- Mattilsynet ser på utbruddet som en alvorlig hendelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
- Mattilsynet ser på utbruddet som en alvorlig hendelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Vil vurdere kostholdsråd til gravide

Mattilsynet ser alvorlig på listeriautbruddene på norske sykehus og vil nå vurdere om rådene som gis til gravide er gode nok.

Publisert
Sist oppdatert
Det er på ingen måte slik at gravide må slutte å spise alle typer ost.


I går ble det bekreftet at et ufødt tvillingpar døde på Rikshospitalet tidligere i høst som følge av at moren spiste listeriainfisert bløtost.

Til sammen har fem pasienter mistet livet

Det oppsiktsvekkende er at bløtosten var pasteurisert, det vil si at den har blitt varmebehandlet for å uskadeliggjøre eventuelle sykdomsbakterier. Mattilsynet fraråder gravide å spise produkter som inneholder upasteurisert melk og oster laget av upasteurisert melk på grunn av økt risiko for listeria.

Men det opplyses også at det i sjeldne tilfeller kan forekomme listeria i myke og halvmyke oster, selv om de er produsert av pasteurisert melk, og gravide blir derfor anbefalt å spise slike oster så ferske som mulig.

- Det er på ingen måte slik at gravide må slutte å spise alle typer ost. Vi anbefaler gravide å forholde seg til matrådene som ligger på Matportalen.no, og ta hensyn til de forbehold som gjelder myke oster, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til DinSide Helse.

Hun legger til at Mattilsynet sammen med Folkehelseinstituttet nå vil vurdere om rådene som gis til gravide er gode nok.

Les også: Her er julematen gravide bør unngå

Kostholdsråd til gravide

Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser matvarer som inneholder mikroorganismer er liten, men gravide bør likevel være forsiktige.

- Mattilsynet ser på utbruddet som en alvorlig hendelse. Kostholdsrådene til gravide og andre utsatte grupper oppdateres og justeres dersom det er forhold som tilsier det, understreker Edvardsen.

Utover anbefalingene om ost og melk, har myndighetene følgende kostholdsråd til gravide:

Kjøtt: Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Unngå rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar. Gravide bør heller ikke spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye mengder med kvikksølv. Oppskåret kjøttpålegg bør også spises ferskest mulig.

Fisk og skalldyr: Gravide kan spise de fleste fisketyper og skalldyr, men bør holde seg unna blåkveite over tre kilo, ferskvannsfisk over én kilo (gjedde, abbor og ørret), fiskelever (samt påleggene Svolværpostei og Lofotpostei), krabbeinnmat fra skallet og eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk.

En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. Mattilsynet gir egne kostholdsråd for disse områdene.

Gravide bør også unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig. Gravide kan også spise sushi, men bør unngå sushi med tunfiskfilet.

Les også: Sushi lik russisk rulett?

Kaffe, te, cola: Undersøkelser har vist at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort. Gravide kan drikke kaffe, te og cola, men ikke mer enn en til to kopper kaffe per dag, eller tre til fire kopper te per dag, eller en liter cola, energidrikk eller annen koffeinholdig drikke per dag.

Vær også oppmerksom på enkelte cellulittkremer som kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som tas opp i kroppen.

Måseegg: I noen deler av Norge er det populært å spise måseegg. De kan være forurenset med miljøgifter og derfor bør gravide unngå å spise dette.

Medisiner og helsekostprodukter: Mattilsynet advarer gravide mot å ta CLA-preparater. I tillegg bør medisiner kun tas i samråd med helsepersonell.

Alkohol og tobakk: Alle rusmidler moren får i seg, går over til barnet via morkaken. Alle gravide rådes til å unngå all alkohol og tobakk.

Les mer: To av tre gravide får ikke vite noe om hvordan alkohol kan skade fosteret.

I tillegg bør gravide være ekstra opptatt av god hygiene, som innebærer å vaske hendene før matlagning, skylle frukt, grønnsaker og bær, bruke rene redskaper, holde rå og tillaget mat fra hverandre og sørge for at varm mat serveres rykende varm.

Slik unngår du smitte på kjøkkenet

Kritisk gjennomgang

Etter listeriadødsfallene har Rikshospitalet hatt en kritisk gjennomgang av alle sine mathåndteringsrutiner og har levert en rapport til Mattilsynet. Det har blitt innført en rekke endringer, da rapporten konkluderer med at rutinene ikke har vært gode nok, melder NTB.

Rikshospitalet har blant annet fjernet en rekke matvarer i sine tilbud til pasienter.

Ifølge sykehusrapporten er listeriabakterien så vanlig at de fleste mennesker av og til spiser matvarer som inneholder Listeria monocytogenes uten å bli syke.

Immunsvekkede pasienter og gravide er imidlertid særlig utsatt for å bli syke av bakterien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer