Vil tilsette vitaminer i øl

Ølprodusenter i England kan bli pålagt å ha “medisin” i brygget for å forebygge hjerneskade hos de mest ivrige øldrikkerne.

Publisert
Sist oppdatert

Britiske forskere vurderer i disse dager om bryggeriene bør tilsette tiamin, eller vitamin B1, i pinten - og folkevalgte i Skottland er interesserte i ideen.

Trolig kommer ideen til å skape en politisk storm i resten av Storbritannia, dersom man skal bestemme seg for om dette er praktisk, kostnadseffektivt og etisk, skriver avisen Guardian.

Kritikere sier at det å tilsette tiamin i alkohol vil svekke rådene om å drikke små mengder alkohol, og øke klagene på ”barnepike-staten”.

Ideen kommer opprinnelig fra Australia, der tiamin i øl er blitt foreslått som et tiltak for å forebygge hjerneskaden Wernicke-Korsakoff syndrom.

Det skotske helsedepartementet har tatt kontakt med en organisasjon som arbeider med alkoholrelatert hjerneskade for å finne ut hvor stort dette problemet er.

Særlig alkoholikere er utsatte for denne sykdommen, som angriper sentralnervesystemet og behandles med en injeksjon av vitamin B1.

B1 finnes i mat som frokostblandinger, magert kjøtt, soyabønner, melkeprodukter, frukt og egg. Bakere i England tilsetter det i brød for å ta igjen for det som blir borte i løpet av den industrielle fremstillingen. Hvis man får for lite B1 kan det føre til hodepine, anoreksi, trøtthet, forvirring og redusert balanse.

Å tilsette vitaminer i øl vil være et av de mest direkte tiltakene som er satt i gang mot alkoholtrusselen, som blant annet får skylden for å øke regningene til helsevesenet, vold, uro og sysselsettingsproblemer.

Noen forskere er skeptiske, og har fremmet spørsmål som går på lovligheten av slike tiltak, samt hvor praktisk det er.

Det er trolig at bryggeri- pub- og ølkjennernes organisasjoner kommer til å mobilisere motstand mot tiltaket. Mark Hastings i den engelske øl- og pub foreningen sier at å tilsette B1 kan forandre smaken og stilen på øl som er verdsatt for sine naturlige ingredienser.

- Denne tilsetningen er laget for å hjelpe folk som drikker altfor mye alkohol. De er ekstreme alkoholikere, og bør bli oppfordret til å ikke drikke i det hele tatt, sier han.

Mozon.no, 18.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer