Vil svindle deg med SMS

Disse prøver nå å komme i lomma på deg via mobilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å i flere år ha prøvd seg via brev og e-post, ser det nå ut til at utenlandske svindlere nå har gått over til SMS.

Får du beskjed om at du har vunnet en stor pengesum i et utenlandsk lotteri, betyr det derfor at du ikke må svare på SMSen - det er et forsøk på å svindle deg.

Forbrukerombudet har nemlig fått flere henvendelser i løpet av sommeren, fra mobilbrukere som har fått en SMS om at de har vunnet 185.000 kroner i et spansk lotteri. Dette skriver de på sin hjemmeside.

- Vårt klare råd er å se vekk fra meldingene. Det er ingen tvil om at dette er forsøk på svindel, sier seksjonssjef Frode Elton Haug.

Og Forbrukerombudet oppfordrer folk til å klage dersom de mottar slike SMSer. Slik kan Forbrukerombudet også oppdatere sin liste over lotterisvindlere, "svindelgalleriet", som du finner her.

Se hva vi klager på

Forsøker seg på identitetstyveri

Svindlere som står bak slike brev, e-poster og SMSer vil forsøke å lure til seg bankkontonummeret, kredittkortnummeret, førerkortnummeret og passnummeret ditt.

Deretter vil de gjerne ha opplysninger som navn og adresse, og de vil ofte be deg betale en sum som de kaller "administrasjonskostnader", før de kan utbetale den falske gevinsten.

Formålet med dette er ofte et såkalt identitetstyveri, der de vil forsøke å produsere falske identitetspapirer med ditt navn - for så og foretå uautoriserte trekk fra bankkontoen eller kredittkortet ditt.

Etter å ha gitt alle opplysningene og eventuelt betalt "administrasjonskostnadene", hører man stort sett ikke noe mer fra det utenlandske lotteriet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!