at det antakelig ble kastet mange vinnerkuponger på spillstedet hver eneste dag, og han ble bitt av basillen. Omtrent hver dag de siste ti årene har han ryddet gulvet for spillkuponger og tatt dem med hjem.

Vant millioner i lotto - nektet å ta imot

Tjener 250.000 i året

Hjemme sorterer han kupongene, og dagen etter går han systematisk til verks foran en scanner som avslører eventuelle gevinster.

Leonardo er gift og forsørger to tenåringer sammen med sin kone. Det går ifølge ham selv helt fint å forsørge en familie ved hjelp av spillgevinstene. Han sier han tjener mellom 100 og 300 dollar dagen, og at han tjener mer enn 45.000 dollar, omtrent 250.000 kroner i året. Forrige måned cashet han inn en vinnerkupong på rundt 42.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele historien hos New York Times.

Mulig i Norge?

Gevinstene Leonardo finner er fra såkalt Off track betting, veddeløpsspill der du ikke trenger å være fysisk til stede på veddeløpsbanen for å delta. Kupongen du kjøper, er det eneste beviset for gevinsten, og dermed kan Leonardo gjøre krav på pengene dersom han finner vinnerkuponger.

Skal du få til noe lignende i Norge, må du antakelig reise til travbanen og lete etter kuponger der.

- Tidlig på 70-tallet gikk vi som guttunger på Øvrevoll. Da fikk spillerne alltid beskjed om at bonger ikke skulle kastes før oddsen stod på tavlen. Likevel hendte det vi fant bonger, men det var som regel gevinster på mellom to og fem kroner, forteller Harald Dørum, administrerende direktør i Norsk Rikstoto til DinSide.

Han bekrefter at det fortsatt er mulig å spille Rikstoto uregistrert, og at det i teorien derfor er mulig å finne vinnerbonger, men at en klar majoritet nå registrerer seg når de spiller.

- Vi ønsker jo at flest mulig skal registrere seg. Bakgrunnen for at man fortsatt kan spille uregistrert er blant annet at fansen gjerne følger hestene rundt omkring, og vi har stor konkurranseutveksling med Sverige og Danmark. For at reisende fra utlandet skal kunne spille, er det fortsatt mulig å spille uregistrert, forklarer Dørum.

Ikke hos Norsk Tipping

Den 23. februar i år måtte alle som vil spille hos Norsk Tipping, registrere seg. Dette gjelder alle spill som Lotto, Oddsen og fotballtipping.

- Alle som spelar hos oss brukar spelarkort, og alle premiar går inn på spelarkontoen deira. Så det er ingenting å hente på kvitteringane våre. Og godt er eigentleg det. Me vil jo at dei som har spelt skal få det dei har krav på, sier Magne Vikøren, pressetalsmann i Norsk Tipping, til DinSide.

Minner om Kiwi-Bob

Levebrødet til Jesus Leonardo kan minne noe om fremgangsmåten og levebrødet til norske Bob Mellemstrand, bedre kjent som Kiwi-Bob.

Mellemstrand finner varer som er gått ut på dato hos dagligvarekjeden Kiwi, og dette lever han godt av. Mellemstrand har i mange år benyttet seg systematisk av Kiwis prisgaranti og har tidligere anslått at han har 700.000 kroner på en konto som utelukkende er penger fra Kiwi-butikkene.

Les også om kvinnen som aldri bruker en krone!

Finnes det lignende muligheter i Norge? Delta i debatten under!