Vindrikkere er sunnest

Drikker du vin, er sjansen stor for at du har et sunt kosthold. Drikker du øl, er du trolig mindre sunn.

En dansk studie viser at vinkjøpere er sunnere enn ølkjøpere. Studien er utført ved Statens Institut for Folkesundhet i København.

Forskerne sjekket supermarkeder i Danmark i seks måneder. Der fant de ut at vinkjøpere kjøpte sunnere varer enn de som kjøpte øl.

I Danmark får man kjøpt øl og vin i matbutikken.

Flere sunne varer
Blant kundene var 5,8 prosent som bare kjøpte vin, mens 6,6 prosent bare kjøpte øl og 1,2 prosent kjøpte begge deler.

De som kjøpte både øl og vin, kjøpte generelt flere varer og brukte mer penger enn andre kunder. Ølkjøpere brukte mindre tid i butikken og kjøpte færre varer enn resten.

Frukt og grønnsaker, lettmelk og andre lettprodukter ble først og fremst kjøpt av vinkjøpere. De kjøpte også mest fjærfe, fisk, poteter, matolje, organisk mat og oliven.

Bare brus ble oftest kjøpt av ølkjøpere.

- Studien indikerer at personer som kjøper - og trolig drikker - vin, kjøper et større antall sunne matvarer enn de som kjøper øl, skriver forskerne i studien.

Også tidligere studier har vist at vindrikkere spiser mer frukt, grønnsaker og fisk enn ølkjøpere. Studier har også vist at vin kan være både sunt og usunt.

Uinteressant
Sverre Nesvåg, forskningssjef ved Rogalandsforskning, mener at studien i utgangspunktet er uinteressant.

- Man kan få inntrykk av at de som drikker vin automatisk spiser sunnere. Det er ikke sant, sier han til Mozon.

Han påpeker imidlertid at studien kan være tankevekkende, ved at den viser hvilke trender vi kan forvente i vår drikkekultur.

- Vin inngår i en livsstil som også inneholder andre elementer, som et sunt kosthold. Vindrikkere synes tradisjonelt å ha hatt en mer moderne livsstil enn øldrikkere har hatt. Det kan se ut som vi i flere år fremover får mer vindrikking og sunt kosthold, sier Nesvåg.

Endringer i drikkekultur
Nesvåg skrev i 2005 en avhandling om alkoholkulturer i arbeidslivet. I den forbindelse fikk han tilgang til informasjon om drikkekultur fra Norsk Monitor.

Norsk Monitor deler nordmenn i fire stereotyper med to dimensjoner: Den tradisjonelle idealist, den tradisjonelle materialist, den moderne idealist og den moderne materialist.

I 1995 viste informasjonen at det var stor forskjell på øl- og vindrikkere.

- Folk som drakk pils, tilhørte moderne materialister, sier Nesvåg.

Det er, ifølge MMIs nettsider, generelt en ung, ugift mann som arbeider eller er under utdanning.

Vindrikkere var moderne idealister. Det er typisk en kvinne i 40-årene med høy utdannelse som er ansatt i det offentlige.

- I 2003 var det markerte endringer. Gruppene var blitt likere. Vin og øl er ikke lenger klare indikatorer som skiller livsstiler. Dermed kan det også tenkes at vin og øldrikkere vil være likere også i forhold til andre livsstilsområder, sier Nesvåg.

Ifølge tidligere studier har hjertet godt av litt alkohol hver dag.

 

Mozon, 10.3.2006