Vin hjerte-sunt for kvinner

Vin kan hjelpe kvinners hjerte med å slå bedre. Øl og brennevin hjelper ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner kan forebygge mot hjertesykdommer ved å drikke vin. Vinen hjelper hjerte til å slå i en sunn rytme.

Bedre hjertefrekvens
Det er ikke første gang man hører at vin er bra for hjertet. Grunnen til at forskningen på dette fortsetter er fordi man ikke vet hvordan vinen faktisk hjelper.

I denne undersøkelsen fant forskerne ut at kvinner med hjertelidelser som drakk vin hadde økt variabilitet i hjertefrekvens. Dette viser forandring i tiden mellom hjerteslagene. Å ha redusert variabilitet i hjertefrekvens er forbundet med å hjertesykdommer og død.

Et halvt glass vin
Deltakerne besto av 102 kvinner under 75 år som hadde overlevd et hjerteinfarkt eller hjertekirurgi for å rense blokkerte arterier. Under rekonvalesensperioden noterte de hvor mye og hvilken type alkohol de drakk. Et år senere brukte forskerne en hjertemonitor for å måle kvinnenes hjerteaktivitet i løpet av et døgn. Dette ble gjort mens de gikk gjennom sine daglige aktiviteter.

Størst variabilitet i hjertefrekvensen fant de hos kvinner som drakk minst et halvt glass vin per dag. Lavest variabilitet var det hos kvinner som ikke drakk alkohol. Også hos overvektige, røykende og eldre ga vin en svært god effekt.

Forskerne fant ingen effekt fra øl og brennevin.

Kilde: WebMd

Mozon.no, 20.02.2005