Vill, villere, bringebær!

Bringebæra kan trygt sies å ha ville egenskaper. Ikke bare sies den å kunne bedre synet, den skal også virke mot impotens. Moderne forskning viser at den også forebygger kreft og kan hemme virusinfeksjoner.

Vill, villere, bringebær
Bringebæra kan trygt sies å ha ville egenskaper. Ikke bare sies den å kunne bedre synet, den skal også virke mot impotens. Moderne forskning viser at den også forebygger kreft og kan hemme virusinfeksjoner.

Hege Eilertsen

- Bringebær er absolutt et av de flotteste ville og dyrkede bær vi har, sier doktor Bernt Rognlien. For få dager siden fortalte han seerne på ”God Morgen Norge” på TV 2 om bæras mange egenskaper.

- Villbringebær har vært en del av kosten siden førhistorisk tid. De ble først kultivert i middelalderen, antagelig fordi det har vært rikelig med ville bær å få tak i. Fortsatt vokser ville varianter i skråninger og skogkanter i store deler av verden. Den trives best i litt kjølig og fuktig klima i Europa, Nord-Amerika og Asia, forteller han.

Mot kreft og virus
Både bærene og bladene har spilt en betydelig rolle som ingredienser i husapotek, og er velkjente for en rekke medisinske virkninger.

- Moderne forskning har også oppdaget at disse velsmakende bærende har kreftforebyggende virkning og hemmer virusinfeksjoner, sier legen, og legger til at man i laboratorieforsøk har man dessuten funnet ut at bringebær har en virushemmende virkning.

Har man muligheten til å få tak i ville eller dyrkede bær, er det derfor ingen grunn til ikke å spise enda mer bær av denne typen. Også i Østen har man vært opptatt av de medisinske virkningene.

- I gammel kinesisk medisin har bringebær blitt brukt for å stimulere nyrer og lever, og for å rense blod for giftstoffer. De brukte også bærene mot hyppig vannlating. Kvinner med uregelmessig menstruasjon ble også anbefalt å spise bringebær regelmessig, og bringebær ble også brukt mot anemi, og for å stimulere og fremme fødsler, sier Rognlien.

I kinesisk urtemedisin benyttet man også umodne tørkede bær mot impotens og for tidlig sædavgang. Modne bær ble også tillatt den egenskapen at de skulle virke styrke på synet.

- Bringebær inneholder et plantestoff som kalles ellag-syre som ser ut til å ha en gunstig effekt for å redusere giftstoffer i tobaksrøyk og i grillmat. Ellag-syren har en nøytraliserende virkning på disse kreftfremkallende stoffene. Forsøk i laboratorium tyder på at det kan bidra til å redusere utviklingen av lungekreft, sier Rognlien.

Fulle av vitaminer
Bringebær inneholder også, som de fleste andre ville og dyrkede bær, rikelig med ulike plante-antioksydanter. Det er også mye C- og E-vitaminer i bærene.

- Ville bær bør vi spise ubegrenset av, og gjerne daglig for å redusere risiko for både hjerte-karsykdom og kreftsykdommer, mener Rognlien, som også er utdannet urtemedisiner og homeopat.

- Bringebær inneholder svært lite kalorier og egner seg godt i lavkallori-dietter. De er dessuten rike på mineraler som kalium, magnesium og kalsium, og innholder en del folsyre og jern.

- Bladene fra bringærbusken kan brukes som te, og de unge skuddene kan - før de blir fiberrike og trevlete - brukes som grønnsak. Bladene høstes om våren eller fra nye skudd tidlig på høsten. Te av bladene stimulerer glatt muskulatur i livmor og kan aktivere livmormuskulaturen under fødsel. Te av bladen skal derfor ikke brukes tidlig i svangerskapet for farne for abort er størst, sier Rognlien.

Bladene inneholder mye av såkalte garvestoffer og flavonoider.

- Te av bladene har derfor vært brukt innvendig mot diare, fordi de virker mildt stoppende. Utvendig kan uttrekk av bladene brukes som et mildt middel ved øyekatarrer og ved sårhet i slimhinner i munn og skjede. Bladene har også en vanndrivende virkning, avslutter Rognlien.

Mozon.no, 28.08.02.