Du kan surfe - <b>hvis</b> VG vil betale Telenor. Slik ser Telenor for seg fremtiden. Foto: Kristina Picard
Du kan surfe - hvis VG vil betale Telenor. Slik ser Telenor for seg fremtiden. Foto: Kristina PicardVis mer

Vil ta ekstra betalt for kvalitet

Forbrukerrådet reagerer sterkt på Telenors planer om å ta betalt av VG, NRK og YouTube.

«Det kan virke som Telenor har glemt at uten innholds-leverandører, så ville ikke folk hatt behov for internetttilgang.Thomas Nortvedt, Forbrukerradet»


For å gjøre en ting klart: Det er ikke deg Telenor ønsker å ta ekstra betalt av, men av VG, NRK og YouTube. Blant annet.

For du som forbruker betaler jo allerede.

Det var i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv at Telenor varslet at de ønsker å ta seg betalt fra fra innholdsleverandører som de mener legger beslag på store deler av båndbredden, i tillegg til det du som kunde allerede betaler i form av utgifter til internett- og mobilabonnement.

Du betaler allerede

Forbrukerrådet mener at Telenors planer om å prioritere innholdsleverandører som er villige og i stand til å betale for seg er et lang steg i gal retning.

Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet reagerer på Telenors planer. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven
Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet reagerer på Telenors planer. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven Vis mer


- De fleste internettleverandørene har allerede en løsning som gjør at forbrukere med størst behov for båndbredde betaler for dette, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

>>> Se hva mobiloperatørene vil sperre for

Nettnøytralitet

- Når Teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor uttaler at selskapet ønsker å skille trafikken fra de som har betalt for seg og trafikken fra "gratispassasjerene", så er dette i konflikt med prinsippene for nettnøytralitet. Altså at all trafikk på internett skal behandles likt, en avtale Telenor har skrevet under på, sier Thomas Nortvedt.

Planene er også et brudd på kutymen om at internettleverandører ikke skal ta seg betalt for å prioritere enkelte leverandører eller typer innhold eller tjenester, mener Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese hele utspillet fra Forbrukerrådet

Mange hatter

– Det kan virke som om Telenor har glemt at uten innholdsleverandører, så ville ikke folk hatt behov for internettilgang. Samtidig som det er tjenester som YouTube og nett-TV som gjør at mange velger å betale ekstra for mye kapasitet, sier Nortvedt.

Forbrukerrådet mener også at det er en opplagt fare for at internettleverandører som tilbyr eget innhold og tjenester i konkurranse med andre aktører, vil gi seg selv fordeler.

- Når Telenor både kontrollerer internettlinjen og tjenester som WiMP, så understreker det hvor viktig det er med kjøreregler som sikrer alle samme tilgang og kvalitet.

KALKULATOR: Ring billigere nå

Telenor mener det er en misforståelse

Teknologidirektør i Telenor Rolv-Erik Spilling mener at Forbrukerrådet har misforstått deres intensjoner.

Teknologidirektør Rolv-Erik Spilling mener Telenors planer er fullt lovlige.
Teknologidirektør Rolv-Erik Spilling mener Telenors planer er fullt lovlige. Vis mer


– Vi skal ikke forskjellsbehandle eller blokkere noen ute fra vårt nett, men ønsker å tilby innholdsleverandørene et produkt som sikrer dem god kvalitet på sine overføringer også i ekstremsituasjoner som under ski-VM, når "alle" vil se Northug i spurten, gjerne på mobilen sin, sier Spilling.

Han mener det kan sammenlignes med Postens ekspresspakker: Det betyr ikke at andre brev kommer saktere frem om noen betaler ekstra for å sende ekspresspost.

– Det betyr bare at de som ønsker rask levering, kan betale litt ekstra og få det.

Han peker også på at prioritering av trafikk allerede foregår i dag, uten at det reduserer kvaliteten på de øvrige tjenestene. For eksempel blir e-post prioritert foran en del annen trafikk.

– Telenor har teknikk som kan tilby "ekspresspost", uten at det forsinker øvrig nettrafikk. Men det koster i form av investeringer. Et produkt som også gir høy kvalitet og gode kundeopplevelser i ekstremsituasjonene bør være interessant for innholdsleverandørene. For er det ikke nettopp gode kundeopplevelser de lever av? spør Spilling.

Telenor er klare med VDSL

- Ikke i strid med nettnøytralitet

Spilling mener at Telenors planer ikke er i strid med prinsippene om nettnøytralitet.

– Dette har også Post- og teletilsynet uttalt. Telenor er for et åpent Internett, og vi ønsker ikke å blokkere for tilgang til innhold, applikasjoner og tjenester som våre sluttkunder benytter.

Ifølge Spilling kan nettnøytralitetsprinsippene, som Telenor har skrevet under på, ikke utelukke at operatører kan tilby tjenester til leverandører av innhold eller applikasjoner som sikrer god kvalitet på overføring av innhold som stiller kvalitetskrav til overføringen - typisk TV/video.

– Slike tilbud vil ikke ekskludere andre tilbydere, men innholdsprodusenter uten avtale vil ikke være garantert den samme kvaliteten, dersom det er stor trafikk i nettet.