Ville du gitt bort en nyre?

Stadig flere av oss vil ha behov for en ny nyre i framtida. Men antall nordmenn som vil ofre et organ, øker ikke.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårligere kosthold fører til at vi går opp i vekt, får høyere blodtrykk og kanskje ender opp med sukkersyke. Andelen eldre i befolkningen blir også stadig større.

Begge disse gruppene er ekstra utsatt for nyresvikt. Alternativet er da å gå til dialyse for å rense blodet resten av livet, eller få transplantert en ny nyre.

Ifølge ferske tall fra Rikshospitalet, fikk 212 pasienter ny nyre i 2006. Det er 17 færre enn i 2005. Samtidig stod nesten 50 flere på venteliste.

- Over tid tror vi at behovet for nyrer vil øke med opptil 30 prosent. Samtidig har vi ikke hatt noen økning på tilbudet av organer, sier Per Pfeffer, seksjonsoverlege ved transplantasjonskirurgisk seksjon på Rikshospitalet.

- Ta standpunkt!
Rikshospitalet er det eneste sykehuset i Norge som utfører transplantasjoner. Hittil har tilgangen på nyrer vært relativt bra. Rundt 70 prosent av alle pasienter med nyresvikt er egnet for transplantasjon, og av disse får nesten alle et nytt organ.

Dette har plassert Norge i verdenstoppen, men nå frykter Pfeffer utviklingen. Han ber folk ta et aktivt standpunkt til organdonasjon.

- Hvis man spør folk om de ville tatt imot et organ dersom de hadde behov for det, ville de fleste svart ja. Derimot viser det seg at 25 til 40 prosent av pårørende til avdøde svarer nei til spørsmål om organdonasjon. Det er et tankekors.

Har du tatt standpunkt? Les mer om organdonasjon her:

Pårørendesamtalen viktig
Ifølge Pfeffer er det veldig viktig at sykehuspersonalet får god opplæring i hvordan de skal håndtere donasjon fra avdøde givere. Hvordan personalet snakker med pårørende kan være avgjørende for om de sier ja eller nei.

Nå bevilger myndighetene midler for å styrke funksjonen til de donoransvarlige legene og øke kompetansen til personalet ved de 28 donorsykehusene i Norge.

Å finne levende givere er imidlertid en enda mer ressurskrevende prosess, påpeker Pfeffer. Dette er en oppgave som hovedsakelig må gjøres av nyrelegene ved landets sykehus. For å hjelpe disse legene, har Rikshospitalet ansatt en egen sykepleier som skal være et bindeledd mellom Rikshospitalet og donorsykehusene.

- Dette vil forhåpentligvis øke antall givere, sier Pfeffer.

Sliter du med å bli gravid? Transplantasjon av livmor kan bli framtida: