Vill, villere, bringebær!

Bringebæra kan trygt sies å ha ville egenskaper. Ikke bare sies den å kunne bedre synet, den skal også virke mot impotens. Moderne forskning viser at den også forebygger kreft og kan hemme virusinfeksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vill, villere, bringebær
Bringebæra kan trygt sies å ha ville egenskaper. Ikke bare sies den å kunne bedre synet, den skal også virke mot impotens. Moderne forskning viser at den også forebygger kreft og kan hemme virusinfeksjoner.

Hege Eilertsen

- Bringebær er absolutt et av de flotteste ville og dyrkede bær vi har, sier doktor Bernt Rognlien. For få dager siden fortalte han seerne på ”God Morgen Norge” på TV 2 om bæras mange egenskaper.

- Villbringebær har vært en del av kosten siden førhistorisk tid. De ble først kultivert i middelalderen, antagelig fordi det har vært rikelig med ville bær å få tak i. Fortsatt vokser ville varianter i skråninger og skogkanter i store deler av verden. Den trives best i litt kjølig og fuktig klima i Europa, Nord-Amerika og Asia, forteller han.

Mot kreft og virus
Både bærene og bladene har spilt en betydelig rolle som ingredienser i husapotek, og er velkjente for en rekke medisinske virkninger.

- Moderne forskning har også oppdaget at disse velsmakende bærende har kreftforebyggende virkning og hemmer virusinfeksjoner, sier legen, og legger til at man i laboratorieforsøk har man dessuten funnet ut at bringebær har en virushemmende virkning.

Har man muligheten til å få tak i ville eller dyrkede bær, er det derfor ingen grunn til ikke å spise enda mer bær av denne typen. Også i Østen har man vært opptatt av de medisinske virkningene.

- I gammel kinesisk medisin har bringebær blitt brukt for å stimulere nyrer og lever, og for å rense blod for giftstoffer. De brukte også bærene mot hyppig vannlating. Kvinner med uregelmessig menstruasjon ble også anbefalt å spise bringebær regelmessig, og bringebær ble også brukt mot anemi, og for å stimulere og fremme fødsler, sier Rognlien.

I kinesisk urtemedisin benyttet man også umodne tørkede bær mot impotens og for tidlig sædavgang. Modne bær ble også tillatt den egenskapen at de skulle virke styrke på synet.

- Bringebær inneholder et plantestoff som kalles ellag-syre som ser ut til å ha en gunstig effekt for å redusere giftstoffer i tobaksrøyk og i grillmat. Ellag-syren har en nøytraliserende virkning på disse kreftfremkallende stoffene. Forsøk i laboratorium tyder på at det kan bidra til å redusere utviklingen av lungekreft, sier Rognlien.

Fulle av vitaminer
Bringebær inneholder også, som de fleste andre ville og dyrkede bær, rikelig med ulike plante-antioksydanter. Det er også mye C- og E-vitaminer i bærene.

- Ville bær bør vi spise ubegrenset av, og gjerne daglig for å redusere risiko for både hjerte-karsykdom og kreftsykdommer, mener Rognlien, som også er utdannet urtemedisiner og homeopat.

- Bringebær inneholder svært lite kalorier og egner seg godt i lavkallori-dietter. De er dessuten rike på mineraler som kalium, magnesium og kalsium, og innholder en del folsyre og jern.

- Bladene fra bringærbusken kan brukes som te, og de unge skuddene kan - før de blir fiberrike og trevlete - brukes som grønnsak. Bladene høstes om våren eller fra nye skudd tidlig på høsten. Te av bladene stimulerer glatt muskulatur i livmor og kan aktivere livmormuskulaturen under fødsel. Te av bladen skal derfor ikke brukes tidlig i svangerskapet for farne for abort er størst, sier Rognlien.

Bladene inneholder mye av såkalte garvestoffer og flavonoider.

- Te av bladene har derfor vært brukt innvendig mot diare, fordi de virker mildt stoppende. Utvendig kan uttrekk av bladene brukes som et mildt middel ved øyekatarrer og ved sårhet i slimhinner i munn og skjede. Bladene har også en vanndrivende virkning, avslutter Rognlien.

Mozon.no, 28.08.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!