Ville avlive "ødelagt hund"

Men vanskelig å si om arven eller miljøet hadde skadet dogo canario-hunden.

FARLIG? Kvinnen som kjøpte en slik hund mente den var farlig, og måtte avlives. Pengene ville hun i alle fall ha tilbake. Det får hun ikke.  Foto: Lilly M/Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.5 Generisk
FARLIG? Kvinnen som kjøpte en slik hund mente den var farlig, og måtte avlives. Pengene ville hun i alle fall ha tilbake. Det får hun ikke. Foto: Lilly M/Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.5 Generisk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2010 kjøpte en Oslo-kvinne en valp av rasen dogo canario, også kalt perro de presa canario eller kanarihund. Hundene blir mellom 40 og 65 kilo tunge, brukes ofte som vakthunder og er forøvrig ulovlige i Australia og New Zealand.

Kvinnen reagerte raskt på at hunden var forsiktig og skeptisk til fremmede, og den skal ha blitt mer og mer redd for hver måned som gikk. Hun forsøkte å trene den, uten hell. Den ble derfor tatt med til Østlies Hundesenter, hvor hunden ble testet. Kvinnen og senteret ble da enige om at hunden burde avlives, da den visstnok led og kunne være farlig.

Men paret som hadde solgt henne hunden var uenig. De ville ha hunden noen dager for å se hva de kunne få til. Det var i alle fall det de skal ha fortalt henne. Men plutselig gikk det opp for Oslo-kvinnen at paret hadde omplassert hunden til en annen kvinne.

– Avliv den! krevde Oslo-kvinnen.

– Nei! svarte paret, som mente at hunden nå var helt normal.

Treffer du en hyggelig hund, katt eller kanskje ilder på ferie? Da kan du ikke sende den hjem i en pappeske

Kvinnen krevde så å få hevet kjøpet. Hunden anså hun som "mangelfull", og kvinnen ville derfor reklamere kjøpet. Paret tilbød å kjøpe hunden tilbake som beskrevet i kontrakten, men dette var ikke godt nok for Oslo-kvinnen. Hun ville ha hunden avlivet, og alle pengene tilbake. Dermed havnet saken i Forbrukertvistutvalget.

Blir ikke drept

En hund er ikke det samme som en mobiltelefon. At de to har vidt forskjellige bruksområder er én ting, men de fleste vil også se ulikt på hvorvidt man kan anse en hund som "et mangefullt produkt".


Fra et forbrukerrettslig perspektiv er hunder og mobiler likevel to sider av samme sak: Det er noe man kjøper fra privatpersoner eller virksomheter, og man blir dermed beskyttet av henholdsvis kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven.

Forbrukertvistutvalget, som er stedet saker havner om ikke Forbrukerrådet klarer å ordne opp, har derfor behandlet hundesaken.

Fått deg hund? Da vil Facebook vite om det

Avliving av hunder er ikke noe norske forbrukermyndigheter driver med, så akkurat det kravet ser de bort fra. De ser igrunn bort fra alle kravene til kvinnen, og frifinner selgeren. Oslo-kvinnen må dermed selge hunden tilbake til selgeren for et mindre beløp, ettersom avtalen mellom de to sa at selgeren skulle ha førsterett til dette. Hunden får dermed trolig fortsette sitt liv hos sin nye eier.

Arv og miljø

Hundekjøp og mobilkjøp er ikke så ulikt. Om varen har mangler ved kjøp, kan man kreve å få reparert den eller hevet kjøpet. Om en mobil går i stykker uten at du selv har gjort noe feil, må man anta at feilen var der da den ble solgt, og du kan bruke reklamasjonsretten.

Grunnen til at hundekjøperen ikke får tilbake pengene sine i denne saken, er at hundeoppførsel er noe mer komplisert enn mobiloppførsel.

"Adferd er typisk et forhold som kan påvirkes både av arv og miljø" skriver Forbrukertvistutvalget i sin avgjørelse.

"Slik saken er opplyst finner utvalget det ikke tilstrekkelig sannsynliggjort at hunden har adferdsproblemer som er medfødt eller har oppstått hos innklagde."

Her er energidrikken hundene skal drikke – Pet Sweat

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!