Vin og sjokolade forlenger livet

Vin og sjokolade er viktige deler av et sunt kosthold, melder nederlandske forskere, som lanserer måltidet som skal redusere risikoen for hjerte-kar-sykdommer med 75 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idealmåltidet for den som vil leve lenge og sunt er komponert på bakgrunn av medisinske studier.

Måltidet er et alternativ til en forebyggende medisincocktail som ble lansert av en annen forskergruppe i fjor, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Pillen fra i fjor skulle redusere risikoen for livsstilssykdommer som diabetes og hjertesykdommer.”Polypill” skulle bestå av blodtrykksenkende medisin, acetylcalisylsyra, vitamin-B og folsyre.

En gruppe forskere ved Erasmusuniversitetet i Rotterdam likte ikke tanken på at alle i den vestlige verden skulle medisineres for å forebygge sykdommer, og fikk ideen til et medisinfritt alternativ - ”Polymeal”.

Måltidet består av syv ingredienser man vet har en beskyttende effekt på hjertet: Vin, fisk, hvitløk og grønnsaker, samt mørk sjokolade, frukt og nøtter.

Den spesialdesignede maten skal redusere risikoen for å utvikle hjerte-kar-sykdommer med 75 prosent.

De nederlandske forskerne innrømmer at de muligens overdriver risikoreduksjonen en smule, men forsvarer resultatet med at de har brukt de samme beregningene som forskerne bak ”Polypill” brukte.

Ifølge forskerne bak artikkelen, som publiseres i julenummeret til tidsskriftet British Medical Journal, kan man også legge til olivenolje, tomater og sojabønner uten risiko for bivirkninger.

Men den positive effekten av ”Polymeal” øker ikke dersom alkoholmengden økes, understreker forskerne. Det kan tvert imot gi bivirkninger som forgiftning og konflikter med slekt og venner. På grunn av alkoholen bør man også unngå bilkjøring etter helsemåltidet.

 

Mozon.no, 21.12.2004