<b>Som en fisk trenger en sykkel: </b> SIBA er et foregangsselskap hva gjelder tilgift i Noden.
Som en fisk trenger en sykkel: SIBA er et foregangsselskap hva gjelder tilgift i Noden. Vis mer

- Villedende "gratissykkel"

Forbrukerombudet slår til mot SIBAs tilbud om TV og sykkel.

DinSide omtalte for en tid siden SIBAs tilbud, der du kunne får en gratis sykkel med på kjøpet om du kjøpte en tv. Dette er et at de mest markante eksemplene på tilgift som for å harmonisere norske regler med EUs nå har blitt tillatt i Norge.

Så tilgiften i seg selv er lovlig. Det Forbrukerombudet har slått ned på, er SIBAs påstand om at sykkelen er verdt 2.500 kroner. Forbrukerombudet er svært nøye på at før-priser og estimerte verdier virkelig tilsvarer det varene selges for i markedet, og Ombudet har sendt brev til SIBA hvor selskapet bes om å dokumentere at sykkelen virkelig omsettes til 2.500 kroner.

Etter Markedsrådets praksis må det stilles krav om at varen rent faktisk omsettes i et visst omfang for den oppgitte prisen. SIBA må med andre ord dokumentere at sykkelen virkelig omsettes for kr 2500,-. Vi antar at SIBA ikke selv har solgt sykkelen og at dokumentasjonen må innhentes fra andre som har den for salg. Dersom den oppgitte verdien viser til veiledende pris fra leverandør, gjør vi oppmerksom på at de samme kravene gjelder for sammenligninger med veiledende pris. Den som står for markedsføringen, i dette tilfellet SIBA, må etter Markedsrådets praksis kunne dokumentere.Tilgift: Sand i øynene

La frem dokumentasjon

I sitt svarbrev legger SIBA frem to kvitteringer fra svenske butikker der sykkelen er kjøpt til 3.000 svenske kroner. Samtidig har man opplyst at vanlig pris for en "Hammer City bike" i svenske sportsbutikker er 2.500-5.000 kroner.

Sykkelen selges ikke separat i Norge.

Ombudet lar seg ikke imponere av dette. To salg er ikke tilstrekkelig til å fastsette en markedspris, skriver saksbehandler Bernhard Vigen. Han ber om at markedsføring av sykkelens verdi stanser innen 28. august.

Informasjonsansvarlig Sara Widman hos SIBA sier at de ennå ikke har bestemt seg for om de vil ta anmodningen til følge, men at de skal sende Forbrukerombudet et svar om kort tid.

Begynner å selge sykler

SIBA er en brunevarekjede, og har aldri solgt sykler separat. Det er mulig mottrekket mot Forbrukerombudet blir nettopp å starte med dette. For på selskapets nettsider ligger nå Hammer City Bike til salgs for nettopp 2.500 kroner.

Forøvrig fant vi to annonser, én på norske Finn og én hos svenske Eniro, hvor sykkelen selges ubrukt og i pakning for henholdsvis 1.400 norske og 1.490 svenske kroner. Begge oppgir å ha fått den som tilgift hos SIBA.